Istoria artelor românesti are Suflet. Un Suflet cu trecut, prezent si viitor, in care nimic din ceea ce este uman, conflictual sau sub vremuri nu se pierde. Se transforma intr-un fluid al cautarilor identitare si estetice ce s-ar putea numi continuitate sau anamneza. Proiectul de expozitie „In miezul lucrurilor. Pictura tânara in anamneza“ curatoriat de Ileana Pintilie, asumat de Galeria Calina si propus in spatiul gigantic al Halelor Timco din Timisoara, ne prezinta ideile pe care sufletul a 14 tineri artisti legati spiritual si biografic de orasul de pe Bega le-ar fi cunoscut intr-o existenta anterioara, dar si semnele noi pe care bolile prezentului ni le arata cu asupra de masura in stirile rele de la televizor. Efectul programului curatorial este impresionant: face o legatura subtila cu devenirea artelor românesti, fara fracturi si false resentimente si, in acelasi timp, reconfigureaza sensibilitati si discursuri vizuale puternic ancorate in manifestarile maladive ale omului postmodern.
Ca intr-o elevata bucatarie psihanalitica, Ileana Pintilie a ales cele mai reprezentative ingrediente pentru bolile „societatii cunoasterii“: obsesia matritei, refuzul realitatii printr-un narcisism eliberator, o mantra egotica de mare audienta, un figurativ rebel de tip street-art, cum regasim in lucrarile „Me“ ale lui Mihai Zgondoiu; trairea vietii prin citat cultural intertextual, cultura desemnata ca adaugire la tot ceea ce este Natura, straturile succesive de materie vizuala ce asteapta sa-si gaseasca o forma si un sine ca in lucrarile lui Laurian Popa; pariul pe o estetica din „bube, mucigaiuri si noroi“ ca in uleiurile pe pânza ale lui Daniel Brici (un tânar artist caruia ii prevad o receptare cu raza globala de actiune!); figurativul hieratic si de un realism pregnant al lui Gheorghe Fikl; fotogramele de existenta si de pregnanta vizuala ale Andreei Faonene, ce construiesc prin colaj si tatuaj portretul unei femei supralicitate de hedonism si viscere; personaje alienate de progresul tehnic ca in „Beware of Humans“ al lui Cosmin Haias; un univers interstitial, reticular si scindant ca in lucrarile lui Robert Köteles; stâlpii lui Sorin Neamtu care sustin fragilitatea unei umanitati de container; grundul sentimental si pregnant din „Mâinile“ lui Sorin Scurtulescu; instalatia de „documentar fotografic“ (semnata de Andrei Rosetti) bine tensionata de raporturile liminare dintre alb si negru; neoxpresionismul grav din „Personaj (detaliu)“ a lui Cristian Sida, o scena citita cu abilitate tehnica si cu har in cheia unei dezmarginiri ontologice puternice; jocurile de penumbre si intuneric din evocarile initiatice ale Alinei-Ondina Slimovschi, evocari bine sustinute de o naratiune sensibila; idolii inchinati consumismului si unei ferocitati a imaginii de sine ca in „Idol (detaliu)“ de Reka Ugron; subtilul si nevazutul unei bolboroseli a Eului din ciclul „despre fluiditate“ de Liliana Mercioiu-Popa. 14 feluri de a privi corpul si corporalitatea universului in care traim de azi pe mâine. 14 voci care ne vestesc chipurile Viitorului, cu tehnici imprumutate din „artele“ conexe strazii, consumului si industriei promovarii egotice, cu un fragmentarism ce tine de modul tot mai lipsit de viziunea integratoare a lui „homo videns“, cu naratiuni vizuale si cercetari stilistice eterogene si intersanjabile.
Expozitia propusa de Galeria Calina are calitatea rara de a oferi o panoplie artistica si identitara, cu arme de atac si de aparare impotriva bolilor prezentului. Alegerea celor 14 artisti este una care motiveaza o generatie si o geografie culturala si spirituala, dar si un proiect curatorial de prima mâna (ideatic, valoric, de program). Un proiect ce ne da speranta ca generatia de artisti de la Timisoara isi are un Viitor cu Suflet. Chiar daca, uneori, cu un Suflet inca neeliberat de crizele prezentului.