Sari la conținut

7 continuări ale unor serii clasice

Autor: Mihai Iovănel
Apărut în nr. 540

7. Brandon Sanderson, The Gathering Storm (2009), Towers of Midnight (2010), A Memory of Light (2013)
Robert Jordan a murit înainte să isprăvească seria fantasy The Wheel of Time (Roata timpului), din care publicase, între 1990-2005, unsprezece volume groase. Misiunea de a termina treaba i-a revenit lui Brandon Sanderson, care a conchis saga în trei volume apărute în 2009, 2010 şi 2013.

6. Anthony Horowitz, Trigger Mortis. With Original Material by Ian Fleming, Harper, 2015
Ian Fleming a publicat în seria James Bond 12 romane şi două volume de povestiri. Ouăle de aur erau prea mari pentru ca seria să fie îngropată după moartea lui Fleming. Romanul publicat de curând de Anthony Horowitz este ultimul dintr-o listă deloc scurtă.

5. Corto Maltese. Sous le soleil de minuit, desene de Ruben Pellejero, scenariu de Juan Díaz Canales, Casterman, 2015
În 2015, la 20 de ani după moartea creatorului său Hugo Pratt, Corto Maltese a fost readus la viaţă (în eventualitatea totuşi improbabilă în care ar fi murit vreodată) de către echipa formată din Ruben Pellejero şi Juan Díaz Canales, care omagiază cum se cuvine (şi cum se poate mai bine) spiritul lui Pratt.

4. In the Company of Sherlock Holmes: Stories Inspired by the Holmes Canon, editori Leslie S. Klinger  şi Laurie R. King, Pegasus Books, 2014
Leslie S. Klinger este unul dintre cei mai mari specialişti în Sherlock Holmes (caracteristica originală a tuturor abordărilor sale academice stă în ipoteza că Sherlock Holmes a existat în carne şi oase, Conan Doyle fiind doar biograful său). Acesta este cel mai recent volum co-editat de Klinger în care o seamă de autori imaginează – profitând şi de expirarea copyright-ului – noi aventuri ale neuitatului detectiv.

3. Sophie Hannah, Crime cu monogramă, Editura Litera, 2015
Cei care se ocupă de moştenirea Agathei Christie au decis că zecile de cărţi dedicate lui Hercule Poirot trebuie continuate. Sophie Hannah, poetă populară şi autoare de agile romane poliţiste, a dus treaba la bun sfârşit.

2. David Lagercrantz, Prizonieră în pânza de păianjen, Editura Trei, 2015
David Lagercrantz este ghostwriter-ul care a stat în spatele autobiografiei lui Zlatan Ibrahimovici – un uriaş succes internaţional. Însă misia de a continua trilogia lui Stieg Larsson având-o în centru pe Lisbeth Salander era dificilă din mai multe privinţe: partenera lui Larsson, moştenitoarea lui morală, s-a opus proiectului (aprobat însă de moştenitorii legali – tatăl şi fratele scriitorului); şi iconicitatea lui Salander, unul dintre cele mai fascinante personaje feminine ale ultimelor decenii. Până la urmă Lagercrantz şi-a îndeplinit misiunea şi deja lucrează la următorul volum.

1. Benjamin Black, Blonda cu ochi negri, Editura Nemira, 2015
Benjamin Black este pseudonimul ales de marele scriitor britanic John Banville pentru a semna romane poliţiste. De data aceasta el continuă aventurile detectivului Philip Marlowe, creaţia lui Raymond Chandler. Cum Chandler a fost probabil cel mai mare scriitor, alături de Dashiell Hammett, care a abordat în secolul al XX-lea genul poliţist, provocarea era pe măsură. Dar Banville nu l-a trădat pe Black, care nu l-a trădat pe Marlowe.