Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Eutopia…”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„Eutopia…”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

Eutopia. Concepte, identități și istorii românești
Liviu Neagoe
Istorie
Editura Cartier

Volum nominalizat de Aurelian Giugăl:

Liviu Neagoe aduce o contribuție la dezbaterea despre identitatea națională și europenizare în țara noastră. Sunt disecați autori precum Aurel C. Popovici, Virgil Bărbat, Lucian Blaga, Emil Cioran, Mihail Sebastian sau Constantin Noica, autori care au scris texte importante și au contribuit la dezbatere, în special în prima jumătate a secolului al XX-lea.

(fragment)

<<Până la începutul secolului al XIX-lea, Europa era departe, puțini o puteau cunoaște prin lecturi, iar și mai puțini o puteau evoca prin experiență directă. Dar drumul fusese deja parcurs; după deceniile de domnie nepământeană, din ce în ce mai mulți dintre boierii români din Țara Românească și Moldova redescoperă cu entuziasm o Europă în raport cu a cărei civilizație și valori ăși construiesc propria imagine de sine. Cultura română a fost vreme de secole o cultură eminamente orală – izvoarele scrise, crinicile, letopisețele cancelariilor domnești sunt puține și rare – care a devenit foarte târziu o cultură a cîrții și a bibliotecilor pe care le admira Dinicu Golescu pe cuprinsul Europei. Nu am avut decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea o cultură înaltă, o piață a ideilor și un public cultivat și receptiv… >>

 

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor. 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.