Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Nevoia de minciună. Recursul necritic la autoritate și credința în miracol favorizează manipularea

Nevoia de minciună. Recursul necritic la autoritate și credința în miracol favorizează manipularea

Este alarmant modul în care dinamica publicului se transformă. Condiționările demografice au fost înlocuite de cele psihografice. Mai exact, un conținut media poate coagula în jurul său categorii diferite de oameni, atât timp cât acest conținut este manipulat în funcție de caracteristicile psihologice ale grupului. (Corina Taraș-Lungu)

 

Corina Taraș-Lungu – Fake-it-till-you-make-it

Cine câștigă din propagarea știrilor false? Oricine, de la agenți comerciali minori până la mari structuri economice globale, de la trusturi media de sufragerie până la blocuri politice dominante într-un stat.

 

Elena Calistru: „Tot ce ține de cultura generală, de educația clasică, este foarte important în această discuție.”

Apare ceea ce numim în general predispoziție cognitivă, însemnând că încercăm să distribuim informații care ne confirmă ceva ce noi deja credeam și care sunt în acord cu niște convingeri, cu niște simpatii pe care noi le avem.

 

Marian Voicu: „Asta ne-a spus și Jung, că odată cu dispariția miturilor, oamenii vor încerca să le înlocuiască cu altceva.”

Subiectele mari, cum sunt cele privind dictatura medicală, statul paralel, medicii asasini, sunt subiecte cu profund impact în societatea românească. Cei care le produc, le propagă și le amplifică sunt, în general, foarte conștienți de efectul acestor mari narațiuni.

 

Iulian Fota: „Sputnik nu face altceva decât să rostogolească prostiile pe care le susțin idioții noștri utili.”

Într-o societate conservatoare, tradiționalistă, slab sau prost educată, cu un nivel de cultură precar, întotdeauna impactul unor astfel de operațiuni va fi mai mare decât într-o societate cu spirit critic, cu un nivel de educație ridicat.

 

Dragoș Stanca: „În online, din fake news, se câștigă prin relația cantitativă: trafic = bani.”

Ține de educație și de înțelegerea fenomenelor și a modului în care informația circulă sau cum este produsă ea în mediul digital. Nu strică deloc să înțelegem chiar și mecanismele de afaceri, de business, din spatele acestor informații.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.