Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Indexul USAID: Starea societății civile din România a înregistrat un declin în 2018

Indexul USAID: Starea societății civile din România a înregistrat un declin în 2018

Potrivit raportului asupra stării societății civile din România, lansat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile FDSC, „sustenabilitatea OSC s-a deteriorat în 2018, a regresat pe toate dimensiunile, exceptând infrastructura sectorului”.

Indexul Sustenabilității Organizaţiilor Societăţii Civile pentru anul 2018 notează, ca factori de declin, înăbușirea violentă a protestelor civice din 10 august 2018, măsurile guvernamentale care au dus la o exagerare a obligațiilor de raportare ale organizațiilor și discursul denigrator al autorității publice de nivel înalt la adresa societății civile.

Din conținutul raportului:

„Cadrul legal pentru acțiunile OSC s-a deteriorat odată cu înmulțirea încercărilor de reglementare a operațiunilor și a finanțelor asociațiilor și fundațiilor, într-o manieră care pune poveri excesive pe umerii acestora. Mai mult, au intrat în vigoare politici fiscale nefericite și unii oficiali au continuat discursurile acuzatoare la adresa OSC. OSC au avut acces limitat la sursele tradiționale de finanțare și au înregistrat creșteri în fluctuația personalului. Mai mult, organizațiile au furnizat mai puține servicii și au deservit mai puțini beneficiari de-a lungul anului. Cooperarea cu guvernarea a continuat să se slăbească, iar autoritățile publice au descurajat implicarea cetățenilor și a OSC în procesul de formulare a politicilor publice. Între timp, unii politicieni și oficiali de rang înalt din Guvern și-au întețit retorica negativă și au acuzat OSC că ar fi agenți străini.”

„Libertatea de întrunire pașnică și libertatea de asociere au fost serios puse în pericol în timpul și după protestele din 10 august din București, la care Jandarmeria a răspuns cu o violență disproporționată. În septembrie, Ministerul de Interne a anunțat modificări ale legii privind adunările publice care ar limita și cenzura aceste manifestări, în baza unor evaluări subiective privind scopul protestelor. În octombrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că orice individ care ia parte la un protest neautorizat în fața unei instituții publice este pasibil de primirea unei sancțiuni.”

„Capacitatea de advocacy s-a redus pe parcursul anului, drept consecință a relațiilor deteriorate cu guvernanții. Deși au existat de-a lungul anului câteva exemple de advocacy de succes, autoritățile au descurajat implicarea cetățenilor și a OSC în procesele de realizare a politicilor publice. În particular, protestatarii civici au fost descurajați și guvernul a urmărit o agendă conservatoare în ceea ce privește chestiunile de drepturile omului.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.