Sari la conținut

Democrația nu e un dat, ci un efort cotidian

Evenimente mai recente sau mai îndepărtate, din România sau din afară, inclusiv din țări cu lungă tradiție democratică, ne arată că democrația nu este un dat. Aceasta trebuie întreținută, confirmată și consolidată în permanență, zi de zi, prin fiecare dintre acțiunile cetățenilor săi. Evident, participarea la viața publică a generaților, în general, și a tinerilor, în special, este un factor de combustie pentru sistemul democratic. El se construiește și se dezvoltă sub impactul diverșilor factori de socializare, unul dintre aceștia fiind educația. Din acest punct de vedere, organizarea la SNSPA a conferinței „Democrație Aici | Democrație Acum” nu este întâmplătoare. În calitate de Școală de guvernare, SNSPA și-a asumat acest obiectiv, al susținerii procesului democratic, nu doar prin pregătirea unor specialiști pentru aparatul public, ci și prin dezvoltarea unei autentice conștiințe civice, de natură să stimuleze și să întrețină participarea cetățenilor la treburile publice.

Participarea este corelată cu un alt factor important pentru sistemul democratic – încrederea, încrederea în ceilalți oameni, încrederea în valorile democratice, în funcționarea sistemului democratic și în instituțiile statului. Încrederea nu se învață, ci se construiește, se câștigă și se alimentează constant prin asumarea participării publice, prin cooperare cu ceilalți, prin calitatea actului guvernării locale și centrale. În România, tinerii se vor implica concret doar dacă vor avea încredere în democrație, în instituții, în deciziile de politică publică. Iar încrederea lor se poate câștiga prin dialog, bazat pe respect, implicare şi responsabilitate, faţă de problemele, dar și față de idealurile acestora. Tinerii au un cuvânt de spus! Vocea lor trebuie să se facă mai bine auzită în procesul de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor

Cuvânt în deschiderea conferinței
Democrație Aici | Democrație Acum.
Cum consolidăm încrederea între tineri și instituțiile și procesele democratice?”

Evenimentul, organizat la sediul SNSPA, în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, face parte din campania „Democrație Aici | Democrație Acum” a Consiliului Europei. Democrația s-a confruntat cu provocări în mod special în ultimii ani, din cauza creșterii populismului, a știrilor false, a spațiului civic în scădere și, mai recent, a impactului pandemiei de Covid-19. Campania are ca scop revitalizarea democrației și întărirea încrederii reciproce între tineri și instituțiile și procesele democratice. Campania pune accent pe drepturile omului, participarea semnificativă a tinerilor și impactul digitalizării ca factori ai democratizării.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.