Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Cum percep românii încălzirea globală și schimbările climatice

Cum percep românii încălzirea globală și schimbările climatice

Doi din trei români cred că încălzirea globală este un fenomen real. Însă o treime încă mai consideră că toată discuția despre schimbările de mediu și încălzirea globală este una falsă, motivată de interese obscure.

Conform unui sondajul de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024, românii sunt preocupați de schimbările de mediu. La întrebarea „Considerați că schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii?”, 68.9% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile, în timp ce 26.1% sunt de părerea contrarie. 5% nu știu sau nu răspund.

Profilul demografic

Cred că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile mai ales:

  • votanții USR, tinerii sub 30 de ani,
  • persoanele cu educație superioară,
  • gulerele albe,
  • locuitorii din București sau din urbanul mare și
  • cei cu un venit mai ridicat.

Sunt de părere că schimbările climatice nu sunt reale mai ales:

  • votanții AUR,
  • persoanele cu vârsta peste 60 de ani,
  • cei cu educație primară,
  • locuitorii din urbanul mic sau din rural și
  • cei cu un venit mai redus.
încălzirea globală - sondaj- romania

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: „Două treimi dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real care produce efecte vizibile. Conștientizarea problemelor de mediu este tot mai consistentă în România, fiind evidentă și din evaluarea unor comportamente concrete precum participarea la sistemul Garanție-Returnare. Peste 50% dintre români declară că returnează ambalajele la magazin sau în centrele de colectare. Trei sferturi dintre români sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de modul în care a fost implementat sistemul.”

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Alte cercetări sociale

Într-o altă cercetare socială realizată tot de Inscop Research la începutul acestui an, deteriorarea mediului înconjurător este o preocupare în creștere în România.

Deși mulți dintre români sunt îngrijorați într-o mai mare măsură de incidența unor factori care țin de contextul actual (războiul din Ucraina sau inflație), grija pentru mediu este din ce în ce mai mare. Conform Inscop, comparativ cu 2014, ponderea celor care exprimă îngrijorări legate de mediu s-a dublat în 10 ani. (Creșterea, de fapt, este de la 2,4 la 5,5 procente). Ca urmare, îngrijorările legate de încălzirea globală au devenit mai mari decât cele legate de diminuarea veniturilor sau pierderea locului de muncă.

articol ilustrat cu imagine de la un protest ecologist din 2019

climate road landscape people
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.