Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Chiajna din Casa Mușatinilor”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„Chiajna din Casa Mușatinilor”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

Simona Antonescu
Chiajna din Casa Mușatinilor
Roman
Editura Polirom

Întindere, detaliu, personaje numeroase, atmosferă de epocă. Un roman construit în jurul personajului Doamnei Chiajna, cea mai importantă personalitate feminină a Evului Mediu românesc. O figură feminină rebelă, cu ambiții și idei originale, într-o lume tumultuoasă, plină de elemente specifice, reconstruită aproape cinematografic.

 

Volum nominalizat de Emanuela Ilie:
„Excelentul roman al Simonei Antonescu, Chiajna din Casa Mușatinilor, face mai mult decât să recupereze, printr-o o figură istorică întru totul provocatoare, o epocă aproape uitată, ori să reabiliteze un (sub)gen pe care inclusiv numeroși critici profesioniști îl considerau vetust, datat, indigest etc. În fapt, pe canavaua romanului istoric, prozatoarea construiește o ficţiune densă, ramificată și ideativă pe multiple planuri, legând-o meșteșugit, prin fire abia sesizabile, de societatea românească și, prin extensie, de lumea de azi.”

<<

7040 de la Facerea Lumii – Anul vărsatului negru
Cetatea Sucevei

Inimile mici a doi pisoi ghemuiţi unul întraltul băteau în contratimp, liniştindui cu ritmul lor dublat, o fâlfâire în piept, alta în ureche, piept, ureche, piept, ureche, ca un descântec carei adormea. O uşă se deschise încet în preajma lor, iar sunetul blând al ivărului mânuit cu grijă strică sacadarea inimilor, vraja descântecului se destrămă şi pisoii deschiseră ochii şi se foiră în coşul strâmt.

Paşi târşiţi înconjurară patul sub care se aflau, cu mişcări încete, ca prin apă, ca prin vis. O făptură mare şi grea se aşeză pe marginea patului, care scârţâi şi se lăsă spre coş, ameninţând săl strivească. Colţureii împletiţi de pe marginea aşternuturilor tremurară, pisoii sar fi aşteptat să picure lapte din ei. Sub pat se ivi pentru o clipă vârful unui picior gros întrun colţun de lână mâncat de molii, apoi dispăru imediat şi o uşă se închise.

Liniştea se lăţi iarăşi ca un aluat prea moale, frământat de mâini nepricepute. Afară învie un greiere. Inimile pisoilor îşi reluară ritmul adormitor, piept, ureche, piept, ureche. Încă le mai mirosea a lapte, dar nu se putură împotrivi somnului.

Coşul, de fapt, învelitoarea veche a unei butelci de vin, prinse a se mişca pe podea. Legănarea neaşteptată deşteptă pisoii şi inimile lor se opriră. Trecură pe sub colţureii albi, care rămaseră fremătând de pe urma întâmplării, apoi se simţiră ridicaţi prin aer, se lipiră unul de altul şi amândoi de fundul din nuiele al coşului şi fură rostogoliţi fără cruţare în mijlocul patului.

Chiajna aruncă coşul fostei butelci în întunericul odăii şi se aplecă fericită deasupra pisoilor, care se roteau nedumeriţi unul în jurul altuia. Ridică unul în dreptul ochilor şil privi cu seriozitate. În căutarea fratelui său, celălalt se încurcă în poalele cămăşii de noapte a Chiajnei şi fetiţa râse, gâdilată, şişi frecă gleznele una de alta, nimerind peste pisoi. Lovitura îl făcu să miaune înspăimântat şi să ude aşternuturile.

— Şşşşşt! le porunci Chiajna cu multă hotărâre, lăsând pisoiul din mână alături de celălalt şi sărind jos din pat, pentru că băltoaca călduţă ajunsese până la ea.

Podeaua smălţuită era rece sub tălpile ei goale şi copilul îşi strânse degetele dedesubt, încercând să le ferească de atingerea neplăcută. Pe sub uşa grea de stejar tremura lumina unei lumânări care se apropia.

>>

Premii și nominalizări:
Premiul Național de Proză  „Ziarul de Iași”
Premiul Radio România Cultural Categoria Proză
Nominalizare la Premiul Observator Cultural Categoria Proză

„Ceea ce poate să facă literatura în plus față de istorie este exact asta: să umanizeze personalitățile, să le scoată la lumină părțile umbrite: vulnerabilități, eșecuri mai mari sau mai mici, frici. Ne este mai ușor, în felul acesta, să empatizăm cu o personalitate cu care, altfel, poate că nu prea ne-am găsi prea multe puncte comune.” (Simona Antonescu)

Simona Antonescu despre „Chiajna…”

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.