Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Asociația META Spațiu, Timișoara

Asociația META Spațiu, Timișoara


Expoziția „This is where I post from”, curatoriată de Irina Bako (artiști: Tudor Ciurescu, Megan Dominescu, Marta Mattioli, Radu Pandele, Datejuice), META Spațiu, iulie 2022

Asociația META Spațiu, fondată în 2016 de Mirela Stoeac-Vlăduți împreună cu artista franceză Josépha Blanchet, este o structură culturală și artistică de tip ONG, din Timișoara, care și-a propus încă de la înființare, așa cum reiese și din statut, crearea unui centru de știință și artă care să fie axat pe colaborare, co-existență și coproducție artistică și științifică. META Spațiu dezvoltă proiecte de artă contemporană, punându-și bazele ca un nucleu artistic, curatorial și colaborativ, ce sprijină și prezintă lucrările artiștilor români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală și de Est. Organizația promovează colaborarea transdisciplinară între artă și cercetare științifică, arta contemporană bazată pe concept științific și/sau realizată cu suport tehnologic, prin producerea, organizarea și promovarea de activități artistice și culturale cu caracter pregnant participativ, interdisciplinar și multimedial, prin forme culturale specifice: expoziții, conferințe, rezidențe, simpozioane, dezbateri, publicații etc.

Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, pus la dispoziție de Universitatea Politehnica Timișoara, printr-un parteneriat strategic de colaborare, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații – muzee, galerii, spații publice – cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte. A organizat expoziții de mari dimensiuni în diverse spații: muzee, galerii, spațiul public, centre culturale, din România, dar și din străinătate.

META Spațiu a creat MV sci-art, primul spațiu din România dedicat colaborărilor transdisciplinare dintre artă și știință, care funcționează în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara. Mv sci-art este un spațiu fluid, subiectiv și multidimensional, guvernat de idei, concepte, perspective multiple, întâlniri transdisciplinare, un spațiu care nu poate fi gentrificat, care nu se poate impune autocratic, ci este permanent negociat, recontextualizat și reevaluat. Un META Spațiu al posibilităților infinite, care continuă o tradiție – cea a unui oraș în care arta se bazează pe experiment, în care specificul industrial influențează un tip aparte de atitudine artistică.

Prin proiecte, evenimente și colaborări, ne concentrăm asupra facilitării accesului la cultură, formării unei societăți deschise și inovatoare, și consolidării legăturilor dintre artă, gândire critică și educație. În viziunea noastră, cultura devine un catalizator esențial pentru construirea unei societăți vii, diverse și în continuă evoluție.

Programele desfășurate de META Spațiu au primit recunoaștere pentru excelență:

  • Premiul AFCN, la categoria activare interdisciplinară, pentru 2023
  • Premiul Radio România Cultural în anul 2023
  • Premiul pentru excelență culturală la Gala Universității Politehnica Timișoara 2023

Alte programe culturale desfășurate anul trecut de asociație au fost finanțate din surse publice (pe baza participării la apelurile de proiecte): Sci-art your life! (program multianual co-finanțat de AFCN (și în 2024 – ediția a II-a), Centrul de Proiecte Timișoara, CECART), Porous Matter (finanțat din fondurile SEE și Norvegiene), REMIX ID (finanțat de Centrul de proiecte Timișoara), Blue|Derek Jarman, Shared Experiences, Future Ecologies (finanțate de AFCN), dar și cu contribuția în natură a UPT, a voluntarilor asociației (9 persoane).


Atelier Luminary Lab – Activități STEM practice cu ajutorul luminii cu artistul Dorian Bolca, MV sci-art center, august 2023


Atelier de construire a circuitelor electrice cu elevii de la școala din Pesac, coordonat de Mihai Pupăză, octombrie 2023

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.