Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Arte vizuale. Nostalgii comune

Arte vizuale. Nostalgii comune

Timp de o săptămână, artistul Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată a fost prezent în spațiul expoziției „155 ani de benzi desenate în România. 1860-2015”, mutându-și practic atelierul acolo și realizând benzi desenate înconjurat de vizitatori.
Întregul demers expozițional ne ajută să înțelegem de ce fenomenul benzii desenate vorbește fiecărui consumator de produse ale celei de-a noua arte în cuvinte și culori proprii. Și în egală măsură de ce vizualul are o influență și o intensitate ridicate și un cuvânt de spus în transmiterea unor mesaje, fie ele educaționale, artistice sau pur și simplu de divertisment. Apropierea dintre artiști și public necesită crearea unor evenimente și a unor ocazii prin care banda desenată și categoriile de public să fie împreună. Astfel, expoziția „155 ani de benzi desenate în România. 1860-2015” este organizată de Muzeul Național de Istorie a României cu ajutorul Asociației Muzeul Jucăriilor. Deschiderea expoziției a avut loc cu ocazia Nopții Albe a Muzeelor, în 12 iunie 2021.
Inițiatorul acestei expoziții și în aceiași măsură organizatorul ei, Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată, îmi spunea că: „Nu sunt istoric sau critic de artă. Dar sunt un mare pasionat și autor al acestei forme de artă, cea de-a 9-a, așa cum este cunoscută. Mi-am dorit de mult să organizez o expoziție de bandă desenată exploatând formatele originale ale acesteia, adică reviste, ziarele, albumele în care aceasta a apărut, fără copii Xerox sau printuri, așa cum sunt organizate în ultima vreme expozițiile de benzi desenate”.
El a dorit să expună multitudinea de formate și de tipuri de hârtie folosite. Totul este însoțit de planșe originale ale unor autori extrem de importanți din istoria benzii desenate, de la Pascal Rădulescu, Dem Demetrescu, Ary Murnu până la Burschi Gruder, Valentin Tănase sau Puiu Manu. Este o expunere a unor lucrări mai puțin cunoscute, unele dintre ele sunt inedite. Traseul este gândit ca o completare a altor studii care să contribuie la o imagine a istoriei benzii desenate în România. În plus, mici inserții dau culoare acestui studiu, precum o mică, dar pentru moment cea mai atentă încercare de investigare a istoriei benzii desenate din Republica Moldova, respectiv un mic capitol dedicat publicațiilor BD cu tematică religioasă, Manga made in România, benzi desenate românești traduse în alte limbi, legătura dintre caricatură, filmul de animație și BD sau câteva comics-uri americane.
Cu ocazia expoziției a fost editat și un volum în tiraj limitat și numerotat (de la 1 la 100), cu o prefață semnată de profesorul Alin Ciupală. Publicația este un prototip al unui viitor tiraj de masă.
Artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) trăiește și lucrează în București. Este absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi – Facultatea de Arte Vizuale şi Design, secția Grafică. Din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată, dar și pentru intervențiile din spațiul public de tip street-art, sub numele de Pisica Pătrată.
A avut peste 100 de expoziții și intervenții în spațiile expoziționale din țară, dar și în Grecia, Franţa, Ungaria, Belgia, Maroc, Serbia, Republica Moldova, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Portugalia, Elveția, SUA, Spania, Finlanda, Slovenia, Bosnia Herțegovina. A apărut în peste 60 de publicații în România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Serbia. A publicat ilustrații pentru mai multe cărți și albume de benzi desenate, iar albumul personal „Povestea despre eu” a fost tradus și a apărut în Ungaria, Germania și Finlanda.

Un comentariu la „Arte vizuale. Nostalgii comune”

  1. Pingback: Arte-Media-Științe. Așa cum s-a văzut – Cultura

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.