Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Andrei Gorzo, nominalizările pentru „Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023”

Andrei Gorzo, nominalizările pentru „Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023”

Revista Cultura a încercat să afle de la criticii și jurnaliștii conectați cu diferitele arii de expresie artistică și culturală care au fost cele mai importante momente ale anului 2023 și ce tendințe înregistrează creația autohtonă. Mulțumim celor care au răspuns întrebărilor noastre.



Andrei Gorzo
https://blog.carturesti.ro/category/timp-liber/film/
https://andreigorzoblog.wordpress.com/

Nu aștepta  prea mult de la sfârșitul lumii
Este unul dintre marile filme – nu doar românești – ale epocii noastre. Radu Jude realizează multe lucruri în același timp. Printre ele se numără un pamflet anticapitalist și un tablou apocaliptic al Bucureștiului contemporan – văzut dintr-o perspectivă de șofer.

MMXX
Puiu joacă aici unele dintre jocurile lui obișnuite – cel de bază este să-și încurce spectatorii în primele lor impresii –, dar virtuozitatea lui pare bine dispusă, pariurile experimentale par jucate cu o mână (dacă nu și cu o inimă) ușoară. Și cel puțin episodul final este Puiu de top.
Adelaida Perjoiu (Consuelo) ar fi meritat să se vorbească în 2023 despre ea la fel de mult cum s-a vorbit – pe merit – despre Ilinca Manolache în urma filmului lui Radu Jude.

Libertate
Tudor Giurgiu n-a mai filmat niciodată imagini cu o asemenea încărcătură poetică. Purgatoriu, microcosmos al unei societăți violent învrăjbite, scenă a unui terifiant teatru al absurdului, bazinul (din sala de sport a UM 01512, folosit ca spațiu de detenție pentru „teroriști” capturați) constituie, în orice caz, o imagine extraordinară.

Mrs. Buică
Mult mai puțin discutat decât „Între revoluții” și „Arsenie”, însă după părerea mea mai puternic decât amândouă, a fost Mrs. Buică” al lui Eugene Buică. Stabilit de la vârsta de zece ani în SUA, unde a ajuns profesor de actorie, Buică și-a filmat părinții între 1998 și 2015. Cele 83 de minute adunate din toate aceste filmări constituie un act de terapie, dar și un act de credință în demnitatea vieților lor.

(Motivația include considerații publicate anterior pe https://andreigorzoblog.wordpress.com/și pe https://blog.carturesti.ro/)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.