Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Work in progress „România Mobilementary”

Work in progress „România Mobilementary”

Osica de Sus este o comună din județul Olt, undeva la jumătatea distanței dintre Slatina și Caracal. În satul Vlăduleni, pe marginea unor drumuri mai mult sau mai puțin asfaltate, cam ca peste tot în România, și la fel de dotate cu trotuare sau cu mijloace de transport în comun, trec în sus și în jos copiii locului. În Vlăduleni există un liceu care își trimite elevii în deplasări prin Europa. Poate de aici aerul lor occidental. Și dorința lor de a face lucruri.

E vacanță și ei vin de la 7 kilometri, din Greci, de exemplu, sau din Fălcoiu, la repetițiile de dans. Sau la cele cu orchestra. Editează o revistă de știință. Au o profesoară de fizică, Lavinia Tanislav, de care sunt foarte apropiați. Cu ea pleacă în programele de mobilitate Erasmus, tot cu ea au venit și la workshop-uri. Tot în vacanță. Unul dintre ei a luat 10 la fizică la examenul de Bacalaureat.

Liceul din Vlăduleni nu are poartă și nu are gardian. Am văzut cum vin copiii și cum intră ca într-o extensie a spațiului lor personal. Am văzut cum directorul liceului s-a urcat în mașină să ducă patru eleve la Caracal pentru că pierduseră microbuzul. „Să nu meargă cu o ocazie” – ne-a explicat Lavinia Tanislav. Era o după-amiază de vacanță și fetele aveau treabă în oraș. Granița dintre programul de școală și cotidianul personal al copiilor nu este liniară la Osica.

(Echipa proiectului „România Mobilementary”)

*

România Mobilementary este un program de educație prin cultură și creativitate, de stimulare a capacității adolescenților din mediul rural de a analiza și a înțelege universul din imediata apropiere prin practici artistice și prin folosirea inteligentă a noilor tehnologii.

Conceptul de „mobilementary” a apărut relativ recent și circumscrie practica realizării, cu mijloace tehnice accesibile (smartphone), a unor producții video a căror tematică este reprezentată de povești reale și a căror tehnică artistică presupune experiment și inovație. Acest tip de produs filmic se situează în apropierea filmului documentar.

Obiectivele generale ale programului urmăresc dezvoltarea gradului de cunoaștere artistică, stimularea interesului pentru observarea și analizarea mediului social, stimularea capacității de a imagina și de a realiza proiecte individuale sau colaborative și dezvoltarea unei comunități on-line de tineri interesați de practicile creative și de înțelegerea lumii din jur și a diversității sociale.

„România Mobilementary” este un proiect implementat de Fundația Culturală Augustin Buzura
și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.