Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Artă și gândire critică la Școala de Vară de la Telciu

Artă și gândire critică la Școala de Vară de la Telciu

Școala de vară de la Telciu este un demers educațional inovativ, inițiat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, apărut ca o dezvoltare firească a conferințelor internaționale organizate în satul transilvănean începând cu 2012. Activitățile ediției din 2019 au fost complex-eclectice. În prezența autorului Marius Turda, a fost lansat volumul „Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump”, o lucrare semnată de Marius Turda și Maria Sophia Quine, apărută la Editura Polirom, în acest an. Katia Pascariu și Mihaela Michailov, împreună cu copiii din comuna Telciu – sub genericul programului „Buletin de Telciu” – au prezentat spectacolul realizat în cadrul atelierului de teatru educațional „Tot pe drum, pe drum, pe drum!” O altă piesă de teatru, bazată pe experiențele personale ale actorilor, a fost „Vi me som rom/Și eu sunt rom”, o piesă în regia Andrei Șerban, produsă de MACAZ Teatru Bar Coop).

Printre numeroasele seminare s-au numărat cele prezentate de Marius Turda („Biopolitica, corpul națiunii și destinul individului”), Ovidiu Țichindeleanu („O introducere decolonială în Europa de Est: Diferențe imperiale, rasializare şi rezistență în durata lungă şi istoria recentă”), Manuela Boatcă („Statalitate extinsă, jocurile suveranității și inter-imperialitate. Creolizarea normei Statului național”) sau Cornel Ban și Daniela Gabor („Ecologizarea modelului economic și a suveranității”).

Școala de Vară de la Telciu este – și devine din ce în ce mai mult, cu timpul – un eveniment cultural tot mai complex, rolul pedagogic și de socializare fiind, deocamdată, principala lui menire. Sunt niște semințe aruncate în lume. Să vedem și roadele ce le vor da!
Prima ediție a școlii de vară a avut loc în anul 2016. De atunci, se tot întâlnesc aici universitari, artiști, teoreticieni, activiști, studenți și elevi, iar discuțiile vizează mai ales procesele sociale, politice, culturale și istorice din România și din context regional și global.

(Aurelian Giugăl, august 2019)

Foto: Ioana Ofelia, Sursa: facebook.com/TelciuSummerSchool

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.