Premiul Marin Sorescu este un premiu literar înfiinţat în anul 2007 de Institutul Cultural Român de la Stockholm. Premiul este decernat anual, în perioada toamnei, unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Premiul, care este în valoare de 50.000 coroane suedeze şi care este însoţit de o diplomă, se acordă pentru înteaga operă. Încă de la înfiinţare, Premiul Marin Sorescu s-a bucurat de atenţia presei suedeze. Poate și pentru că este un premiu mai puțin obișnuit, un premiu prin care o țară răsplătește meritele scriitorilor dintr-o altă țară.
Strategia Institutului Cultural Român de la Stockholm a fost de la bun început, din anul 2006, aceea de a lărgi perspectiva suedezilor asupra culturii române şi, totodată, de a da naştere unui loc de întâlnire pentru creatorii de cultură români, suedezi şi din alte ţări. Premiul Marin Sorescu a fost înființat, pe vremea când mă aflam la conducerea institutului, tocmai din dorința de a construi o punte între România și Suedia, între culturile celor două țări. Numele premiului este un omagiu adus lui Marin Sorescu, a cărui operă este cunoscută și apreciată în Suedia. Prin dispariția acestuia, acum exact 22 de ani, România a pierdut un mare scriitor, iar Suedia un mare prieten. Cunoscut și îndrăgit de poeții suedezi, el a încercat, la rândul lui, să-i facă pe aceștia cunoscuți și îndrăgiți de publicul românesc.
Laureatul din 2018 al Premiului Marin Sorescu este scriitorul suedez Kjell Espmark. În motivația juriului, din care fac și eu parte, se arată că lui Kjell Espmark i s-a acordat Premiul Marin Sorescu „Pentru opera bogată și variată, care se află constant într-o vitală dezvoltare. Kjell Espmark a abordat cu ascuțime intelectuală și stilistică problematici centrale ale umanității, diversitatea irațională a existenței și dorința de a se cunoaște pe sine și lumea din jur. De asemenea, Kjell Espmark a adus contribuții importante ca cercetător literar și eseist. El este astăzi o forță motrice pe scena literară suedeză, bucurându-se de apreciere atât în Suedia, cât și în afara granițelor Suediei.”
Laureatul a declarat: „Foarte bucuros la auzul veștii, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un premiu ce poartă numele prietenului meu Marin Sorescu. M-a bucurat, de asemenea, și faptul că premiul nu este menit să marcheze sfârșitul unui îndelungat traiect literar, care îmi este acordat în plină fază târzie de creativitate puternică. (În primăvară urmează să apară un nou volum de versuri, Libertatea serii.)”. Kjell Espmark ocupă un loc aparte în literatura suedeză contemporană. El s-a născut la 19 februarie 1930 la Strömsund, în nordul Suediei și este deopotrivă un rafinat poet, romancier, eseist și cercetător literar. A fost profesor de literatură comparată la Universitatea din Stockholm, din 1978 până în 1995, Din anul 1981 este membru al Academiei Suedeze, iar din 1988 și până nu de mult a fost membru și apoi președinte al Comitetului Nobel din cadrul aceleiași Academii.
Temele majore ale creației lui Kjell Espmark sunt conflictele dintre idealurile oamenilor, nevoile și dorințele acestora, pe de o parte, și condițiile vitrege la care îi supune realitatea, pe de altă parte. El abordează din perspective diferite complicata temă a raportului dintre individ și structura monstruoasă a puterii, creând pagini fascinante și misterioase, care devin adevărate mărturii asupra vitregiei condiției umane de-a lungul secolelor. Poezia pare să fie forma predilectă de expresie a scriitorului Espmark. Este o poezie gravă, profundă, plină de frumusețe, străbătută de un sentiment sincer de solidaritate cu aproapele. Este o poezie impregnată de istorie, de moștenirea culturii europene, de vocile care se înalță din morminte sau din vechi cărți și manuscrise.
Romancierul Espmark începe să-și facă auzită vocea la sfârșitul anilor 1980. Abordând cu predilecție teme de actualitate, de cele mai multe ori prezentate în culori sumbre și cu ironie, romanele sale constituie o panoramă a vieții sociale, culturale și politice a Suediei zilelor noastre, precum și o spumoasă satiră la adresa societății contemporane.
Kjell Espmark este un bun cunoscător al literaturii române şi un susţinător al acesteia. A întreținut corespondențe literare cu scriitorii români Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi Liliana Ursu, despre a căror operă a vorbit public în numeroase ocazii. În discursul pe care l-a ținut la Institutul Cultural Român de la Stockholm cu ocazia decernării premiului Marin Sorescu, Kjell Espmark a vorbit cu multă căldură și despre prietenia sa cu Augustin Buzura, despre întâlnirile lor, atât în România, cât și în Suedia, amintind și despre cum o întâmplare din viața scriitorului român, relatată chiar de acesta, i-a servit ca motiv pentru unul din poemele sale.
Kjell Espmark a vizitat România de mai multe ori, prima dată în 2002, când a participat la Festivalul de literatură „Zile şi Nopţi” de la Neptun. În limba română i-au apărut romanele „Uitare”a (2003), „Călătoria lui Voltaire” (2006) și „Béla Bartók contra celui de-al Treilea Reich” (2012), eseul „Premiul pentru literatură: un secol cu Nobe”l (2003) şi volumul de versuri „Scris în piatră” (2003).
Interesant mi se pare și faptul că, timp de trei ani, Kjell Espmark a colaborat cu regularitate la revista Cultura. Iată cum descrie scriitorul suedez această colaborare:„După ce mi-a luat un interviu mai amplu, Angela Martin mi-a propus să ne continuăm discuția în revista Cultura și am acceptat cu bucurie. Pe de-o parte, demonstrase perspicacitate în ceea ce privește subiectele literare si de politică culturală, pe de alta, întrebările ei imi ofereau ocazia de a-mi exprima opiniile în anumite privințe, importante pentru mine, dar nu neapărat și pentru mediul cultural suedez. Mi se punea la dispozițe un for în care aveam libertatea de a lua atitudine în probleme care mă interesau cu adevărat, iar acest dialog a durat trei ani!“ Cele 42 de convorbiri din revista Cultura au fost apoi publicate sub formă de carte în „Confidențe” (Ed. Polirom, 2011).
Kjell Espmark este al doisprezecelea laureat al unui premiu care a făcut carieră și care, tocmai de aceea, devine din an în an tot mai cunoscut, mai apreciat și mai râvnit.
- Singurătatea poetului - 3 iulie 2020
- Luptați pentru Europa! - 3 martie 2019
- Un premiumai puțin obișnuit - 14 februarie 2019