Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Superpolitik! O super carte despre strategie, putere și legitimitate scrisă de George Cristian Maior

Superpolitik! O super carte despre strategie, putere și legitimitate scrisă de George Cristian Maior

| Remus Ioan Șefureac |

În 35 de ani de la schimbarea de regim din 1989, România a trecut prin multe faze traumatice de tranziție, cele mai multe marcate de decizii politice improvizate. Cu toate acestea, elitele noastre politice au fost totuși capabile de o mare opțiune strategică, integrarea euro-atlantică, decisivă pentru cursul până la urmă pozitiv al țării.

Astăzi, cu toate decalajele dintre regiunile bogate și cele sărace, cu toată povara depopulării masive cauzate de migrația a peste 4 milioane de români și cu toate ancorele de subdezvoltare care țin încă blocate în sărăcie comunități mari, urmare a acestei opțiuni strategice corecte, România a început cea mai bună perioadă a ei: cel mai mare PIB pe cap de locuitori, o economie relativ bine industrializată și racordată la schimburile comerciale din interiorul Uniunii Europene, o țară aflată sub cele mai puternice garanții de securitate din istorie oferite de apartenența la Alianța Nord-Atlantică.

Pe acest fundal plin de riscuri și uriașe oportunități, mari decizii strategice așteaptă să fie luate în următorul deceniu. De aceste decizii va depinde dacă România se va înscrie decisiv pe un curs al dezvoltării și prosperității depline care ne va scoate definitiv din periferie, sau vom bălti în continuare într-o zonă gri, mulțumiți cu firimituri, lideri mediocri, politici ultra-populiste și blazoane golite de putere și influență.

Într-un asemenea moment, se cuvine să salutăm o apariție editorială excepțională, un veritabil ghid al marilor decizii strategice care pot schimba fața unei națiuni. George Cristian Maior, dincolo de a fi participant direct la decizii cu impact strategic, este unul dintre cei mai profunzi gânditori politici ai României post-decembriste și tocmai a publicat o lucrare de referință, lectură obligatorie pentru oricine dorește să conducă și mai ales să ridice o națiune în aceste vremuri marcate de crize atât de grave, care pun sub semnul întrebării repere esențiale ale ordinii globale.  Cartea are un titlu lung care merită reprodus tocmai pentru că arată cu claritate reperele de analiză și construcție ale puterii și legitimității – Superpolitik/Superpolitica: triumf și eșec strategic. Conducători. Mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale.

Prin combinația dintre fundalul academic și experiența deciziilor strategice, plus interacțiunea directă cu gânditori și decidenți politici relevanți pe scena internațională a ultimelor decenii, George Maior reușește, înainte de toate, să revalorizeze politica într-o eră în care cinismul  detașat și tentația hipercritică față de politică sunt dominante. Și face acest lucru nu printr-un discurs moralizator, nu printr-o abordare intelectualistă, ci apelând la personalități și momente cheie, crize sistemice și puncte de inflexiune din istoria lumii în care viziunea politică, voințele puternice ale unor lideri excepționali, calculul strategic al oamenilor de stat, ambiția sau dorința de schimbare au stat la baza marilor decizii care au modelat soarta națiunilor și adesea chiar a lumii civilizate în ansamblu.

Lucrarea se bazează pe un aparat teoretic solid cu o abordare normativă în care autorul pune accent pe ”valori, norme, reguli, credințe, convingeri, ideologii, mentalități” care desenează tabloul integral în care se naște superpolitica, chiar dacă uneori nu le acordăm atenție sau tindem să le ignorăm.

Dincolo însă de consistența academică, George Maior a scris o carte superbă, accesibilă, pe care o citești cu plăcere pentru că îți dezvăluie momente esențiale ale istoriei lumii și lideri emblematici care și-au pus amprenta asupra marilor transformări prin care a trecut umaintatea de-a lungul a mai multor milenii. Este o călătorie fascinantă care pleacă de la constituirea marilor religii, ne trece prin nașterea și prăbușirea unor imperii și ne aduce până în contemporaneitate, la crearea NATO și a Uniunii Europene. Cartea este un ghid care ne ajută să înțelegem evoluțiile cheie ale unor spații diverse, de la Europa la America de Nord și de Sud, din Orientul Mijlociu până în Japonia și din China până în Rusia. Este o călătorie minunată în care îi descoperim drept parteneri de studiu și practică ale marilor decizii pe Alcibiade și Pericle, pe Savonarola și Robespiere, pe Iulius Caesar și Saladin, pe Carol cel Mare și pe Kubilai Han, pe Suleiman Magnificul și pe Talleryand, pe Simon Bolivar și Gandhi, pe Ben-Gurion și Churchill etc.

Dincolo de mari nume ușor de recunoscut de către oricine, George Maior aduce la lumină repere ale gândirii și acțiunii strategice, veritabile superstaruri ascunse ale superpoliticii care ne influențează profund viața în prezent. Unul dintre cei mai semnificativ decidenți prezentat în carte este Dean Acheson, fost secretar de stat al SUA, descris drept ”unul dintre arhitecții ordinii transatlantice, care a asigurat și încă asigură un model strategic și un concept de legitimitate în relația dintre Europa și America, o structură de pace, securitate, prosperitate într-un spațiu imens și cu o istorie complicată.”.

Recomand această carte-eveniment pentru oricine dorește să înțeleagă evoluția lumii din perspectiva relațiilor internaționale, utilizând o lentilă a cunoașterii care aduce claritate asupra marilor momente, asupra marilor decizii și lideri și asupra superpoliticii care au dat contur și sens lumii din ultimele trei milenii, în toate punctele ei cardinale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.