Sari la conținut
Autor: Adrian Grau
Apărut în nr. 384

„Viena te asteapta“… cu moda, fashion art si scurtmetraje

    Daca te-ai saturat de vacante plictisitoare în tot felul de statiuni de 3, 4 sau 5 stele si plaje în care sa zaci pur si simplu la soare; daca te-ai saturat de vacante epuizante, marcate iremediabil de „to do list“-uri cu monumentele istorice, muzee si alte locatii pe care „nu ai voie sa le ratezi“. Exista si o altfel de oferta: Viena modei, fashion art-ului si a filmului. Orasul care, potrivit lui Billy Joel, „te asteapta“, dar nu numai cu Hofburg, Belvedere, Biserica Sf. Stefan, Palatul Schönbrunn, cladirea Secession sau Scoala spaniola de calarie. Viena pulseaza si altfel. Din iunie pâna în septembrie, orasul lui Klimt te invita sa participi la festivalul Summer of Fashion care celebreaza diferitele forme de creativitate legate de moda, tematizând-o amplu, spectaculos, ingenios, lucid si critic. Totul este concentrat în aceeasi zona: MuseumsQuartier (MQ) din Viena. Evenimente – o puzderie: expozitii, filme, recitaluri, prezentari de moda si dezbateri pe marginea modei.

    Daca esti unul dintre cei 164.000 de români  care, conform estimarilor, vor vizita Viena în acest an, nu ai cum sa ratezi doua expozitii importante: Reflecting Fashion. Art and Fashion since Modernism la Muzeului de Arta Moderna (mumok, 15 iunie – 23 septembrie), expozitie care abordeaza moda în arta din 1900 si pâna azi – si expozitia Technosensual, (Quartier21, 15 iunie – 2 septembrie) care ne lasa sa întrezarim moda viitorului.

    Prima defilare pe catwalk-ul creat special de arhitectii de la PPAG a fost pusa în scena de scoala de moda vieneza Modekolleg Herbststraße, iar evenimentul – ca de altfel toate celelalte episoade majore din curtea principala – s-a încheiat cu interventia spectaculoasa a colectivului românesc Apparatus22, cu titlul Positive Tension (in the air). Asemenea faimoaselor divanuri din curtea MQ – numite Enzi si Enzo – platforma a fost gândita sa fie invadata de public în perioadele în care nu este folosita pentru evenimente.

    Pentru ca ai pierdut recitalul lui Benoit Maubrey si spectacolul sustinut de dansatoarea Lucia Glass, mai ai la dispozitie înca câteva evenimente majore: festivitatea de deschidere a festivalului de film framesotut (10.08) cu Diane Pernet (blogger-ita de moda) sau vizitarea depozitului de moda de la Muzeul Viena (02.08 sau 06.09), care in mod normal nu este deschis publicului si unde se afla una dintre cele mai mari colectii de moda din Europa (peste 22 000 de piese vestimentare si accesorii).
    O sa te socheze prezenta româneasca la Summer of Fashion
    Densitatea si diversitatea prezentei românesti la acest festival sunt remarcabile. twenty(2)too & Irina Lazareanu, Apparatus22, IVAN PATZAIKIN by Olah Gyarfas, Daniel Knorr. Adica: 1 premiu, 1 topmodel, 1 expozitie, 1 showcase, 2 defilari si 5 performance-uri. Save the dates – 04.08., 08.08., 22.08. si 05.09.2012 – atunci vor avea loc interventiile spectaculoase ale colectivului românesc Apparatus22, cu titlul Positive Tension (in the air). La mumok poti admira atât lucrarile artistului român Daniel Knorr cât si „ART IS WORK (schema)“ by Apparatus22 în cadrul Reflecting Fashion. Tot Apparatus22 va anunta în 22 august defilarea din curtea principala, Preview fashion show Autumn/Winter.12, la care va participa si colectia PATZAIKIN, semnata de Olah Gyarfas. Nu va fi singura aparitie a colectiei în Cartierul Muzeelor: Olah Gyarfas va fi guest designer al shop-ului COMBINAT (MQ) din 2 august pâna în 5 septembrie, si va expune pâna la 40 de outfit-uri.

    Tot acest desant al artistilor si creatorilor români la Summer of Fashion a fost prefatat în 31 mai de defilarea colectiei spring/summer 2013 a brand-ului twenty(2)too (aka Mihai Dan Zarug) în cadrul galei de decernare a Austrian Fashion Awards 2012. Lui Mihai Dan Zarug i-a fost decernat premiul Erste Bank Fashion Award. Defilarea s-a bucurat de participarea super modelului de origine româna Irina Lazareanu, invitata de onoare a 12festival for fashion&photography. Tot acest desant de artisti români la Viena a fost sustinut financiar si logistic de catre ICR Viena.

    Ghiftuit de fashion si fashion art, poti sa te relaxezi într-o cafenea, sa te plimbi pe stradutele pietonale, iar seara, poti sa savurezi în tihna scurtmetraje în cadrul festivalului „espressofilm“ (06 iulie – 31 august, intrarea libera). Locatia: de vis – curtea cladirii baroce a Muzeului Austriac de Etnologie, binecunoscuta si apreciata de boema vieneza. Daca ti-au placut lungmetrajele lui Corneliu Porumboiu cu palmaresuri internationale impresionante, (re)descopera si scurtmetrajele acestuia – „Pe aripile vinului“ (RO 2002, 9 min), „Visul lui Liviu“ (RO 2004, 39 min) si „Calatorie la oras„ (RO 2003, 19 min) – într-o seara speciala – 10 august 2012 – dedicata regizorului român.

    Pentru un City-break, va propunem orice combinatie a celor de mai sus care va tenteaza.

    Tovarasi de drum: Unit-F, Quartier21, Combinat, mumok, KulturKontakt.