Un articol de ***

Vineri 2 octombrie şi sâmbătă 3 octombrie a.c. s-a desfăşurat în Aula Academiei Române ediţia a XIV-a a Seminarului Internaţional Penser l’Europe, organizat de Academia Română şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române.
Şedinţa de deschidere a fost onorată de prezenţa academicianului Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, şi de François Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti. Artizanii ediţiei au fost, în linia unei tradiţii deja consacrate, profesorul Thierry de Montbrial, fondator şi preşedinte al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, academicianul Jaime Gil Aluja, preşedinte al Academiei Regale de ştiinţe Economice şi Financiare din Barcelona, academicianul Jacques de Decker, secretar permanent al Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia şi academicianul Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă.
Tema propusă dezbaterii a fost capacitatea ştiinţei de a contribui la definirea identitară a Europei. Desfăşurat sub titlul Este ştiinţa o dimensiune a identităţii europene?, seminarul a reunit peste 40 de reprezentanţi ai elitei culturale şi ştiinţifice europene, din Franţa, Belgia, Spania, Italia, Austria, Grecia, Serbia şi România, dar şi din spaţii geografice extraeuropene ca Algeria şi Israel. Organizate în patru sesiuni cu titlurile Europa culturii. Ştiinţă, învăţământ, cercetare, şanse egale, Cultura ştiinţifică în Europa noastră, Identitate europeană – ştiinţă universală, Poate salva ştiinţa identitatea europeană?, intervenţiile participanţilor – de diverse formaţii intelectuale, de la reprezentanţi ai ştiinţelor reale, la exponenţi ai umanioarelor şi la membri ai clerului – au convenit asupra faptului că o debarasare a ştiinţelor tari de moştenirea culturală aşa-zis „slabă“ a Europei şi a umanităţii în genere e o iluzie pernicioasă.
La finele primei zile de dezbateri, profesorul Thierry de Montbrial şi-a lansat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti volumul
La pensée et l’action, publicat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă a Academiei Române în colecţia „Opere fundamentale“.