Sari la conținut

Scrisoare deschisa lui Dorin Tudoran

Autor: Viorica Oancea
Apărut în nr. 305

Regret cã sunt nevoitã sã revin cu alte precizãri. Sunt convinsã cã doar cei care nu cunosc comportarea ta fata de Mihai Botez din ultimii ani când v-ati aflat in exil amândoi  pot fi pacaliti de   declaratiile  tale despre  „dragostea si recunostinta inalterabile“,  pe care le-ai „purtat lui Mihai Botez“, despre „îngrijorarile“ pe care „le nutresti“ .
De fapt,  Dorin Tudoran, prietenul pe care Mihai Botez l-a iubit, si ale carui scrisori le-a trimis, cu  riscuri  si dificultati, la Europa  Libera, l-a calomniat cu mult înainte de publicarea fragmentelor din dosarul sau de Securitate sub titlul  „Eu, fiul lor“. Da, Dorin Tudoran, tu îl calomniezi de mult timp pe fratele meu, dintr-o perioada cînd nici CNSAS nu exista, nici tu nu puteai invoca accesul la vreun document al Securitatii. stiu de atunci cât a suferit fratele meu, Mihai Botez, în ultimii lui ani de viata,  din cauza comportamentului tau, dar stiu si de la altii. Din sutele de martori credibili îti aduc unul singur, o voce pe care nu o poti  contesta. În 1995, la moartea fratelui meu, Monica Lovinescu scrie ca ea nu-l poate considera „ca Dorin Tudoran, pe Mihai Botez, drept un  agent al Securitatii care doar a jucat rolul de disident“ – „Jurnalul esential“, p. 393, Humanitas, 2010.
Acum tu, Dorin Tudoran,  ma  sfatuiesti  „sa gasesc documente care vor clarifica multe din nebuloasele zilei“, asigurându-ma ca „te-ai bucura enorm“ si tu si prefatatorul cartii, dl Radu Ioanid ca,“odata iesite la lumina documentele, numele lui Mihai Botez sa nu mai fie subiectul unei controverse ca cea de acum“. Am citat intocmai cuvintele tale.
Iata ca dorinta ta „sincera“  s-a îndeplinit. M-am adresat SRI si public alaturat raspunsul nr. 70641,  primit în data de 15.11.2010. Iata textul : „va comunicam ca, în urma verificarilor efectuate în documentele de evidenta gestionate la nivelul institutiei noastre, domnul Botez Mihai nu a facut parte din fostele structuri de informatii si (sau) Serviciul Român de Informatii“.
Notele dactilografiate de care îl acuzi, spunând ca ar putea fi scrise de Mihai Botez, nu sunt probe care sa-l incrimineze, pentru ca sunt dactilografiate. Profiti de nestiinta oamenilor, de ignoranta  celor care nu au trait acele vremuri, sau de necunoasterea legilor CNSAS.
Campania de calomniere si compromitere a lui Mihai Botez  a fost hotarîta  de Securitate prin ordinul nr 161 R.S.001694 din 31 martie 1982 serviciul VI, directia I Ministerul de Interne, semnata de seful serviciului , maior Munteanu Ion si de capitan Ramfu Stefan. Contributia ta benevola, si, sper, neangajata contra prietenului tau Mihai Botez, a început din 1983, de când erai în tara.si tu singur ai dat probele  chiar în  cartea ta, „Eu, fiul lor“, în care, la pagina 337-338, apare urmatorul text: strict secret 151 AV. „Dorin Tudoran este în relatii de prietenie si se consulta frecvent cu matematicianul Mihai Botez despre care afirma ca acesta continua sa furnizeze, pe cai ilegale, directorului sectiei pentru România a Europei Libere, Vlad Georgescu, diverse date cu caracter politic, economic si social despre tara noastra, care sunt difuzate apoi pe post sub forma unor scrisori anonime“ ( 23 mai 1983). Nota aceasta este trimisa de generalul de Securitate Merce.
Alaturi de documentul de la pagina 556, aceasta este a doua proba a faptului ca dintre voi doi, tu esti cel care l-a turnat pe celalalt. Iata reprodus documentul: „Document olograf ultraconfidential  caligrafiat în tus, UM0544, din 10.11.1983 strict secret (…) Ultimele doua materiale difuzate la postul Europa Libera au fost redactate de Dorin Tudoran în lunile iunie-iulie 1983. Sus-numitul afirma ca le-a predat lui Mihai Botez  care le-a tinut asupra sa cca o luna de zile, dupa care le-a trimis în strainatate printr-un diplomat american care a plecat definitiv de la post.“( nr. 225. foto 76060. din 10.11.1983.), „Eu, fiul lor“, pag 556.
Campania ta contra lui Mihai Botez s-a intensificat în strainatate dupa 1985, când ai emigrat, atât de curajos, legal, cu pasaport definitiv si ajutat de  Europa Libera prin recomandarea lui Mihai Botez.
În dosarele tale,  pe care le-am vazut pâna acum la CNSAS, numele lui Mihai Botez, care era privit de Securitate ca principalul dusman al regimului, aparea aproape pe fiecare pagina, ca un „element dusmanos“, care te influenteaza negativ. Mai mult decât atît, Securitatea considera ca Dorin Tudoran, „ca disident este o creatie a lui Mihai Botez“.

Ai contribuit din plin la tot ce i s-a întâmplat rau fratelui meu, Mihai Botez, ai multumit prieteniei si ajutorului cu ura si batjocura, cu minciuna si agresivitate.

Cu parere de rau ca Mihai Botez te-a cunoscut,
Viorica Oancea