Sari la conținut

Premiul CriticAtac 2014

Autor: ***
Apărut în nr. 505

 

Volumul Dependenţă şi dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc de Cornel Ban, apărut la Editura Tact, în traducerea lui Ciprian Şiulea, a câştigat Premiul CriticAtac pentru anul editorial 2014.

Noua carte a lui Cornel Ban reprezintă un mare pas înainte în umplerea unui gol de cunoaştere. Bazată pe o parte din teza sa de doctorat, cartea oferă publicului autohton privilegiul unei avanpremiere a rezultatelor cercetărilor lui Ban despre istoria economică a României şi o mult-aşteptată tentativă de interpretare comprehensivă a transformărilor de economie politică a modernităţii româneşti din zorii acesteia până azi, contribuind totodată la dezbaterile despre natura, originile şi dezvoltarea capitalismului românesc. În acest sens, autorul oferă suficiente dovezi şi interpretări îndeajuns de solide încât să susţină „o critică social-democrată a variantelor de capitalism încercate în România în ultimii o sută cincizeci de ani”. Volumul lui Cornel Ban este aşadar unul dintre cele mai importante apărute în România în perioada postcomunistă.

CriticAtac acordă anual un premiu pentru cea mai bună carte. Nominalizările pentru anul editorial 2014 au fost următoarele:

 

  1. Petru Negură, Nici eroi, nici trădători. Scriitorii moldoveni şi puterea sovietică în epoca stalinistă, traducere din franceză de Gabriela Şiclovan, Editura Cartier, 2014 (ediţia originală în 2009, L’Harmattan).
  2. Cornel Ban, Dependenţă şi dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc, traducere din engleză de Ciprian Şiulea, Editura Tact, 2014.
  3. Péter Várdy în dialog cu Imre Tóth, În viaţă sunt lucruri care nu se fac. Şi care totuşi se fac, traducere din maghiară de Gabriela Maaz, Editura Humanitas, 2014.
  4. Mirel Bănică, Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană, Polirom, 2014.
  5. Liliana Nechita, Cireşe amare, Editura Humanitas, 2014.
  6. Toader Popescu, Proiectul feroviar românesc (1842-1916), Editura Simetria, 2014
  7. Melinda Mitu, Sorin Mitu, Ungurii despre români. Naşterea unei imagini etnice, Editura Polirom, 2014.
  8. Stella Ghervas, Reinventarea tradiţiei, traducere din franceză de Gabriela şi Alexandru Şiclovan, Editura Cartier, 2014 (ediţia originală în 2008, Champion, Paris).

 

Câştigătorii de până acum ai Premiului CriticAtac sunt: Bogdan Murgescu, pentru volumul România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010) (2010); Alex Goldiş, pentru volumul Critica în tranşee. De la realismul socialist la autonomia esteticului (2011); Victor Rizescu, Tranziţii discursive (2012); Mihai Goţiu, Afacerea Roşia Montană (2013). (www. CriticAtac.ro)