Trenduri în pictura contemporana.
Daca în loc de secole luam secundele la socoteala atunci cand facem istoria artei, asta înseamna sa vorbim despre „yishu shi“, respectiv sa spunem asta în chineza. Pentru ca arta vie, „mugurele creatiei umane“, cum s-ar spune în conceptualismul dulceag-poetic confucianist, s-a mutat în China. Acolo apar cei mai importanti artisti ai momentului. Asa cum Franta a pierdut în ultimele decenii arta în favoarea Americii, pe masura ce impresionistii s-au demodat si SUA au fost în stare sa dea lumii „action painting“-ul lui Pollock sau reproductionismul lui Warhol, acum China a preluat leadership-ul pietei de arta si ofera lumii cei mai valorosi artisti contemporani.
Chen Yifei este, dintre toti artistii contemporani, cel mai apropiat de pictorii europeni care au inventat stilurile si au stabilit tehnicile. Într-o perspectiva artistica, Yifei este chiar fiul legitim al lui DaVinci, la fel de apropiat de acesta ca Murillo sau Caravaggio. La fel ca înaintasii sai din Florenta, Sevilla sau Venetia, arta lui Yifei consta exclusiv în lirismul sau în forta subiectului, desenat cu tuse modeste, cu fundaluri sfiumato sau complet negre, fara ostentatie, fara poza, fara manifest. Lipsit de o ideologie artistica (altminteri, un impuls omnivor în opera tuturor celorlalti pictori contemparani), arta lui Chen Yifei consta pur si simplu în talent. În observatie, în desen, în lumina, în nimicuri.
Ca persoana, Yifei nu este atat de curat ca tablourile sale. Colectionarii de arta din lume îi trec cu vederea tablourile cu Mao din epoca Revolutiei Culturale si îi valorifica, într-o lectura „opera uverta“ (stergand din constiinta operei constiinta autorului), seriile de picturi muzicale, portretele de frumoase îmbracate în cheongsam sau peisajele din orase lacustre: Venetia si Jiangnan. Disparut prematur, la 59 de ani, în 2005, Chen Yifei a lasat o mostenire de cateva sute de opere, excluzandu-le pe cele din perioada realist-socialista. Din asa-zisul „realism romantic“ al tablourilor de maturitate, în licitatii, cele mai bune rezultate le obtin portretele de muzicieni, cu mai multe tablouri care au închis la peste un milion de euro. În 2010 tabloul „Cvartet de coarde“ a obtinut un pret uluitor, de 7,9 milioane dolari, la Christie’s Hong Kong. Cateva luni mai tarziu „Vantul satului de munte“ urca la 7,8 milioane de euro într-o licitatie din Beijing. Momentan, acesta este recordul personal, dar un asemenea concept este destul de volatil pentru cel mai popular pictor de pe cea mai dinamica piata de arta. Ultimele clasamente arata ca, pe segmentul de pictura contemporana, dintre primii zece artisti cinci sunt chinezi, iar suprematia (între acestia) e disputata de la an la an de Chen Yifen cu Zhang Xiaogang sau cu Zheng Fanzhi (pe care l-am prezentat în nr. 352 al revistei noastre). Desi ca impact artistic Yifei nu are forta celor doi, el va avea întotdeauna de partea sa faptul ca a fost deschizator de drum, ca a importat pictura Italiei în China si ca a pus Renasterea sub semnele Orientului. Si ca, prin el, impresionismul nascut candva din stampele chinezesti, s-a reîntors acasa pentru a muri în glorie.