Sari la conținut

Magnetismul din vis

Autor: CRISTINA RUSIECKI
Apărut în nr. 489
2014-10-03

Un vis, aşa îşi descrie coregraful Arcadie Rusu spectacolul Nesomn, prezentat în cadrul programului Chişinău şi Bucureşti la Teatrul Odeon. Unul cu zvârcolirile emblematicului el-ea, plin de tensiunile ce ţâşnesc din subconştient, în care mişcarea şi imaginile se îmbibă de erotism. Perechile se schimbă, dar neodihna, întoarcerile, zbuciumul şi răsucirile sunt în continuă desfăşurare. El şi ea se contopesc, se prind, se aruncă, se zvârcolesc. Şi cât de spectaculoase sunt aceste zvârcoliri când iau naştere din corpurile expresive ale excelenţilor interpreţi Ioana Marchidan, Judith State, Galina Bobeicu, Elisabeta Mihai, Ştefan Lupu şi Arcadie Rusu! Se înalţă, zboară prin aer, se hârjonesc. Se resping, apoi cedează iar şi iar în faţa magnetismului care le sudează perpetuu. Sunt chinuite, însângerate sau exuberante. În rochiile lor albe, fetele se scrijelesc de corpul bărbaţilor, într-o alăturare a cărei furie mestecă disparităţile. Toate pe o muzică ce ia minţile, în accentele saxofonului tânguios, greu de dorinţe şi de nostalgii.

În Nesomn, har Domnului!, dansul contemporan nu înseamnă doar concept, ci şi mişcare. Şi încă una alertă, cu grad înalt de frumuseţe şi spectaculos. Mai ales când Ştefan Lupu, cu privire detaşată, în surprinzător contrast cu frenezia mişcării, îşi va continua partitura pe picioroange. Aceeaşi zbatere din cuplul prins în dansul de atracţie-respingere, membrană pulsatilă, aluat din două trupuri care creşte şi descreşte, se va perpetua şi la înălţimi diferite. Disparitatea generează complex de superioritate sau handicap? Cum să te lipeşti de femeia visurilor, să-ţi ridici iubita, să te dezlipeşti de ea, să o răsuceşti, când ai două măsuri de om în plus? Dar în mâinile şi expresivitatea lui Ştefan Lupu şi a partenerei sale, Ioana Marchidan, totul se poate.

Sfârşitul cu spectatori care se ridică din public pentru a pătrunde în visul personajelor rotunjeşte halucinant un spectacol din cale afară de frumos. Cu nici un chip, iubitorii de dans contemporan nu trebuie să-l rateze!

MAGNETISMUL

(Foto: Dani Ioniţă)