Ajuns la a 28-a editie, Festivalul International al Filmului Francofon se desfasoara cu acelasi neobosit entuziasm în capitala Waloniei, la Namur, localitate situata nu departe de Bruxelles. Ca de fiecare data, manifestarile încep într-o vineri (27 septembrie, de aceasta data) si se termina tot într-o zi de vineri, pe 4 octombrie 2013. Locatiile sunt cam aceleasi, cu schimbarea recenta a unuia dintre cinematografele intrate în renovare, Cameo, spre a lasa loc pentru vizionarile de presa în salile de la Eldorado, galele fiind plasate într-o alta incinta.
Structura lui este a unui mare festival, fara îndoiala. Anul acesta, de pilda, aduna peste 150 de productii din toate spatiile francofone, de pe toate continentele. Întâlnim o multime de titluri franceze si canadiene (Quebec-ul fiind de fiecare data reprezentat în chip substantial), elvetiene si africane, dar si, aproape fara absente la vreo editie, românesti. Mai mult, o simpla privire peste palmaresul ultimelor editii ar arata ca aici au luat premii si au fost apreciati cum se cuvine Lucian Pintilie, Dan Pita, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Radu Muntean, Adrian Sitaru, Radu Jude, Razvan Radulescu. Si actorilor nostri li s-a aratat aceeasi stima, de la Luminita Gheorghiu si Ana Ularu, la Mircea Diaconu si Bogdan Dumitrache. Echipa este neschimbata de multi ani. Directoare artistica este delicata Nicole Gillet, iar ca manager general îl regasim pe un fost primar al orasului, Jean-Louis Close. Ca presedinte de onoare a fost desemnata vedeta masculina a Belgiei, multtalentatul Olivier Gourmet.
Pe aici au trecut mari cineasti de expresie franceza (de notat ca la ultimele editii s-a constituit un compartiment special destinat productiilor din spatiul flamand). Au venit deseori la Namur regizori din prima linie, precum regretatul André Delvaux, dar si Fratii Dardenne(în acest an li se consacra un film), cu creatiile lor premiate la Cannes. Nu lipsesc nici Marion Hansel, nici Chantal Akerman, nici tinerii furiosi ai noului val belgian. Un program foarte cautat – Coup de coeur – a adus în fata publicului stele de prima marime, de la Charlotte Rampling si Emmanuelle Béart, la Philippe Noiret, trecut si el între timp în lumea umbrelor. În acest an invitata de onoare este actrita si regizoarea Josiane Balasko.
Prezente românesti la mai
toate manifestarile
În 2013, competitia principala, care acorda Bayarzii, va trebui sa aleaga între mai multe productii internationale, printre care si doua românesti. De fapt, participam cu trei lung metraje la aceasta editie. Pe prima lista a filmelor de care se va ocupa juriul în vederea desemnarii Bayarzilor se afla doua titluri: „Pozitia copilului“ de Peter Calin Netzer, venind la Namur cu aureola unui Urs de Aur (Berlin, februarie 2013), având în distributie o actrita foarte apreciata, Luminita Gheorghiu, de o incontestabila anvergura internationala, si „Domestic“ de Adrian Sitaru, tânar cineast prezent în capitala Waloniei si la alte editii. Este de sperat ca filmele românesti mai sus mentionate se vor regasi în palmaresul ce va fi anuntat la gala de la Teatrul Regal (în seara de 4 noiembrie 2013). Exista si o sectiune a debuturilor în lung metraj. Aici a fost inclus „Lupu“ de Bogdan Mustata, tânar cineast cu o carte impresioonanta de vizita, detinator de importante premii la marile festivaluri (Ursul de Aur pentru scurt metrajul „O zi buna de plaja“; Berlin, 2008.)
La competitia internationala a scurtmetrajelor alte doua titluri românesti îsi disputa sansele: „Claudiu si crapii“ de Andrei Tanase si „Plimbare“ de Mihaela Popescu. Ca sa ramânem la scurtmetraje, e de remarcat participarea a înca doua productii românesi („12 minute“ de Nicolae Constantin Tanase si „O umbra de nor“ de Radu Jude), incluse în programul Priviri din prezent. Cum festivalul are si o sectiune destinata clipurilor video, e de mentionat ca si aici gasim doua productii românesti: „Dance your Way Aut“ de Ion Puican si „Dreamers“ de Mihnea Popescu si Keorges Gaplan.
Ioana Blaj este invitata în cadrul unei deja traditionale prezentari a tinerelor talente actoricesti europene. De asemenea, ar mai fi de mentionat numele câtorva tineri români în calitatea de membri ai juriilor copiilor si adolescentilor.
Spre a configura cu mai multa claritate profilul international deosebit de prestigios al festivalului de la Namur, nu se poate trece peste faptul ca el se deschide cu un film mult comentat, „Viata Adelei“ de Abdellatif Kechiche, încununat, în mai 2013, cu Palme d’Or.
Autor: IOAN LAZARApărut în nr. 441