„Nu luăm nicio avuţie. Ceea ce ne rămâne moştenire este numai ceea ce am dat.“
„Sportul meu preferat este viaţa. Şi mă antrenez în fiecare zi pentru ea.“ (Florin Piersic)
Florin Piersic este unul dintre „monştrii sacri“ ai cinematografiei româneşti. S-a născut la Cluj pe data de 27 ianuarie, din părinţi bucovineni, fiind un vărsător veritabil, adică norocos, ingenios, idealist şi foarte atrăgător. Pentru femei, aşa cum recunoaşte şi el, „actorul care întotdeauna a reprezentat un justiţiar, un pistolar“ a fost un sex simbol. Pentru regizori, era „actorul care putea să joace orice“. Astfel că, de-a lungul carierei, a jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice şi haiduci. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (astăzi UNATC), promoţia 1957. La doi ani de la absolvire, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, obţinând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni şi şoareci sau Orfeu în infern, piese care au scos în evidenţă geniul, naturaleţea şi prospeţimea actorului. I-a avut colegi de generaţie pe Leopoldina Bălănuţă, Geta Angheluţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu, Gheorghe Popovici Poenaru, Liviu Crăciun, Radu Voicescu şi Anatolie Spânu.
Debutul în cinematografie s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului, din 1957, unde a jucat rolul lui Tănase. Imediat în anul următor joacă O poveste ca-n basme (1959), apoi Aproape de soare (1960), S-a furat o bombă (1961) şi Paşi spre lună (1963). Şi-a evidenţiat talentul în filmele istorice în Neamul Şoimăreştilor (1965) regizat de Mircea Drăgan şi apoi a jucat în filmul care l-a făcut celebru, De-aş fi Harap Alb (1965) regizat de Ion Popescu-Gopo. Printre rolurile celebre din film sunt de menţionat haiducii Anghel Şaptecai şi Grigore Pintea. Însă rolul prin care s-a evidenţiat a fost Mărgelatul, unul dintre personajele cele mai îndrăgite din cinematografia românească. Mărgelatul este o serie de filme româneşti istorice şi de aventură. Filmele au apărut în perioada 1980-1987, primele trei fiind regizate de Doru Tănase, următoarele două de Gheorghe Vitandis, iar ultimul de Mircea Moldovan. Cele şase producţii ale seriei s-au numit Drumul oaselor, Trandafirul galben, Misterele Bucureştilor, Masca de argint, Colierul de turcoaze şi Totul se plăteşte.
Până în 1987, actorul a avut o carieră tumultoasă în industria filmului, după care, din cauza declinului suferit de filmul românesc, Florin Piersic a mai apărut doar în trei producţii: Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea (2003), Fix Alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005). La vârsta de 70 de ani, marele actor se lansează şi în telenovele. Apariţia în două dintre episoadele telenovelei Lacrimi de iubire a crescut ratingul acesteia şi astfel regizorul s-a văzut nevoit să inventeze un rol în care să apară din nou Piersic.
La 30 mai 2002, actorul Florin Piersic a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc“, iar în 2009 a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului de Film Transilvania.
În momentul de faţă, actorul se consideră un om împlinit atât în carieră, cât şi în familie, având şi un fiu care i-a moştenit talentul. Florin Piersic este un om sensibil, cu amintirea locurilor de altădată mereu vii în mintea sa, cu dragoste pentru tot ce înseamnă frumos şi bine. Artistul spune că se reîntoarce cu drag în urbea în care s-a născut, în primul rând pentru oamenii locului. „Dacă ne luăm cu viaţa în altă parte, uităm să trăim“, afirmă el. Cel care l-a jucat pe neuitatul Mărgelatu nu uită să menţioneze că în Cluj s-a scris istorie: în 1849, Nicolae Bălcescu a venit aici pentru a găsi o cale de înţelegere „între cele două revoluţii şi pentru a-l întâlni pe Avram Iancu“. Este oraşul în care artistul a văzut primele spectacole şi a înţeles că prin teatru şi film îşi va împlini destinul.