Sari la conținut
Autor: Ioana Pluteanu
Apărut în nr. 513

Bătălia dorinţelor

  Jean Plaidy, Maria Tudor. Povara frumuseţii, traducere de Carmen-Iulia Bourceanu, Editura Alma, Bucureşti, 2014

   

  Scriitoarea Jean Plaidy readuce la viaţă povestea prinţesei Maria Tudor, o frumuseţe vestită şi rebelă ce îl sfidează pe cel mai puternic şi de temut rege din Europa, fratele ei, Henric al VIII-lea.
  Prinţesa Maria este cea mai mica soră a lui Henric al VIII-lea şi una dintre persoanele pe care le iubeşte necondiţionat. Cunoscută în toată Europa pentru farmecul şi frumuseţea ei, Maria este copilul preferat al familiei Tudor, fiindu-i îndeplinită orice dorinţă – mai puţin când vine vorba de căsătorie. Henric al VIII-lea, blocat într-o confruntare politică cu Franţa, decide să o ofere pe sora sa pentru a asigura pacea între cele două regate. Inocentă şi în perioada adolescenţei, Maria trebuie să devină soţia regelui Ludovic al XII-lea, un om suferind la cei şaizeci de ani ai săi. Oripilată şi furioasă, Maria nu are de ales decât să navigheze spre Franţa. Acolo, ea îşi cizelează aptitudinile politice, îşi aşteaptă timpul şi rămâne în secret îndrăgostită de Charles Brandon, Ducele de Suffolk. Când Ludovic moare, după doar doi ani de căsătorie, Maria nu mai vrea să fie vândută într-o altă căsătorie nefericită, iar pentru aceasta trebuie să acţioneze repede. Femeia va trebui să sfideze legile bisericii şi ale statului şi să se mărite fără permisiunea fratelui ei. Împreună, Maria şi Charles concep un plan pentru a-l păcăli pe cel mai de temut rege al Europei, împlinindu-şi dorinţa – indiferent dacă aceasta va duce către un sfârşit fericit sau la moarte.
  Maria afişează aroganţa şi tăria de caracter specifică familiei Tudor. O aroganţă specifică celor doi fraţi îndrăgostiţi de propria frumuseţe şi poziţie în istorie. Un tânăr la fel de arătos şi viril este chiar prietenul său cel mai bun, Charles Brandon. Cei trei formează un triumvirat de exuberanţă tinerească.
  Până la vârsta de şaisprezece ani Maria fusese promisă lui Carol de Castilia, un băiat mai tânăr decât ea, viaţa ei complicându-se treptat din momentul în care se îndrăgosteşte de fermecătorul Brandon – întotdeauna alături de fratele său. Amândoi sunt răsfăţaţi de destin, dar până şi Maria îşi dă seama de pericolul însoţirii cu Charles Brandon. Din păcate, dragostea nu respectă nici o restricţie logică. Când Maria îşi dă seama că Charles este la fel de îndrăgostit de ea, este hotărâtă să îl facă soţul ei, începând cu manipularea disoluţiei logodnei dintre ea şi Carol de Castilia. Când Henric, devenit rege de curând, află de planurile trădătoare ale spaniolilor, rupe logodna Mariei cu prinţul de Castilia, plănuind s-o căsătorească cu bătrânul Ludovic al XII-lea al Franţei – fapt care ar fi unit cele două ţări într-o alianţă împotriva Spaniei. Observă, de asemenea, interesul Mariei faţă de Brandon; Henric nu va fi înduplecat, indiferent cât de mult îl va implora femeia. Totuşi, îi promite libertatea de a alege în următoarea căsătorie, dat fiind faptul că regele Franţei nu mai avea mult de trãit. Astfel, Maria e convinsă să fie mai receptivă în ce priveşte uniunea sa cu Ludovic.
  Zarurile sunt aruncate. Maria navighează spre Franţa către braţele deschise ale unui bătrân ce încă mai luptă să aibă un moştenitor la tron. În Franţa, Maria este însoţită de fermecătorul şi arătosul Duce de Valois, Delfinul ce va deveni rege doar în cazul în care Ludovic nu va avea nici un băiat care să urce la tron după moartea bătrânului rege. Francisc captează interesul noii regine, ea îngâduindu-şi un flirt nevinovat în timpul căsniciei cu Ludovic.
  După moartea lui Ludovic, atât Henric, cât şi Francisc îşi fac planuri pentru următoarea căsătorie a Mariei, dar ea are de gând să îşi ia viaţa în propriile mâini, convingându-l pe Francisc, devenit acum rege al Franţei, să o ajute. Cu sprijinul său, Maria se căsătoreşte în secret cu Charles Brandon, cei doi urmând să se întoarcă în Anglia şi să înfrunte furia lui Henric.
  Pe parcursul anilor, încăpăţânaţii fraţi Tudor se aventurează într-o bătălie a dorinţelor, dar Henric se transformă într-un tiran imprevizibil – orbit de încercarea de a avea un băiat sănătos care să-i moştenească tronul. Până şi ultima femeie capabilă să îl înduplece, fosta regină a Franţei, a fost lăsată în urmă împreună cu toate celelalte femei din viaţa tânărului bărbat exuberant – înlocuit acum de un hărţuitor irascibil, mai atent la construcţia de sine decât la relaţia cu ceilalţi.