Sari la conținut
Autor: Catalin Sturza
Apărut în nr. 255
2009-12-24

„The Telegraph“ – Sfaturi pentru cumparaturi. Omul preistoric din dvs.

  Universitatile occidentale ne-au obisnuit sa ne lamureasca, prin studii cât se poate de serioase, cele mai derizorii aspecte ale vietilor noastre. De pilda, un studiu realizat de profesorul Daniel Kruger de la Universitatea din Michigan, citat de „The Telegraph“, ne arata de ce barbatii si femeile nu se inteleg, când merg impreuna la cumparaturi de Craciun.

  Daca mergeti prin magazine, in cuplu, si observati ca doamnele au obiceiul sa piarda prea mult timp cu detaliile marunte, cu textura si culoarea lucrurilor pe care vor sa le cumpere, iar domnii au tendinta sa mearga direct la tinta, alegând fara ifose lucrul dorit, trebuie sa stiti ca de vina e, si intr-un caz, si in celalalt, omul preistoric din dvs.
  Conform studiului, femeilor preistorice le revenea rolul de culegatori, in timp ce barbatii erau vânatorii tribului. Femeile petreceau foarte mult timp cautând mâncarurile cele mai bune si mai sanatoase din mediul inconjurator, in timp ce barbatii aplicau o strategie diferita. Ei hotarau din timp ce animal intentioneaza sa vâneze si plecau sa caute acel vânat. Odata ce-l gaseau si-l ucideau, se intorceau imediat cu carnea acasa.
  Culesul era, arata profesorul Kruger, o activitate sociala de zi cu zi in vremurile preistorice, si deseori copiii erau luati si ei pe teren; exact asa procedeaza si femeile moderne, când pleaca la cumparaturi. Femeile si-au dezvoltat abilitatea de a alege cea mai buna hrana; daca alegeau gresit, oamenii puteau muri din cauza asta. Timpul acordat analizei culorii, texturii si mirosului era, de aceea, esential. De asemenea, ele stiau locurile care se goleau de hrana si momentele când acestea se vor regenera, fiind din nou pregatite pentru cules. „In vremurile moderne, femeile au mult mai multe sanse decât barbatii sa stie când un anumit produs va intra la reduceri. Femeile petrec, de asemenea, mult timp alegand tesatura, culoarea si textura perfecte“, arata studiul.
  Ideea i-a venit profesorului Kruger in timpul unei excursii prin Europa, alaturi de un grup de prieteni. Odata ce au ajuns in Praga, primul lucru pe care l-au facut femeile din grup a fost sa plece la cumparaturi, ceea ce i-a nedumerit pe barbati. Comportamentul lor ar fi insa de inteles daca te gândesti la strategia culegatorului: ori de câte ori ajunge intr-o zona noua, acesta exploreaza imprejurimile, pentru a vedea unde se afla locurile cu hrana.
  Pe de alta parte, barbatii vânau, in vremurile preistorice, anumite animale, stiind din start ce vor sa prinda. „Barbatii au deseori un anumit lucru in minte si vor sa intre, sa-l inhate si sa paraseasca rapid terenul“, arata studiul. E important sa aduci carnea acasa cât mai repede cu putinta; e riscant sa iei copiii prea mici la vânatoare, iar prezenta lor ar ingreuna desfasurarea acesteia.
  Profesorul Kruger e de parere ca daca femeile si barbatii si-ar intelege, reciproc, strategiile cu care merg la cumparaturi, ar evita certurile, in aglomeratia de dinaintea Craciunului. Totusi, desi studiul ne arata de ce nu se inteleg reprezentantii celor doua sexe, el nu ne spune nimic despre cum ar putea ei sa depaseasca aceste diferente. Dimpotriva, daca motivele sunt cele expuse de profesorul Kruger, barbatii si femeile se vor certa, ori de câte ori merg la cumparaturi, pentru eternitate.