Sari la conținut
Autor: DUMITRU RADU POPA
Apărut în nr. 281

„Obama furioso…“

    Nu, nu e titlul vreunei noi operete sau al vreunui show pe Broadway, desi amanunte, si de opereta, si de show, exista in intâmplarea la ordinea zilei despre care ne ocupam azi. Ca sa nu cadem cu totul in tragic, as spune ca detaliile au ceva din neuitata poezie a lui Topârceanu „In jurul unui divort…“. Dar era, as spune, un fel de divort oarecum „anuntat“ intre generalul McChrystal, seful operatiunilor militare in Afganistan, si seful Executivului american. Iar cum dragoste cu de-a sila nu se poate, iata ca s-a si intâmplat, nu fara oarecari amanunte picante!
    Generalul Stanley McChrystal e dintr-o data protagonistul unui interviu in populara revista „Rolling Stone“, interviu in care nu scuteste de critici si epitete nu tocmai complimentare pe presedintele Obama (incompetent, nu indeajuns de informat si implicat in razboiul din Afganistan), pe vice-presedintele Joe Biden (vazut ca o nulitate pretentioasa), pe consilierul pentru probleme de Securitate Nationala, James Jones (considerat un clown), pe ambasadorul SUA la Kabul, Karl Eikenberry, etichetat drept „tradator“ din pricina unui memorandum secret pe care l-a dezvaluit mediei. Nu sunt scutite de criticile aspre ale generalului nici alte personaje importante din administratia lui Barack Obama, cum ar fi de pilda Richard Holbrooke, atasatul prezidential special pentru Afganistan si Pakistan, vazut de McChrystal drept „un biet animal ranit“.
    De fapt, interviul se vrea mai mult un portret complet al unuia dintre cei mai importanti conducatori ai armatei americane. Declaratiile nu sunt numai directe, ale lui McChrystal, dar si adunate de la staff-ul sau, vorbe scapate ici si colo etc. E de mirare cum o revista de clara orientare spre stânga si destul de frivola a putut sa treaca prin toate furcile caudine ale aprobarilor Pentagonului pentru a intervieva un personaj atât de important. Sa fie pura neglijenta, intâmplare, sau poate cineva a avut un interes clar in publicarea unor asemeni opinii? Greu de speculat…
    Oricum, despre Barack Obama, cu bune si rele, stim destule pâna acum. Sa vedem, insa, cine este acest general de patru stele, Stanley McChrystal, personajul principal al unui scandal fara precedent in analele Americii!  Are 55 de ani, provine dintr-o familie de militari si a absolvit cum laudae celebra Academie West Point, in 1976. De un an era comandantul trupelor SUA si NATO in Afganistan. McChrystal a facut o cariera militara stralucita, distingându-se inca din tinerete si combinând rigiditatea militara cu o gândire creatoare, uneori cam prea „libera“, atât dupa standardele superiorilor in uniforma cât si dupa acelea ale civililor din agentiile federale. Manânca doar o data pe zi, doarme patru ore pe noapte, alearga in fiecare dimineata 12 kilometri ascultând audio-carti pe Ipod. Când a preluat puterea militara la Kabul a interzis imediat alcoolul, apoi inghetata si toate mâncarurile fast-food. E definit drept un „razboinic Zen“, care nu precupeteste nici un dram de energie in depistarea si eradicarea terorismului. El insusi recunoaste ca isi are sursa de inspiratie in figura razboinicilor spartani, asa cum sunt ei descrisi de Tucidide. Momentul sau de maxima glorie a fost in Irak, cu capturarea lui Saddam Hussein si executarea liderului Al Qaida din Irak, Musab al Zarkawi.
    Chiar si inainte de interviul-bomba din „Rolling Stone“, persoane din anturajul generalului stiau despre nemultumirea lui McChrystal in legatura cu birocratia de la Washington, care tergiversa trimiterea trupelor necesare in Afganistan si, mai ales, cu dezinteresul inexplicabil al Presedintelui, ce nu s-a intilnit cu comandantul trupelor sale din Afganistan decât o singura data. Nici atunci la fata locului, ci pe Air Force One, in octombrie, anul trecut, pentru a discuta controversa dintre McChrystal, care cerea trupe de sprijin in Afganistan, si linia guvernamentala de pregatire a retragerii trupelor.
    Odata interviul aparut, orice incercare de a mai machia realitatea s-a sfârsit. Generalul Stanley McChrystal a inaintat imediat presedintelui demisia din post. In acelasi timp, el a cerut scuze formale tuturor celor pe care i-a mentionat in interviul sau drept o gramada de „ramoliti“.
    Barack Obama se pare ca a facut o criza de furie putin obisnuita pentru stilul pe care i-l cunoastem. N-a acceptat demisia, ci i-a cerut lui McChrystal sa se intoarca de urgenta si sa raporteze personal, la Washington.  Ce si-or fi spus in privat cele doua personalitati e greu de stiut, dar declaratia oficiala a venit, probabil cum era si de asteptat, ca o chestiune de principiu, no personal feelings! Obama a decis inlocuirea generalului Stanley McChrystal din importanta pozitie pe care o detinea in Afganistan. Nu se poate preciza cu exactitate daca demisia lui a fost acceptata, sau daca Conducatorul Suprem al Armatei, presedintele Barack Obama, l-a pedepsit pe generalul indisciplinat. Nu se stie nici care va fi viitorul lui McChrystal in cadrul armatei americane – de va mai fi unul!
    Invocând Constitutia, un, aparent, indiferent Obama a afirmat ca „democratia noastra e fondata pe institutii mai importante si solide decât personalitatile individuale. Conducerea militara, la rindul ei, e supusa autoritatii civile pe care trebuie sa o respecte si careia trebuie sa i se supuna!“. Mesajul e cum nu se poate mai clar. Subliniind ca nu e vorba de jigniri si animozitati personale, Barack Obama a anuntat inlocuirea generalului Stanley McChrystal in functia de comandant al operatiilor militare SUA si NATO in Afganistan cu… superiorul sau, generalul David Petraeus, Comandantul Armatelor americane din Orientul Mijlociu. Nu e clar daca Petraeus va cumula functii sau daca i se va cauta vreun inlocuitor. Ce este clar, e ca interviul din „Rolling Stone“, suprafata vizibila a ghetarului, a stârnit o furtuna de proportii, atât in cadrul armatei, al Pentagonului, cât si al intregii guvernari Obama. Iar viitorul nu se arata deloc lipsit de nori: generalul David Petraeus, poate cel mai respectat militar american si mentorul lui McChrystal, s-a exprimat, doar cu 10 zile inaintea scandalului, in favoarea unei insurgente militare puternice in Afganistan, si pentru o angajare reala a guvernului in problema afgana. Tot el, ca si McChrystal, e de parere ca stabilirea unei date fixe, neconditionate, pentru retragerea trupelor din Afganistan ar insemna un mare dezastru.
    Jocurile politice nu sunt insa in favoarea militarilor, cel putin in acest moment. Presedintele Obama a promis o data fixa pentru retragerea din Afganistan in timpul faimoasei si plinei de succes campanii prezidentiale: iulie 2011. A ceda acum militarilor (care, hai sa implicam macar un argument de bun-simt!) stiu mai bine ce e la fata locului, ar insemna pierderea unui capital politic pretios. Or Barack Obama, tot mai jos in statisticile de popularitate, nu-si poate permite miscarea asta. Cum va fi „convietuirea“ cu Petraeus in Afganistan e greu de stiut!
    Se mai adauga aici si faptul ca in noiembrie sunt alegeri. Democratii tremura deja la gândul ca ar putea pierde majoritatea in Senat, in Camera Reprezentantilor sau, si mai rau, in amândoua! Programul economic al lui Obama nu a dat deloc rezultatele asteptate (s-a soldat cu o recenta demisie din guvern a celui insarcinat cu asanarea financiar-economica!), „mareea neagra“ din golful Louisianei face ravagii si, conform unui sondaj condus de prestigiosul „Wall Street Journal“, un american din doi considera ca Presedintele nu a raspuns cum trebuie situatiei de urgenta create. Daca mai adaugam la aceasta si lipsa de eficienta a masurilor care sa sprijine clasa de mijloc, pâinea si sarea oricarei democratii, vom conchide ca furiile Presedintelui-Comandant-Suprem nu vor trece prea curând.
    Asta cu, sau fara consideratiile generalului Stanley McChrystal!

    Un comentariu la „„Obama furioso…“”

    1. Pingback: De colectie | Colectie

    Comentariile sunt închise.