Cel mai longeviv festival de teatru pentru liceeni din ultimele doua decenii, „Jos Palaria“, si-a incheiat recent a treisprezecea editie. Una dintre cele mai reusite ale evenimentului care pune pe jar tineri aspiranti intr-ale actoriei si regiei, din Bucuresti si din tara, dornici sa-si adjudece râvnitele premii si trofee puse in joc si decernate intr-o gala in care avântul junetii e dublat de avântul talentului pe care scolile de profil urmeaza sa-l cizeleze si sa-l duca spre profesionism.
In proaspat incheiata editie au urcat pe scena oferita de gazdele bune de la Colegiul National „Mihai Viteazu“ din Capitala douazeci si cinci de trupe din Botosani, Timisoara, Oradea, Cluj, Ploiesti, Târgu-Jiu si Bucuresti. In doua zile de concurs – un veritabil maraton teatral, cu dotari, public, aplauze, entuziasm si fair play ca la carte. Mult teatru viu, clasici si clasici ai modernitatii, de la noi si din alte parti, resuscitati, scosi din vlaguire si scuturati de praful unor interpretari datate. Apetenta pentru solutii scenice ingenioase, pentru construirea de spectacole in care tineretea si-a spus cuvântul cu aplomb justificat de o buna cultura in domeniu, dar si de dorinta de a nu imita, de a nu merge pe drumuri batute de altii, chiar daca acestia sunt modelele care i-au convins pe liceenii cu pricina sa vina spre teatru. Sa se reuneasca in veritabile ateliere (unele trupe chiar asa se si numesc), sa ia pe cont propriu alegerea textelor, finalizarea distributiilor, articularea demersului regizoral, scenografia, costumele si alte adjuvante ce tin de audio-video. Sa-si defineasca si sa puna in practica un teatru al lor. De vazut pe scena, dar si sustinut in discutiile pe care trupele le-au avut cu juriul la finalul fiecarei evolutii in concurs.
Marea reusita a celei de a treisprezecea editii „Jos Palaria“ a fost aceea ca Alecsandri, Shakespeare, Cehov, Eugène Ionesco, Ion Baiesu, Dumitru Solomon, Teodor Mazilu, Matei Visniec, Mihail Sebastian au reusit sa fie contemporanii elevilor din clasele IX-XII ai anului 2010. Când poti sa faci din „Chirita in provincie“ un spectacol la zi, fara stridente actualizante si artificii de „intinerire“ inseamna ca ai dat lovitura in regie, fara discutie (Andrei Gurlui, trupa „Orpheus“ a Colegiului National „Mihai Viteazu“ – cel mai bun regizor al editiei). Când poti sa intri in pielea „Mascariciului“ lui Cehov fara sa-i datorezi nimic lui Horatiu Malaele, chiar daca recunosti deschis ca acesta e idolul tau, e lucru mare (Gabriel Paun, trupa „Dor fara satiu“ a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“, Premiul special al juriului pentru monolog). Când pui in scena „Lectia“ lui Eugène Ionesco (si interpretezi si rolul… Profesoarei) fara nici o atingere cu montari semnate de Victor Ioan Frunza si Horatiu Malaele pe care le-ai vazut si le poti „diseca“, faci performanta de „Jos Palaria“ (Laura Maria Vladoiu, trupa „Infinit“ a Liceului „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu, Premiul special „Eugène Ionesco“).
Un „Joc de-a vacanta“ cu liceeni, care au interpretat Sebastian purtati de-ale tineretii valuri, cu ritm indracit, deloc in siajul lui Radu Afrim, de pilda, fara compozitii pe tema data si fara a trada litera unui text destul de greu de resuscitat in vremuri ale unei alte sensibilitati i-a adus lui Octavian Costin (la precedenta editie, un Gufi de zile mari), Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar. Si inca un trofeu in vitrina Atelierului de Teatru din Colegiul National „Mihai Eminescu“ de la Botosani.
Ce (mai) inseamna azi un rol de compozitie pentru o liceana care aspira sa fie actrita a dezvaluit interpretarea Anfisei din „T.B. Cehov sau… De la Matei (re)citire“ de Matei Visniec de catre extraordinara (nu zic vorba mare) Iustina Balan (trupa „zenT“ a Coelgiului National „I.L.Caragiale“ din Ploiesti). Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, primit in uralele indelungi ale coelgilor de concurs, a recompensat evolutia de exceptie a unui remarcabil talent dublat de remarcabila inteligenta dramatica, ambele puse in valoare de spectacolul amintitei trupe care si-a adjudecat pe drept Premiul special pentru cea mai buna distributie. Carismatic, sugubat, cu aer de hot gentleman, liceanul (de clasa a IX-a) Marius Sofronea (trupa „Amadeus“ a Scolii Centrale din Bucuresti) a primit Premiul special de debut pentru rolul din „Experimentul“, spectacol care a revizitat un text (aparent datat) al lui Ion Baiesu. Cu siguranta va reveni si in alte editii „Jos Palaria“.
O „Comedie a erorilor“ cu energie cât pentru patru spectacole, cu gemeni autentici, masti si costume bine „jucate“ si scenografie invaluitor ingenioasa, probând inca o data, daca mai era nevoie, tineretea perpetua a textelor de gen (comic) ale lui Shakespeare a adus trupei „Catharsis“ (Colegiul National „Gheorghe Sincai“ din Bucuresti) Premiul pentru cele mai bune spectacol dupa un autor strain.
„Nimeni nu e singur. Dramele adolescentilor“, cartea lui George Mihaita nutrita de experienta sa de director al revistei „Salut“, a fost suportul-resortul unui spectacol de monolog si improvizatie, „Mozaic“, adus pe scena festivalului de Cercul de Teatru „Luceafarul“ al Clubului Copiilor din Sectorul 5, Bucuresti. Dramatism autentic, incizii punct ochit-punct lovit intr-o lume plina de tensiune, de candoare tradata si inocenta calcata in picioare, o lume altfel (din pacate) decât apare in multe spectacole si filme care se iluzioneaza ca ii cunosc umbrele si luminile (palide) din adâncuri (Premiul Adolescentei).
Intr-o concurenta acerba (a fost editia baietilor la „Jos Palaria“), un licean gata copt pentru admiterea la actorie, crescut in atelierul deschis al acestui festival, Nicholas Catianis (trupa „ArCa Lui nOe“ a Colegiului National „Aurel Vlaicu“ din Bucuresti) si-a adjudecat Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, pentru interpretarea din „Love“, dupa Dumitru Solomon.
Am lasat la urma un fenomen al festivalului „Jos Palaria“ de trei editii incoace. Se numeste trupa „The Hooleelogans“ a Colegiului „C.D. Loga“ din Timisoara. Cea mai noua isprava a lor, cea din 2010, inseamna o surprinzatoare aducere in actualitate a umorului paradoxal, candid cinic al lui Teodor Mazilu, care, gratie acestor talentati cu caru’ liceeni isi ia revansa in fata celor ce l-au marginalizat si inainte, si dupa. Tras spre lumea talk show-ului de televiziune, garnisit cu glazura telenovelistica si frison de divertisment cu sclipici, textul mazilian infloreste intr-un spectacol demn de orice scena cu staif din peisajul nostru teatral care, cu siguranta, ar face sali pline la „Nu vrem sa fim fericiti & Dreptul la ipocrizie“. Alexandra Dan a primit Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, o Genoveva in fata careia Mazilu insusi si-ar fi ridicat borsalina. Iar Alexandru Konyar si Catalin Andrei au facut ca trupa sa primeasca Premiul festCo pentru cel mai bun spectacol si sa joace pe scena Teatrului de Comedie din Bucuresti, in 2011, la o noua editie a Festivalului Comediei Românesti.
Gala „Jos Palaria“ din acest an (foarte animata, cum ii sta bine tineretii) a fost prefatata, de Ziua Adolescentilor, de „Vernisaj A“. Deschiderea expozitiei cu lucrarile a doua liceene de la „Tonitza“, Anna Chiuariu si Tania Furnea (curator Mihai Zgondoiu). Doua calatorii vizuale in cautarea identitatii in (auto)portrete si intr-un subtil vertij al obiectelor si interioarelor cu personaj (si umor fin), vadind ingeniozitate in compozitie, apetenta spre ludic, spre vizualizarea ingenuitatii ce nu exclude reflexivitatea.
George Mihaita a reusit inca o data sa faca din „Jos Palaria“ un eveniment autentic dedicat tinerilor, sa arate, fara vorbe mari ori gesturi patetice, ca teatrul, in viziunea sa, „tine la tineri“. In concurs si la gala gazduita de foaierul Teatrului de Comedie, liceenii s-au simtit ca acasa. Nu numai pentru ca performantele lor au fost recunoscute si premiate ca atare, ci si pentru ca au putut sa dialogheze firesc, precum niste colegi mai tineri, cu actori ai institutiei si cu absolventi UNATC care si-au facut prima ucenicie intr-ale actoriei si regiei tot la „Jos Palaria“.
Autor: Cornelia MARIA SAVUApărut în nr. 274