Sari la conținut

Mihai Răzvan Mugescu: „Avem cel mai frumos, cel mai educat, cel mai cald și mai prietenos public posibil”

 

| Un interviu realizat de Corina Taraș-Lungu |

 

Cum reușiți să convingeți mari personalități ale muzicii blues să vină în plin sezon de concerte în România? Beth Hart, Walter Trout, Anthony Gomes, Kaz Hawkins, Eric Gales, Sugaray Rayford… și lista este lungă. 

Oh, bună întrebare (râde)! Pur și simplu, îi contactăm, le propunem să vină să cânte la festivalul nostru și ei acceptă (râde). De fapt, nu este chiar așa, depinde de la caz la caz, cu anumiți artiști si managementul lor avem deja relații de amiciție în urma colaborărilor anterioare, anumite agenții internaționale ne contactează pentru a ne prezenta artiștii din portofoliul lor, se poarta discuții, negocieri, se stabilesc anumite condiții si apoi purcedem. Avem norocul ca Open Air Blues Festival Brezoi să fi căpătat ceva notorietate internațională, reclama purtată în mod direct prin discuțiile dintre artiști și dintre oamenii din breaslă ne-a avantajat. Noi am încercat pe cât posibil să fim gazde bune pentru artiștii cu care colaborăm și cred ca acest lucru ne-a adus ceva beneficii de imagine în rândul artiștilor. Publicul cald, care întâmpină artiștii cu bucurie, zona frumoasă a locației festivalului și faptul că noi suntem gazde bune au făcut ca festivalul nostru sa devină un festival la care artiștii care ne vizitează să își dorească să revină, iar cei care aud despre noi de la alți colegi să își dorească sa ajungă la Brezoi.

Beth Hart a devenit imaginea Open Air Blues Festival. Ce o determină să revină în fiecare vară la Brezoi?

Publicul nostru o așteaptă anual cu drag. Beth vine, cântă, transmite și primește înapoi căldura oamenilor din audiență, este ceva peste puterea mea de a descrie ceea ce se întâmplă ca schimb de energie dintre artiști și public la concertele de la Brezoi. Este ceva minunat, este ceva care poate fi doar simțit doar dacă ești acolo, ceva dincolo de cuvinte. Nouă ne este foarte dragă Beth și avem o relație deosebită cu întreaga sa echipă. Cu toții așteptăm cu nerăbdare întâlnirea noastră anuală. Ne bucură, ne flatează și ne onorează această relație privilegiată.

Dacă te uiți înapoi la parcursul acestui festival, cum și când crezi că a devenit un business cultural?

Dacă în primii 2 ani, 2017-2018, am privit festivalul ca pe o provocare din pasiune și din dorința de a face ceva deosebit, risc asumat, dar întins într-o anumită limită, pentru ediția din 2019 am pornit într-o aventura cu multe necunoscute. Atât eu, cât și echipa mea am muncit mult, constant încă de la prima ediție, am lăsat lucrurile să evolueze natural și am facut de la an la an ceea ce am crezut că putem duce. În 2019 festivalul a căpătat o mai mare amploare și a câștigat atenția mult mai multor oameni datorită prezenței lui Beth. Atunci am simțit că totul capătă o anvergură sensibilă și că fațetele festivalului necesită un management foarte atent, inclusiv din punct de vedere financiar. Evenimentele, cel puțin în România, sunt o mare loterie. Planificarea unui eveniment, demarată cu un an înaintea fiecărei ediții, nu e bazată pe certitudini, nu poți cunoaște exact evoluția lucrurilor, sunt zeci și zeci de factori care pot afecta un plan gândit într-un anumit fel. De aceea, pe această cale, doresc să felicit toți organizatorii de concerte din România pentru faptul că găsesc în ei tăria să meargă înainte și să facă posibile în continuare evenimente atât de necesare societății noastre. Știu foarte bine că, în spatele evenimentelor de anvergură, se află mulți oameni foarte inteligenți, care ar fi putut foarte ușor să aleagă domenii de business mult mai puțin riscante, mai sigure, dar au ales să se implice în organizarea de concerte, în special datorită pasiunii pentru muzică.

Organizați festivalul din 2017 și el adună public de peste tot din țară, chiar și din străinătate. Care este, în date concrete, contribuția evenimentului la dezvoltarea locală?

Ce am eu ca certitudine este faptul că pe lângă noi, în Brezoi, a crescut cel puțin o generație de tineri localnici pe care la prima ediție i-am avut ca voluntari, ulterior au devenit prietenii noștri și colaboratori oficiali, au crescut ca iubitori ai muzicii de calitate, au crescut ca oameni. Am crescut și noi alături de ei. Pe lângă aceste relații umane care s-au creat în jurul evenimentelor din Brezoi, foarte importante din punctul meu de vedere, comunitatea gazdă a avut de câștigat în primul rând ca renume. În 2022, orașul Brezoi a fost medaliat de către juriul Destinația Anului cu distincția de Câștigător al categoriei Localități Turistice.

În 2021, orașul Brezoi a fost atestat ca Stațiune Turistică de Interes Local. Brezoiul are un potenţial foarte mare, iar acesta este valorificat de o bună perioadă de vreme, lucrurile se dezvoltă pe un făgaş firesc, normal. Atestarea oraşului Brezoi ca stațiune turistică de interes local se datorează atât muncii autorităţilor locale în decursul anilor, cât și evenimentelor culturale pe care noi le organizăm in localitate. Am găsit în administrația locală un partener de nădejde pentru toate ideile de dezvoltare a evenimentelor culturale din Brezoi.

Domnul primar Robert Schell are încredere că vom asista la perspectiva de dezvoltare turistică a întregii Văi a Lotrului, care este extraordinară şi va aduce un aport economic, dar şi cultural, pentru întreg judeţul Vâlcea. Strategia turistică a zonei Brezoi, ce include și turismul cultural, cu puternicul atu al festivalurilor, creează beneficii economice sporite, creşte capacitatea de accesare a finanțărilor nerambursabile pentru investiții cu valori mai ridicate, atât de către administrația locală, dar şi de către orice entitate care doreşte să-şi dezvolte activitatea aici. Primăria Brezoi menține angajamentul şi dedicarea vis-à-vis de acest domeniu prioritar și credem că mai avem foarte multe de văzut și de trăit în privința perspectivelor de dezvoltare ale acestui loc, atât de înzestrat, nu doar de natură, cât și în plan uman.

Cum crezi că stăm cu educația antreprenorială în domeniul industriilor creative și cultural-artistice?

Cred că ar fi necesare programe de educație antreprenorială în industriile creative. Eu nu știu, personal nu am participat la niciun fel de program de specializare, de aceea nici nu mă consider un specialist. Am făcut tot timpul ce am crezut că pot face, ghidat de intuiție, a trebuit să mă lovesc de fiecare necunoscută și să învăț să anticipez pașii în organizarea de evenimente. Am avut norocul să-mi fac prieteni oameni care aveau experiență în domeniu și cu care m-am sfătuit în diverse ocazii, iar acest lucru evident ca m-a ajutat.

Gândindu-mă la momentul în care Kaz Hawkins a chemat echipa tehnică, bucătărese, oameni simpli din organizare pe scenă la finalul concertului de anul trecut, vreau să te întreb cum vezi că sunt valorizați oamenii din umbra unor evenimente muzicale atât de mari?

Clar, gestul lui Kaz a fost unul memorabil, a făcut un lucru senzațional. În primul rând pentru că a arătat oamenilor din audiență aprecierea sa pentru echipa din spatele festivalului, oamenii care nu se văd, fără de care lucrurile nu s-ar întâmpla. Asta a însemnat enorm pentru echipa noastră și ne-a făcut pe toți, încă o dată, foarte mândri de toate realizările de până în prezent. Evident, ne-a dat tuturor un mare imbold pentru a demara lucruri și mai îndrăznețe și a atestat faptul că muzica unește oameni din toate domeniile.

Cum se raportează publicul la acest festival? 

Știu că avem un public fidel, care crește ca număr de la ediție la ediție, iar asta ne bucură și ne onorează. Știu că avem cel mai frumos, cel mai educat, cel mai cald și mai prietenos public posibil. Și nu sunt exagerări. Adunarea de lume de la Brezoi a fost denumită în repetate rânduri în medii jurnalistice cu titluri care mai de care mai onorante: „Lecția de normalitate de la Brezoi”, „Brezoi, locul care a înflorit prin muzică”, „Festivalul care a pus orașul pe harta destinațiilor turistice”, „Festivalul din Brezoi, evenimentul care aduce străinii în România”, „Libertatea se simte altfel la Brezoi”, „Cum să devii magnet pentru turiști”, „Woodstock-ul României”, „Misteriosul tărâm al aurului din Țara Loviștei, renăscut grație muzicii” și multe altele. Pentru public sper că a devenit o destinație de vacanță, un loc mai mult decât primitor, unde, oamenii care au ca pasiune comună muzica, se întâlnesc vară de vară și socializează în cel mai plăcut mod posibil.

Ce a ajuns să însemne Brezoi pentru tine? 

Brezoi a devenit a doua mea casă, un loc de care m-am îndrăgostit de multă vreme. Viața mea se împarte între Râmnicu Vâlcea – locul în care m-am născut și am trăit – și Brezoi, locul în care îmi petrec verile, care sunt ca niciunde altundeva. Muzică, natură, peace&love și oameni frumoși.

Organizați anul acesta un concurs inedit, o formulă complexă numită „Constelații rock”, care promovează și premiază trupe rock și metal din România. Cum va fi?

„Constelații Rock” a fost pentru o îndelungată vreme unul dintre cele mai faine festivaluri rock din România, anul acesta se implinesc 40 de ani de când a fost inițiat festivalul-concurs la Râmnicu Valcea. Pe vremuri era considerat ca o mare rampă de lansare a trupelor rock din România și asta încercăm noi să refacem în prezent. După o pauză de peste 20 de ani, s-a înființat Asociația Constelații Rock, asociație formată din oameni pasionați, care au prins, copii sau adolescenti fiind, „Constelațiile” din trecut și care, cuprinși de nostalgii și de dorința de a reînvia acest brand, și-au unit forțele și au demarat acest proiect. În această asociație, din care sunt foarte mândru că fac parte, sunt oameni care provin din medii profesionale diferite: Cezar Tita (avocat), Andreea Dobroiu (științe politice), Liviu Cheloiu (actor), Rareș Totu (artist), Tavi Toporjinschi (inginer IT), Silvia Petre (ONG-ist), Dana Călugăriță (expert contabil) si Adrian Mărgineanu (artist multimedia). Pe noi toți ne leagă aceleași motive care stau la baza acestei inițiative, pasiunea pentru muzică, dorința de a reînvia în Râmnicu Valcea un brand de care mulți râmniceni erau mândri și, nu în ultimul rând, dorința de a sprijini și promova formațiile rock din România. Am avut șansa ca inițiativa noastră să fie îmbrățișată cu căldură de Primăria Municipiului Râmnicu Valcea și de Consiliul local al orașului. Înțelegând importanța de a îmbogăți viața culturală a orașului și cu ocazia acestui eveniment, care în trecut era o frumoasă emblemă a orașului, cele două entități ne-au devenit parteneri și ne bazăm pe sprijinul acestui parteneriat, care ne onorează, dar ne și responsabilizează la maxim.

Resurse: https://www.constelatiirock.ro/concurs

Mihai Răzvan Mugescu este Event Manager la ABY STAGE BAR. L-a consacrat rolul de Coordonator de Proiect al unuia dintre cele mai apreciate festivalului din țară, Open Air Blues Festival Brezoi – Vâlcea. Comunitatea legată în jurul acestui festival este susținută puternicatât de artiști consacrați precum Beth Hart, Eric Gales, Dana Fuchs, cât și de public. Răzvan organizează Bikers For Humanity Rock Fest (23-25 iunie 2023), în parteneriat cu Bikers For Humanity România, Festivalul Baricada Folk (4-6 august 2023), precum și festivalul-concurs Constelații Rock, a cărei primă ediție se desfășoară în mai multe etape anul acesta.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.