Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Mădălina Dicu (Fundația Toflea): „Se spune că este nevoie de un sat ca să crești un copil”

Mădălina Dicu (Fundația Toflea): „Se spune că este nevoie de un sat ca să crești un copil”

 

Într-o comună din Galați, Toflea, locuită majoritar de romi,
fundația cu același nume a obținut rezultate remarcabile,
pregătind, cu resurse proprii, mai multe generații de elevi romi
pentru o viață normală în societate.

 

 

Interviu cu Mădălina Dicu (Fundația Toflea) realizat de Vali Rupa

Fundația Toflea există de 16 ani deja. Ce presupun, mai exact, proiectele fundației, care sunt beneficiarii și care ar fi cele mai importante realizări, ne puteți face un scurt bilanț? 

Principalii piloni de intervenție ai Fundației Toflea sunt educația și comunitatea. În ceea ce privește educația, principalele proiecte derulate în toți acești ani sunt: burse de studiu, școală de vară, șansa a doua, meditații pentru bacalaureat, mentorat pentru studenți, „Pregătit pentru o carieră”, tabere pentru copii. Prin susținerea elevilor, studenților și a adulților în vederea finalizării studiilor, Fundația Toflea se implică activ în prevenirea abandonului școlar și în pregătirea generațiilor tinere pentru piața muncii. Se spune că „este nevoie de un sat ca să crești un copil”. Prin prisma acestei zicale, au fost derulate numeroase proiecte care au vizat comunitatea, tocmai pentru a crea sentimentul de comunitate pentru întreaga populație: proiecte de educație ecologică, reabilitarea centrului medical din Toflea, acțiuni sociale în preajma sărbătorilor, Moș Crăciun pentru elevi, schimburi internaționale de experiență și donații pentru victimele dezastrelor naturale. În cei 16 ani de la înființare, fundația a susținut direct peste 1000 de elevi să își continue studiile și a sprijinit anual peste 1000 de familii nevoiașe. Resursele financiare vin în primul rând din sponsorizări ale companiilor care fac parte din Grupul Grampet, de la alte companii, precum și din fonduri europene.  Proiectele pe care le derulăm pentru comunitate, în special la Brăhășești și Toflea, le facem în parteneriat cu autoritățile locale. Impactul oricărui proiect sau al oricărei inițiative este cu atât mai mare cu cât actorii direct implicați participă și își pun resursele împreună. În acest sens, avem un parteneriat foarte solid cu autoritățile locale.

Ați avut de-a face, în derularea proiectelor dumneavoastră, cu preconcepții ale oamenilor, cu atitudini rasiste?

Proiectele noastre se adresează unei comunități în care oamenii se cunosc și se ajută reciproc, ceea ce a făcut ca extinderea acestora la nivel național să fie unul de progres natural, fără să ne confruntăm cu atitudini rasiste.
Sunt mulți care cred despre familiile de romi că sunt rezistente la schimbare, că refuză progresul. Or, educația tocmai asta presupune – progres. Fundația Toflea, iată, a facilitat accesul la educație pentru sute de romi. Cum au aflat ei despre inițiativele dumneavoastră, cum le-au primit și, mai ales, observați o evoluție în cadrul comunității, din punct de vedere cultural sau al bunăstării, acum, după 16 ani?
Schimbările, mai ales cele de mentalitate, sunt o provocare pentru orice comunitate și pot fi privite cu suspiciune mai ales dacă rezultatele acesteia se produc în timp. Însă, prin vocea liderilor formali și informali ai comunității, am explicat sătenilor că educația este o investiție sigură, care le va aduce beneficii pe termen lung, mai ales copiilor lor, care merită să aibă o viață mai bună și să-și împlinească potențialul. Pe măsură ce a trecut timpul și au început să apară roadele investiției în educația propriilor copii, restul lucrurilor au venit de la sine și din ce în ce mai mulți elevi au optat pentru continuarea educației.

Fundația Toflea ține legătura cu beneficiarii proiectelor sale, urmărește devenirea lor, parcursul lor profesional?

Încercăm să o facem și, într-adevăr, unii dintre ei se implică, la rândul lor, în proiectele actuale. Ei sunt adevărați agenți ai schimbării și exemple palpabile că educația este o investiție care aduce beneficii și împliniri.

Acțiunile fundației reprezintă un exemplu că, acolo unde există implicare, rezultatele apar. Din acest punct de vedere, credeți că autoritățile ar putea face mai multe sau, dimpotrivă, problema rămâne în sarcina comunității?

Este adevărat că prin implicare, multă muncă și perseverență vin și rezultate și acest lucru se aplică în orice context și în orice business. Este nevoie și de mobilizarea comunității, dar aceasta nu poate fi făcută fără participarea și implicarea activă a autorităților, care trebuie să creeze cadrul în care comunitatea să se manifeste. În plus, este nevoie și de resurse, atât financiare, cât și umane, care să aibă capacitatea să conducă procesul de schimbare la nivelul unei comunități.

Fundația Toflea este un ONG înființat în 2004
la inițiativa omului de afaceri Gruia Stoica.
Fundația desfășoară programe educaționale,
sociale și culturale și își atrage resurse
din mediul privat, principalul sponsor fiind Grupul Grampet.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.