Pe eminentul impresar de jazz Emilian Tantana l-am cunoscut la finele anilor 1970. Era pe atunci un „june neliniștit”, totalmente dedicat posturii de secretar al Clubului de Jazz din Sibiu, condus de Nicolae Ionescu (liderul mișcării jazzistice locale), precum și rezolvării sarcinilor organizatorice ale legendarului festival de profil din fermecătoarea urbe sud-transilvană. Încă de pe atunci, Tantana se implicase în promovarea concertistico-festivalieră a muzicienilor de jazz autohtoni și a celor străini – aduși la noi cu imense eforturi, în condițiile politicii de autoizolare impuse de regimul totalitar. Scurt timp înainte de căderea acestuia, tânărul inginer (născut în 1960), originar din zona Tălmaciu, a emigrat în Austria. Stabilit în pitoreasca stațiune Bad Ischl (celebră și ca rezidență estivală a împăratului Franz Joseph), Emilian Tantana s-a căsătorit cu Irmgard, de profesiune farmacistă. În familia lor au crescut fericiți trei fii. În paralel, a profesat ingineria, dar a continuat să practice, cu mult succes, impresariatul jazzistic. De vreo trei decenii conduce Clubul Jazzfreunde Bad Ischl, cu o stagiune permanentă de înaltă ținută. Spicuiesc doar câteva nume, ce atestă nivelul muzicienilor invitați să se producă acolo: Joe Zawinul, Dave Brubeck, Vienna Art Orchestra, Eddie Harris, Kronos Quartet, Barbara Dennerlein, Monty Alexander, Ray Anderson, Randy Brecker, John Abercrombie, Marc Copeland, Maria João, Jamaladeen Tacuma, Wolfgang & Christian Muthspiel, Allegre Corrêa, Klaus Doldinger, Al Di Meola ș.a.m.d. În tot acest timp, nu și-a uitat compatrioții, fie invitându-i să cânte pentru Jazzfreunde, fie colaborând cu ICR Viena, sau cu Clubul vienez (de nivel … astral) Porgy & Bess, condus de Christoph Huber. În câteva asemenea acțiuni fu implicat și semnatarul articolului de față: organizarea unui mini-festival al jazzului român la P&B, recitalul de jazz-poetry pe care l-am dat împreună cu Harry Tavitian și violonistul Alex Balanescu la P&B, prelegerea pe care am susținut-o la sediul clubului din Bad Ischl, concertul de la Viena al fenomenalului grup Trigon din Chișinău, prezentarea recitalului Ion Baciu Jr. & Harry Tavitian la două piane Bösendorfer în sala de concerte a ORF (Radioul național austriac) etc.
Hiperactivismul lui Emilian Tantana s-a exprimat nu doar în plan impresarial, ci și prin emisiuni radiofonice (preponderent la Departamentul de Jazz de la Radio Austria, sau la Radio România Cultural), conferințe, ateliere etc. Din momentul când municipiul Bad Ischl fu desemnat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2024, Tantana împreună cu anturajul său de Jazzfreunde au inițiat un program pe doi ani, intitulat Tradiție în tranziție – scena europeană de jazz în preschimbare.
Asemenea reușite, acumulate timp de decenii, nu au rămas neobservate de către autoritățile țării de adopțiune. Spre finele anului 2022 am aflat, cu satisfacție, că guvernul Landului Austria Superioară, din care face parte Bad Ischl, a decis să-i decerneze lui Emilian Tantana Medalia Culturală de Aur (Goldene Kulturmedaille des Landes Oberösterreich). În genere, aceasta e acordată în semn de recunoaștere a activității de lungă durată a creatorilor din sfera artistică, dar în situații speciale poate fi atribuită și celor ce-și dedică existența promovării culturii. Este și cazul lui E.T., după cum se consemnează și pe diploma ce însoțește medalia: „Domnului Ing. Emilian Tantana, ca apreciere a meritelor sale în viața culturală din Austria Superioară, i se conferă Medalia Culturală de Aur a Landului Oberösterreich.” Semnează Thomas Stelzer, liderul guvernului din Landul Oberösterreich, cu capitala la Linz.
Ca întotdeauna când meritele unui compatriot sunt recunoscute peste fruntarii, resimt eu însumi sentimente de admirație fraternă pentru laureat. Asta cu atât mai mult, cu cât el ne reprezintă cu demnitate în lumea jazzului, așadar într-o sferă artistică ale cărei ierarhii valorice nu se pretează a fi trucate. Pe aceeași linie, am apreciat Laudațiunile ce au argumentat acordarea meritatei distincții. Prima i-a aparținut lui Herbert Uhlir, șeful Departamentului de Jazz al Ö1 (Canalul cultural de la ORF = Radio Austria). Un scurt citat: „E de admirat cât de multă energie și dăruire pune Tantana în activitatea sa – de reținut: neremunerată – , câtă pasiune îl însuflețește, și cum privește deja spre viitor, croind planuri peste planuri. Jazzul e adesea doar un fel de produs de nișă. Tantana a scos această direcție muzicală dintr-un astfel de cotlon. Acțiunea sa și a Amicilor Jazzului din Bad Ischl sunt exemplare.” Cel de-al doilea Laudatio i-a aparținut ex-primarului din Bad Ischl, Hannes Heide, actual membru al Parlamentului European. Cunoștința sa cu Emilian durează din 1990, când acesta abia se stabilise la Bad Ischl. În alocuțiunea sa, Heide a rememorat impresionantele realizări de ordin jazzistic, dar și familial, de pe traseul existențial al infatigabilului „navetist” între Bad Ischl-Sibiu și retur. Pornind de la crezul lui Tantana, oficialul austriac îl citează: „Așa după cum ar zice el: «Fără cultură nu există viață». Eu aș adăuga: «Fără jazz, pentru Emilian Tantana nu ar exista viață.» Cu atașament amical, Hannes Heide”.
Pe lângă cuvenitele felicitări, îi adresez vechiului meu amic urarea să-și continue, mulți ani de-acum înainte, prodigioasa activitate în beneficiul jazzului și implicit al prestigiului nostru în lume.
Virgil Mihaiu