Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Cristina Bogdan, nominalizările pentru „Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023”

Cristina Bogdan, nominalizările pentru „Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023”

Revista Cultura a încercat să afle de la criticii și jurnaliștii conectați cu diferitele arii de expresie artistică și culturală care au fost cele mai importante momente ale anului 2023 și ce tendințe înregistrează creația autohtonă. Mulțumim celor care au răspuns întrebărilor noastre.Cristina Bogdan
https://fictiunea.ro/autor/cristina-bogdan.html

Poezie.  Radu Vancu, Kaddish
O metapoetică, în care poezia este prezentată ca un sistem de captare a luminii lăuntrice și de transportare a ei, prin cuvinte, către destinatari. Un volum despre moarte și despre supraviețuirea dincolo de ultimul prag existențial prin dragoste și literatură. Iubirea (în cazul de față cea a lui Fanni Gyarmati pentru soțul ei, poetul maghiar de etnie evreiască, Radnóti Miklós, ucis la 35 de ani de naziști) e capabilă să îl scoată pe cel mort din groapa comună (inclusiv a uitării), iar literatura este una dintre cele mai subtile forme de luptă împotriva barbariei.

Proză. Maria Orban, Toată dragostea dintr-o fotografie arsă
Volumul cu aer minimalist semnat de Maria Orban reușește să surprindă relațiile complicate dintre femeile unei familii, aparținând unor generații cu viziuni despre viață ce tind să devină incompatibile. Pendulând între datorie, revoltă, dragoste și (ne)înțelegere, protagonistele romanului ne dezvăluie fațete delicate ale legăturilor interpersonale, ale modului în care ne construim constant identitatea în raport cu alteritatea. Identitatea feminină este o formă de narațiune, un proces în volutele căruia descoperim chipurile copilei, adolescentei, femeii mature sau al celei ajunse la senectute. Scriitura Mariei Orban are claritate, este alertă și onestă, te conduce către un teritoriu al întrebărilor și al încercării de a mai face un pas pe drumul înspre înțelegerea umanității din fiecare dintre noi. Un fel de ilustrare romanescă a ideii lui Sören Kierkegaard, potrivit căreia drumul cel mai scurt către tine însuți trece prin celălalt.

Non-ficțiune. Raluca Nagy, Despre memoriile femeii și alți dragoni
Un text pus în pagină cu condei de scriitor și de antropolog simultan. O discuție despre felul în care s-a închis lumea reală, exterioară, în timpul pandemiei de Covid-19, și s-a deschis universul interior, singurul pe care aveai dreptul de a-l străbate fără permis de liberă trecere, doar apelând la un soi de anamneză, de auto-documentare, cum scrie autoarea. Un răstimp petrecut în Vietnam, dar cu descinderi frecvente înspre lumile copilăriei și adolescenței clujene, către satul-stațiune de la Marea Neagră – Vama Veche – sau către cercetările de teren din teritoriile natale (la Rovinari, de pildă), cu invocarea frecventă a figurii mentorului, profesorul Vintilă Mihăilescu. Titlurile unora dintre capitolele cărții pun mărturie pentru o suită de teme specifice antropologiei culturale – (A)Casă, Limbă, Timp(uri), iar ritmul și cadența scriiturii atestă prezența unei prozatoare profesioniste (de altfel, volumele Ralucăi Nagy – Un cal într-o mare de lebede, Nemira, 2018, și Teo de la 16 la 18 ani, Nemira, 2021 – au fost foarte bine primite de critica literară și premiate sau nominalizate la diverse premii importante din spațiul cultural românesc și european).

Cristina Cioabă, Monica Lovinescu. O viață, o voce, un destin
Un album centenar pe care aș îndrăzni să-l socotesc cartea anului 2023 (dincolo de orice încadrare într-o categorie sau alta), întrucât luminează din unghiuri diferite și cu instrumente variate (fotografii, scrisori, mărturii diverse) personalitatea Monicăi Lovinescu, încă din primii ani de viață (în casa familiei Lovinescu și la ședințele Cenaclului Sburătorul) și până la moarte. O carte-arhivă pentru un destin exemplar, un volum care face dreaptă memorie, după expresia celei care l-a pus în pagină, unei voci care a reușit să întrețină, de la distanță, curajul, demnitatea și speranța unui popor aflat în cea mai neagră perioadă a istoriei sale. Albumul documentează cronologic, cu atenție la contextul general socio-politic și cultural, dar și la detaliile care pot face diferența, traseul uman și profesional al Monicăi Lovinescu și pendularea ei între spațiul natal și cel al exilului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.