Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » Victor Cobuz, nominalizările pentru „Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023”

Victor Cobuz, nominalizările pentru „Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023”

Revista Cultura a încercat să afle de la criticii și jurnaliștii conectați cu diferitele arii de expresie artistică și culturală care au fost cele mai importante momente ale anului 2023 și ce tendințe înregistrează creația autohtonă. Mulțumim celor care au răspuns întrebărilor noastre.Victor Cobuz
https://www.observatorcultural.ro/author/victorcobuz/
https://blog.carturesti.ro/

Acasă, departe – Adrian G. Romila
Adrian G. Romila își strânge toate atuurile dezvoltate în textele sale anterioare și oferă, cu „Acasă, departe”, cea mai bună carte a sa, un volum multidimensional, care este, în același timp, roman de aventuri, ficțiune istorică, proză metaficțională, împletind mai multe tradiții, de la cele ale literaturii de gen, trecând prin cea postmodernă și ajungând la douămiism, privind și spre modele străine. Acasă, departe este un volum bine închegat, cu o scriitură care te ține aproape, cu povești cu multe surprize și întorsături de situație, ce-și poartă cititorii prin epoci și spații diferite, de la Dobrogea romană, trecând prin Bucureștiul pașoptist și ajungând la Constanța contemporană.

Stela – Simona Goșu
Fără a avea ca principal scop realizarea unui tablou al societății românești a ultimului deceniu, „Stela” va fi totuși unul dintre acele romane prin care cititorii viitorului se vor apropia de vremurile noastre. Prin intermediul Stelei, o contabilă ajunsă menajeră, Simona Goșu intră în casele și în viețile mai multor familii din clasa de mijloc bucureșteană, țesând povești și aducând la lumină probleme individuale și colective care ne afectează pe toți.

În creștere – Mihai Mateiu
La 12 ani de la debutul său foarte apreciat cu volumul de proză scurtă „Oamen”i, Mihai Mateiu revine cu o nouă colecție de povestiri care-i confirmă calitățile scriitoricești. Cele patru texte care alcătuiesc cartea, au în centrul lor personaje adolescenți, adesea îndrăgostiți, aflați fiecare într-o căutare surprinsă de autor cu nostalgie și cu un strop de candoare. Ca și în prima carte, Mihai Mateiu reușește să redea foarte bine viața interioară specifică vârstei protagoniștilor săi, deși nu are foarte mult spațiu de manevră. Mai mult decât atât, protagoniștii își descoperă puterea printr-un soi sensibilitate masculină pe care ne-am dori să o vedem mai mult ilustrată în literatură, în contrapartida machismului atotprezent.

 Sarx  – George State
George State construiește unul dintre cele mai inteligente și mai speciale volume de poezie din ultimii ani, printr-o formulă inedită în care se îmbină traducerea și rescrierea – același lucru pentru autor – unora dintre cei mai importanți poeți din istoria literaturii mondiale. Dar reușita cărții nu constă doar în acest experiment textual, ci în felul în care volumul evită fundătura livrescă prin încărcătura sa politică.

 Țesătoarea. Operă instrumentală – Medeea Iancu
După cum ne-a obișnuit în volumele precedente, Medeea Iancu scrie o poezie puternică și directă, ale cărei scopuri depășesc granițele literaturii. Scriitoarea sondează realități sociale și literare deopotrivă, folosindu-se în mod ingenios de convenții poetice și muzicale pentru a-și potența discursul feminist.

Piesă de rezistență – Teodora Coman
Tema relației individului cu propriul corp este una destul de populară în literatura română a ultimei jumătăți de secol, dar Teodora Coman reușește să o fixeze mai bine în contemporaneitatea noastră. Cu multă (auto)ironie și cu o fină observație socială și psihologică, Teodora Coman ne oferă o imagine a felului în care identitățile noastre sunt modelate de spațiul public în care trăim.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.