Conferinta iraniană Regia: László Bocsárdi Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe
Într-o Danemarcă imaginară (aceeași ca a lui Shakespeare) are loc o reuniune pe tema respectării drepturilor omului în Orientul Mijlociu. Rezultă o dezbare de idei care explorează conflicte civilizaționale, valori, moduri de viață și stereotipuri occidentale și orientale, un dialog care pune în discuție răspunsurile ready-made pe care fiecare dintre culturi le are pregătite pentru întrebările fundamentale.
Spectacol nominalizat de Cristina Rusiecki și Alina Epîngeac
„Textul inventariază toate abordările importante din zilele noastre cu privire la spiritualitate. Bocsárdi László, regizor al profunzimilor, are meritul de a fi sprijinit sensurile intelectuale prin claritate și coerență. O misiune dificilă într-un spectacol de idei! Iar principala performanță este că toată această pleiadă de poziții teoretice trezește la final o emoție intelectuală, densă, veritabilă și de lungă durată.” (Cristina Rusiecki)
„Piesa lui Ivan Vîrpaev este, poate, unul dintre cele mai bune texte de teatru scrise în ultimii ani. Fiecare personaj are dreptate și greșește flagrant; îl crezi pe fiecare în parte, îi respecți argumentele, pentru ca în secunda următoare să le pui la îndoială. Rămâi constant concentrat pentru că spectacolul devine mai mult decât o reprezentație a unei povești fictive; este ocazia de a-ți auto-interoga asumat propria poziție în legătură cu unele dintre cele mai relevante contexte politice actuale.” (Alina Epîngeac)
Premii și nominalizări În selecție la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol
„Știi sigur că ai de-a face cu un text puternic dacă, intrând în contact cu el, devii neliniștit. Piesa face parte din acestă categorie. Ai sentimentul că a fost scrisă special pentru tine.” (Bocsárdi László)
Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor.