Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Conferinta iraniană”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„Conferinta iraniană”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

Conferinta iraniană
Regia: László Bocsárdi
Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe

Într-o Danemarcă imaginară (aceeași ca a lui Shakespeare) are loc o reuniune pe tema respectării drepturilor omului în Orientul Mijlociu. Rezultă o dezbare de idei care explorează conflicte civilizaționale, valori, moduri de viață și stereotipuri occidentale și orientale, un dialog care pune în discuție răspunsurile ready-made pe care fiecare dintre culturi le are pregătite pentru întrebările fundamentale.

Spectacol nominalizat de Cristina Rusiecki și Alina Epîngeac
„Textul inventariază toate abordările importante din zilele noastre cu privire la spiritualitate. Bocsárdi László, regizor al profunzimilor, are meritul de a fi sprijinit sensurile intelectuale prin claritate și coerență. O misiune dificilă într-un spectacol de idei! Iar principala performanță este că toată această pleiadă de poziții teoretice trezește la final o emoție intelectuală, densă, veritabilă și de lungă durată.” (Cristina Rusiecki)

„Piesa lui Ivan Vîrpaev este, poate, unul dintre cele mai bune texte de teatru scrise în ultimii ani. Fiecare personaj are dreptate și greșește flagrant; îl crezi pe fiecare în parte, îi respecți argumentele, pentru ca în secunda următoare să le pui la îndoială. Rămâi constant concentrat pentru că spectacolul devine mai mult decât o reprezentație a unei povești fictive; este ocazia de a-ți auto-interoga asumat propria poziție în legătură cu unele dintre cele mai relevante contexte politice actuale.” (Alina Epîngeac)

Premii și nominalizări
În selecție la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol

„Știi sigur că ai de-a face cu un text puternic dacă, intrând în contact cu el, devii neliniștit. Piesa face parte din acestă categorie. Ai sentimentul că a fost scrisă special pentru tine.” (Bocsárdi László)

Bocsárdi László despre „Conferinta iraniana”

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.