Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Cine l-a ucis pe tata?”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„Cine l-a ucis pe tata?”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

Cine l-a ucis pe tata?
Regia: Andrei Măjeri
Teatrul Metropolis Bucureşti
Dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis

Un fiu care tânjește după afecțiunea tatălui, un tată abrutizat de muncă și de experiențe. Povestea relației tată-fiu, teme precum apartenența la comunitate, compasiunea și masculinitatea toxică. Textul este o dramatizare după romanul omonim scris de autorul francez Édouard Louis.

Spectacol nominalizat de Carmen Stanciu și Alina Epîngeac:
„Am certitudinea că acest spectacol se va regăsi în preferințele celor mai multe persoane – dar cu motivații diferite. Ambiguitatea e un aspect important în marketingul unui produsul artistic. Eu am reținut spectacolul pentru că reprezintă o reușită a unui model de lucru despre care cred că are nevoie teatrul nostru, astăzi. Andrei MĂJERI este un regizor care are darul de a coagula echipa de creație în jurul proiectelor sale. Am apreciat întodeauna la el “vocația riscului”, voluptatea cu care plonjează în textele pe care le alege – fără plasă de siguranță și fără complexe.” (Carmen Stanciu)

„Spectacolul de la Teatrul Metropolis este o metaforă impecabilă a unui destin frânt. Personajul colectiv al fiului în relație cu tatăl care se transformă din abuzator în victimă a unui sistem politic pentru care nu e altceva decât un factor dintr-o statistică, acest fiu cu multiple identități, e felul prin care Andrei Măjeri reușește să transforme drama personală într-o imagine artistică performantă.” (Alina Epîngeac)


Premii și nominalizări
Nominalizare la Premiile Radio România Cultural
Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie
În selecție la Premiul UNITER pentru Cel mai bun debut – Adelin Tudorache

„Am participat la casting și Andrei m-a lăsat să am un cuvânt de spus în alegerea actorilor, bazat pe aptitudinile lor fizice. Drept urmare, am avut parte de o distribuție antrenată, dar și cu aport creativ.” (Andrea Gavriliu)

„Édouard ar vrea să înlocuiască această masculinitate toxică, impregnată de lipsa de privilegii și violență, cu o fărâmă de tandrețe, sentiment care-i lipsise în copilărie. ” (Andrei Măjeri)

Andrei Măjeri despre „Cine l-a ucis pe tata?”

https://revistacultura.ro/andrea-gavriliu-despre-cine-l-a-ucis-pe-tata/

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.