Depresia post-natală este un moft sau nu este un moft? Dar problematica maternității, în general? Cum este privită o astfel de vulnerabilitate? În familie, în grupul de prieteni, în comunitate sau în societate în general? Cum o trăiește persoana în cauză? Depresia post-natală afectează 1 din 7 mame, aflăm cu ocazia spectacolului.
„BabyBlues” – în regia lui Victor Olăhuț și cu o dramaturgie semnată de Adriana Sână – este bazat pe poveşti reale. Spectacolul instrumentalizează un material documentar obținut de-a lungul unor ședințe de terapie susținute de psihologul Alina Căprioară. Este rezultatul programului „Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru”, program în care peste două sute de femei din mediul rural au beneficiat de consiliere medicală şi psihologică profesionistă gratuită. Întregul program a fost derulat de Asociația „Cultură’n Şură”, o echipă care duce de obicei spectacole de teatru în mediul rural, dar care, de această dată, a adus poveşti din sat.
Deși depresia post-natală despre care vorbește „BabyBlues” este plasată într-un context social margial, discuția pe care o propune se adresează întregii societăți, o societate în care mentalul colectiv încă mai funcționează cu subiecte tabu și cu prejudecăți greu de clintit atunci când vine vorba despre vulnerabilitatea emoțională și precaritatea materială.
După premiera din primăvară de la Bucureşti, „BabyBlues” – spectacol independent, ceea ce înseamnă buget mic și alte inconveniente privind programarea reprezentațiilor – s-a mai jucat la Bacău, Iaşi, Sibiu, Cluj, Galați, Ploiești. Printr-o decizie absolut lăudabilă a Teatrului Dramaturgilor Români, spectacolul revine la București, în sala TDR din Calea Griviței 66.
Pagina Teatrul Dramaturgilor Români
(foto: https://www.facebook.com/culturansura)
- Școala de Vară de la Telciu, Bistrița-Năsăud - 1 decembrie 2023
- Trei momente în care am știut că antreprenoriatul cultural e o formă necunoscută de viață - 4 august 2023
- Bogdan Răileanu: „Țara în care nu se va mai citi nicio carte” - 24 noiembrie 2022