Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » 5 întrebări simple pentru cineva care știe toate lucrurile complicate despre reciclare. No 04

5 întrebări simple pentru cineva care știe toate lucrurile complicate despre reciclare. No 04

Întrebarea no 04. Epoca Pietrei, Epoca Fierului și așa mai departe. Arheologii viitorului vor numi epoca noastră „Epoca Plasticului”?

Eu văd dezvoltarea tehnologiei ca pe un mare avantaj.
Cu tehnologie, se pot dezvolta micii producători locali.

Ionuț Georgescu, Director general FEPRA International SA:

Da, Epoca Plasticului. Plasticul a apărut în timpul războiului, pe fondul unei crize de materiale. Dar, imediat după, oamenii și-au dat seama că nu doar în industria militară poate fi folosit. Deja din anii 50-60 toată lumea a zis: gata, putem să-l folosim la orice, nu mai folosim hârtia, nu mai folosim lemnul, nu mai folosim sticla. Și de atunci a urmat o creștere explozivă a folosirii plasticului. Plasticul a fost și cel care a ajutat consumerismul, au mers mână în mână amândouă. Pentru că puteai să faci produse pe care să le răspândești global, pe care să le livrezi repede, care să reziste în timpul transportului, pe care să le vinzi rapid. Așa s-au dezvoltat și multinaționalele. Multinaționalele fără plastic nu ar fi putut să se dezvolte. Înainte de folosirea plasticului, circulația unui produs trebuia să se facă pe termene scurte. Acum, folosind plasticul, s-au extins aceste termene. Un produs poate să stea pe drum șase luni. Îl iau din America și îl duc în ultimul sat din India. Și atunci pot să mă globalizez. De aceea eu văd dezvoltarea tehnologiei ca pe un mare avantaj. Cu tehnologie, se pot dezvolta micii producători locali. Și să nu ne mai intereseze să aducem produse din China, din alte zone îndepărtate din lume. Nu cumva am putea să avem astfel de produse locale? Tehnologia deschide o astfel de oportunitate. Putem avea tehnologie pentru producție în cantități mai mici. Am avea produse mai bio și am dezvolta economia locală mult mai mult. Și ar crește, în primul rând, forța de muncă implicată. Tehnologie mai multă nu înseamnă oameni mai puțini, ci mai mulți, pentru că am avea mai multe astfel de centre de producție. Și ajungem din nou la o discuție despre încredere: care este încrederea noastră în tehnologie?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.