Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „1978”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„1978”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

1978 
Regia: Tomi Janežič
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara

O docu-ficțiune transgenerațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. O poveste despre anii comunismului și despre evenimente locale și globale care fac legătura dintre Timișoara și Nova Gorica. Piesa face parte dintr-o dodecalogie care reunește teatre din mai multe țări și a fost monată într-o hală dezafectată.

Spectacol nominalizat de Cristina Rusiecki și Alina Epîngeac

„Este ceea ce se cheamă un spectacol de anvergură, și ca durată (cinci ore), și ca spațiu (se desfășoară în trei spații distincte) în site-specific, și ca epocă investigată. Personajele își spun poveștile transgeneraționale, care acoperă un secol, interacționând natural cu o voce din off, într-un text complex.” (Cristina Rusiecki)

„Experiența vizionării acestei incursiuni teatrale în istoria unei familii ca pretext pentru punerea în discuție a unor episoade din „marea istorie” despre care cunoaștem doar mici detalii este una cu adevărat imersivă. Spațiile de joc – de la sala de curs a unei facultăți dezafectate și până la groapa comună a unor scene de război sugerate sugestiv devin o spirală descendentă de la banalitatea vieții cotidiene spre absurdul unor evenimente ce marchează destine.” (Alina Epîngeac)

Premii și nominalizări
În selecție la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol
În selecție la Premiul UNITER pentru Cea mai bună scenografie

„Chiar dacă părea imposibil, l-am urmat necondiționat pe Tomi când a venit cu ideea de a face un spectacol de cinci ore într-o clădire dezafectată, la marginea orașului, în frig, cu tot ce presupune asta pentru aducerea spectatorilor și amenajarea scenografiei în cele trei spații.” (Balázs Attila)

Balázs Attila despre „1978”

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.