Sari la conținut

Supraviețuirea ca personaj principal. Review la romanul „Fugi!” de Oana G. Arion

| Un text de Angela-Maria Buligă |

„Fugi!” de Oana G. Arion este o ficţiune apocaliptică care pune accent pe relaţiile interumane: lupta pentru supravieţuire, adaptarea minţii umane şi crearea de scenarii, unele macabre, pentru propria supravieţuire.

Încă din titlul romanului, cititorul este implicat în acţiune: „fugi!“ – un plan de evadare, care în cele mai multe cazuri se axează pe propria persoană. Oana Arion reuşeşte să aducă o nouă temă în genul acesta de ficţiune, mai ales că s-au scris multe cărţi pe tema apocalipsei. Pe măsură ce parcurgem paginile, întâlnim un alt tip ficţiune, originalitatea autoarei este de necontestat în modul în care pune accent pe acţiune. Apocalipsa este pusă în seama tehnologiei, a unui virus pe internet care schimbă funcţiile creierului, reducând subiecţii la stadiul de animale conduse doar de instinct. Aceştia sunt Atinşii, animale fără discernământ care distrug totul în cale în goana după hrana vie. Călătoria dintr-un loc în altul schimbă mintea umană, o degradează treptat, iar fuga spre nicăieri este continuă. Situaţiile critice recreionează la orice pas personajele „neatinse“ şi ne face să ne întrebăm dacă nu cumva aceştia sunt mai răi decât creaturile sângeroase. În carte este descris ritualul unor locuitori dintr-o fermă care încearcă să ţină la distanţă Atinşii printr-un plan macabru: de fiecare dată când un supravieţuitor ajungea pe teritoriul lor, acesta era luat prizonier şi oferit pradă creaturilor sâmgeroase.

Începutul romanului ni-l prezintă pe Axel, un tânăr misterios, şi fuga lui continuă din calea Atinşilor. Scopul lui este acela de a ajunge la un adăpost din San Diego, un loc în care s-au stabilit cei care au mai rămas din guvernul SUA. Alexei găseşte în orice supravieţuirea, se ascunde pe zi în diferite case, supermarketuri şi benzinării. Într-unul din adăposturi o găseşte pe Amira, o tânără puternică, ambiţioasă şi manipulatoare care îl convinge pe Axel să i se alăture. Urmărind drumul parcurs de cei doi, constatăm că accentul nu cade Axel şi Amira, ci pe acţiune, personajul principal al romanului fiind Supravieţuirea.

„Fugi”! este un alt fel de ficţiune apocaliptică în care mila, cinstea, loialitatea sunt inexistente într-o lume pustiită şi devastată. Puterea pentru supravieţuire, frica, trădarea şi minciuna au degradat fiinţa umană, făcând-o capabilă de alegeri şi acţiuni monstruoase neîntrerupte.

Angela-Maria Buligă este absolventă a Universității București, 
Masteratul de Teoria şi Practica Editării

(Foto: coperta romanului apărut la Editura Librex Publishing, 2018)

Un comentariu la „Supraviețuirea ca personaj principal. Review la romanul „Fugi!” de Oana G. Arion”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.