În 2023, 4 dramaturgi debutanți (Ștefan Iancu, Cătălina Mihai, Edda Coza și Alin Uberti) au fost selectați într-o rezidență de creație în proiectul Rezidență: București.
Dramaturgii au scris despre relația cu orașul în urma unui workshop cu Mihaela Michailov, au avut un proces de documentare susținut de Muzeul Municipiului București, au aprofundat construcția textelor în două workshopuri cu doi dintre cei mai cunoscuți dramaturgi la nivel european (Duncan Macmillan și Ivan Vyrypaev) și au colaborat cu regizorii Eugen Jebeleanu, Catinca Drăgănescu, Andrei Măjeri și Radu Iacoban în producția a patru spectacole sonore.
Spectacolele (lansate pe Spotify) au înregistrat un număr de peste 1800 de ascultători. Alte evenimente notabile sunt organizarea unei expoziții la MMB, cu aproximativ 12.000 de vizitatori și 3 evenimente outdoor (evenimentul de lansare al stagiunii la Random Space, participarea la festivalurile Ideo Ideis și ID Fest), însumând un total de peste 300 de participanți.
La Gala Premiilor AFCN 2023, proiectul a obținut Premiul pentru Soluții Inovatoare în Promovarea Patrimoiului.
Despre Asociația IOTA
În cei trei ani de activitate, Asociația IOTA a derulat proiecte de producție teatrală, de rezidențe de creație, patrimoniu, ateliere și educație prin cultură. Dintre acestea menționăm proiectul „Ceilalți Viruși” co-finanțat de AFCN în 2022. Proiectul a avut ca scop adresarea problemelor agravate de perioada pandemică (dependența, relațiile părinte copil, sănătatea mintală etc) și a fost nominalizat la Gala Premiilor AFCN 2022. În cadrul proiectului au fost produse 7 spectacole de teatru sonor în parteneriat cu ONG-uri de profil și 7 podcasturi în care artiștii și specialiștii au discutat în amănunt despre tema abordată. Proiectul s-a bucurat de peste 10.000 de ascultători și a avut 3 evenimente offline dedicate adolescenților.
Descoperind o necesitate și axându-se pe obiectivele culturale ale orașului, relația dintre locuitor și oraș a fost subiectul proiectului „Eu sunt Uranus” co-finanțat de Primăria Sectorului 5. Proiectul și-a propus să promoveze o relație mai strânsă cu orașul prin 4 activități principale: organizarea unor tururi ghidate, producția spectacolului „câini vs uranus” la MNAC, discuții post spectacol alături de locuitori ai cartierului Uranus și diferiți actori sociali ce promovează valori europene în inițiative diverse, o expoziție online colaborativă.