Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » „Oedip”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

„Oedip”. Tendințe în arta și gândirea românească. Best-off 2023

Oedip
Regia: Andrei Șerban
Teatrul Bulandra Bucureşti

O reinterpretare în care tragedia lui Sofocle este adusă în contextul de azi și în care miturile antice se transformă în breaking news. Oedip este un politician cu ambiții de putere, care așteaptă rezultatele alegerilor.

Spectacol nominalizat de Cristina Rusiecki și Alina Epîngeac:
„Într-o campanie politică în care, prin definiție, defilează toate manipulările, unde realitatea nu are importanță dacă nu corespunde intereselor de moment, Oedip, candidat la prezidențiale, se încăpățânează să deslușească și, mai ales, să facă public adevărul.”(Cristina Rusiecki)

„Transpunerea tragediei antice din amfiteatrul de demult în plină scenă politică actuală devine în spectacolul montat de Andrei Șerban pretextul pentru revizitarea catharsisului contemporan. Ce ne mai înspăimântă astăzi, ce mai e cu adevărat îngrozitor într-o societate anesteziată de minciună. Tema adevărului ce planează asupra destinului tragic devine motorul personajelor care cad în plasa orgoliului sau a fricii.” (Alina Epîngeac)

Premii și nominalizări
În selecție la Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol
Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal – Cerasela Iosifescu

„Personajele aparțin lumii de azi, dar esența universală a piesei vibrează în noi.” (Andrei Șerban)

Revista Cultura realizează un catalog anual al celor mai importante momente care definesc tendințele în arta și gândirea românească. Pentru acestă primă ediție, selecția s-a bazat pe nominalizări făcute de critici și jurnaliști culturali și pe opțiunile redacției.
Sursele imaginilor și fragmentelor de text folosite aparțin autorilor, organizatorilor și distribuitorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.