Sari la conținut

Venetia la început de iunie

Autor: DAN BERINDEI
Apărut în nr. 427
2013-07-04

Am revazut Venetia, dupa vreo sase ani, cu sentimentul unei agreabile reîntâlniri. Fiind la începutul verii, Venetia era înflorita, pe balcoane si pe acoperisuri, pe unele gasindu-se adevarate gradini suspendate. Pe Canale Grande se vedeau nenumarate vaporase, barci cu motor si de asemenea gondole, unele bogat decorate. Aici apa dezvaluie prezenta apropiata a marii, în primul rând prin miros, apoi prin numarul mare de pescarusi. Strabatând Canale Grande ai viziunea trecutului în succesiunea sa gratie palatelor prin fata carora trece barca. Unele dintre ele apar ca niste bijuterii arhitectonice, unde singurul detaliu dezolant îl reprezinta catul de jos, rareori amenajat pentru locuire si lasat prada apei. Sculpturi ornamentale, mai ales leisori, împodobesc frumoasele cladiri care se succed impozante. Steagurile, printre care apare deseori si cel care defineste Venetia, contribuie si ele la împodobirea orasului.
Strazile – care prin forta împrejurarilor sunt doar pietonale – sunt în partile centrale, si mai ales în preajma axului lui Canale Grande, întesate de lume: putini localnici, multi turisti internationali, dintre care, de data aceasta m-a izbit prezenta aproape coplesitoare – si la hotel! –, a japonezilor si indienilor. Nenumarate sunt si pravalioarele cu suveniruri, unde dominante ramân mastile de carnaval, vandabile, evident, în orice anotimp! Forfoteala este neîntrerupta, chiar si în ceasurile de seara.
Venetia veche si nemuritoare este prezenta în constructii, aspect si marfuri, dar si în straduinta evidenta a integrarii în modernitate si în contemporaneitate. În fata garii, s-a ridicat un pod modern peste Canale Grande, necontenit întesat de lume. Mergând apoi spre aeroportul Marco Polo, am strabatut drumul cu patru benzi pentru automobile si cu o cale ferata, care acopera apele din preajma orasului, asigurându-i legatura cu lumea, constructie într-adevar impresionanta. Aeroportul, la rândul sau, se dovedeste a fi o adevarata poarta a nemuritoarei cetati prin intensitatea activitatii sale si prin uriasul numar al calatorilor. Oricum, Venetia domina prin trecut, dar si prin prezent si totodata prin unicitatea si specificitatea ei.