Sari la conținut

Turist în oraşul tău – turist în Bucureşti

Autor: Anita Sterea
Apărut în nr. 519

Un concediu sau o excursie de un week end într-un oraş european începe de cele mai multe ori cu zile întregi de documentare pe internet. Ce zone trebuie vizitate, unde să ne facem cumpărăturile, unde găsim mâncare tradiţională sau ce muzeu nu trebuie să ratăm, acestea sunt doar câteva puncte de pe lista noastră pentru pregătirea vacanţei mult dorite. Dar câţi dintre noi ne-am gândit  să fim turişti în oraşul nostru, să fim turişti în Bucureşti, să călătorim pe străzile Micului Paris cu mintea şi sufletul deschise, asemenea călătorilor străini?
Deşi traversăm oraşul zilnic, pentru a merge la serviciu sau la o cafea în Centrul Vechi, nu apucăm să privim oraşul cu ochii turistului. Ba chiar, de multe ori, ne întrebăm ce pot vedea străinii în Bucureşti în afară de Ateneul Român, Muzeul Satului şi Casa Poporului. Surprinzător sau nu, numărul  turiştilor străini este în creştere, iar ei sunt cei ce au timp şi dispoziţia necesară să descopere un Bucureşti turistic, un Bucureşti cultural. De altfel, aş îndrăzni să spun că turiştii străini ajung să iubească şi, uneori, chiar să cunoască Bucureştiul mai bine ca noi.
Micul Paris de odinioară ascunde încă multe palate, case şi zone protejate ce amintesc de atmosfera sfârşitului de secol al XIX-lea. Zone ca Dorobanţi, Primăverii, Ioanid sau Cotroceni sunt doar câteva exemple. Însă toate acestea îşi deschid porţile mai ales pentru un public avizat, dornic de cunoaştere şi de frumos.
Calea Victoriei, cu palatele sale spectaculoase (unele recent restaurate, ca de exemplu Palatul Romanit, altele controversate şi aflate în stadiu avansat de degradare, precum Palatul Ştirbei), rămâne coloana istorică a Bucureştiului. O stradă aristocrată, încărcată de poveşti inedite şi puţin cunoscute publicului larg, Calea Victoriei surprinde bucureşteanul secolului al XXI-lea prin rafinament, stil şi eleganţă. Curajoşii ce au dorinţa să se piardă pe străzile adiacente Căii Victoriei descoperă case boiereşti spectaculoase, însă ascunse de ochii trecătorilor. Casele Cesianu, Casa Assan sau Casa Macca sunt doar câteva exemple de case ce încă păstrează amintirea unei epoci apuse, încărcate cu amintiri şi poveşti ale unor oameni ce au scris istorie.
O zonă încântătoare din Bucureşti este reprezentată de cartierul Parcului Ioanid. Un cartier conservat prin lege, apărut la începutul secolului al XX-lea pe proprietatea librarului George Ioanid, unul dintre cei mai cunoscuţi librari din Capitală. Ioanid este cel ce îl aproviziona pe Regele Carol I cu cărţi. Casele spectaculoase existente până astăzi pe Strada Polonă, Dumbrava Roşie, Dacia sau Aurel Vlaicu amintesc de atmosfera Belle Époque de odinioară. Una dintre cele mai spectaculoase reşedinţe din această zonă este casa lui Vintilă Brătianu de pe strada Aurel Vlaicu. Casa proiectatã de arhitectul Petre Antonescu a găzduit o lungă perioadă de timp o instituţie a Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Un alt loc în care bucureştenii se pot simţi turişti în oraşul lor este reprezentată de zona Parcului Carol-Filaret. Mulţi bucureşteni îşi petrec weekendul în Parcul Carol, însă destul de puţini descoperă vecinătăţile acestui parc.
Parcul Carol a avut un rol important în 1906, când Regele Carol I a sărbătorit 40 de ani de domnie. Pentru acest jubileu s-a organizat atunci o expoziţie în Parcul Carol. Unele monumente create pentru acest eveniment sunt încă prezente în parc sau în vecinătatea acestuia. Castelul Vlad Ţepeş, copie după Cetatea Poenari, Arenele Romane sau Biserica Cuţitul de Argint, copie după Biserica Sf. Nicolae de la Iaşi se pot vedea în zona de  nord-vest a parcului. Tot în Parcul Carol a fost organizată în 1935 prima ediţie a Festivalului Luna Bucureştilor. Pentru acest festival s-a construit şi inaugurat Fântâna Zodiac din faţa intrării principale în parc. Tot în zonă se mai găseşte prima gară bucureşteană, Gara Filaret, transformată azi în autogară. Gara lega Bucureştiul de Giurgiu şi a fost inaugurată în 1869.
Strada Xenofon, singura stradă în trepte din oraş, reprezintă un alt loc prea puţin cunoscut de bucureşteni. Faptul că anul trecut această stradă a căpătat culoare prin grija unor tineri artişti talentaţi, care au pictat pe trepte clădiri emblematice ale Capitalei, i-au adus străzii şi zonei un plus de notorietate. La capătul străzii în trepte se găseşte Palatul Suter, astăzi un foarte frumos hotel de cinci stele. Clădirea este construită la începutul secolului al XX-lea de arhitectul Adolf Suter, un apropiat al Regelui Carol I. Palatul are unul dintre cele mai mari candelabre din Bucureşti. Colina pe care se găseşte Palatul Suter este cel mai înalt loc din oraş, panorama asupra oraşului fiind mirifică.
Bulevardul Kiseleff pe timp de vară, în week end, este închis circulaţiei auto, pentru a fi redat bucureştenilor dornici mai ales de activităţi sportive. Însă, în egală măsură, el poate fi un loc minunat pentru o plimbare la Şosea. Bulevardul poartă numele generalului rus Pavel Kiseleff.  De-a lungul bulevardului se pot admira adevărate reşedinţe aristocrate, astăzi în mare parte sedii de ambasade. Palatul Prinţului Moştenitor, astăzi sediul unei bănci, rămâne una dintre clădirile cele mai reprezentative de pe Bulevardul Kiseleff. Palatul a fost primit în dar la naşterea Regelui Mihai din partea Regelui Ferdinand, bunicul său. O oază de linişte se regăseşte la Bufetul de la Şosea, operă în stil neoromânesc a arhitectului Ion Mincu, astăzi un local recunoscut sub numele de Casa Doina. Tot pe Bulevardul Kiseleff se poate admira casa diplomatului Nicolae Titulescu, dar şi, din păcate, ruina casei Miclescu, proiectată de acelaşi Mincu pentru pictorul  G.D. Mirea.
Dacă v-am stârnit curiozitatea şi doriţi să descoperiţi oraşul alături de alţi bucureşteni, vă aşteptăm la promenadele culturale organizate de Fundaţia Calea Victoriei din Bucureşti. Aceste expediţii culturale au intrat în al şaptelea an de existenţă, iar până în prezent peste 2.500 de persoane au început să descopere oraşul în care locuiesc şi, treptat, să devină turişti în oraşul lor.