Una dintre importantele realizari ale Operei Nationale bucurestene a fost, am mai afirmat, infiintarea Studioului Experimental de Opera si Balet ce poarta numele ilustrului tenor de la a carui disparitie au trecut mai bine de patru ani. Cu dinamica serioasa, aflat actualmente sub coordonarea regizorului Anda Tabacaru-Hogea, studioul se intrece in a promova programarea concertanta a operelor rar cântate (deja, peste 10 titluri!), organizarea de cursuri de maiestrie in canto si dans contemporan sustinute indeosebi de mari artisti români si coregrafi din strainatate, reprezentarea de balete pentru copii, colaborarea cu alte institutii. Am numit Teatrul Bulandra si Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica. Exista o diversitate constant urmarita si cred ca meritul nu revine numai coordonatoarei. Sa nu uitam ca Studioul fiinteaza sub auspiciile primei scene lirice românesti, director general Catalin Ionescu Arbore.
Crossover cu Oana Andra
Pe linia interdisciplinaritatii, recent, o seara intitulata „Tango Emoción“, „poveste scenica pasionala de Oana Andra“, a atras intr-un vârtej publicul Foyerului Galben al Operei, care s-a simtit ca pe… celebra Caminito din Buenos Aires. Chiar asa! Cunoscuta mezzosoprana, profitând de timbrul ei placut si armonios rezonant, de aplicatia pentru expresia si accentul sonurilor latino-americane, de abilitatea de dansatoare cu „clenci“, a imaginat o istorie de amor nebun, de iubire si gelozie, de pasiune arzatoare, pe muzica unor cunoscute tangouri de Gardel, Lattes, Filiberto, Piazzolla, Bixio, Sanders s.a., cu versuri de Blázquez, Lenzi, Vedani, Ferrer, Seguí, Gardel etc.
Seductia prin vocea si miscarea Oanei Andra se percepe, insufleteste. Pulsatia si ritmul incita. Este emotia si farmecul explorarii profunzimilor sufletesti, asa cum numai „starea de tango“ stie sa le stârneasca, aici in talmacirea artistei. Nu a fost singura in demers, ci alaturi de tânarul bariton Andras Chiriliuc, in egala masura dedicat povestii si, se pare, inspirator al show-ului semnat de Oana Andra.
Iata un cuplu care, cel putin in acest spectacol „crossover“, se dovedeste sudat si susceptibil de a continua in alte colaborari. Glasurile si talentul de dansatori ale celor doi pot imagina si alte scenarii de acest gen, in diverse teritorii. Ma gândesc la cele având ca suport sansoneta franceza, cantoneta italiana, negro spirituals si nu numai. Câstigurile nu trebuie irosite, ci prelungite.
In „Tango Emoción“, importanti au fost si realizatorii, in primul rând regizorul si coregraful Valentin Rosca, dar si light designerul Cornel Vladu sau autorul sonorizarii, Cristian Oancea. Consultanta lingvistica a fost acordata de tenorul mexican Hector Lopez, solist al Operei Nationale. Acompaniamentul pianistic a revenit talentatei Mihaela Vâlcea iar in rolul episodic al Sotului gelos, personaj… absolut indispensabil, a fost Eugen Bobu.
Asadar, inca un succes pentru Studioului Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess“. Asteptam si alte confirmari.
Autor: COSTIN POPAApărut în nr. 270