Sari la conținut

Sinagoga Mare din Bucuresti

Autor: Liana SAXONE-HORODI
Apărut în nr. 405
2013-01-17

In luna noiembrie 2012 Comunitatea Evreilor din Bucuresti a sarbatorit 165 de ani de existenta a Sinagogii Mari, cel mai vechi lacas de rugaciune evreiesc care mai exista in Capitala României. Familia mea este legata de acest lacas, atât prin bunicul meu, David Saxone, cât si prin tatal meu, avocatul Valentin Saxone, care au fost, in decursul anilor, enoriasi si membri in conducerea Sinagogii. Tata a scris in Israel un articol despre istoria Sinagogii Mari, care sta la baza articolului meu.
In primul rând, o precizare: a nu se confunda Sinagoga Mare, de pe strada Adamachi nr. 11, cu Templul Coral, de pe strada Sfânta Vineri nr. 9-11, care este mai mare, dar care a fost construit mai târziu, fiind inaugurat abia in anul 1867.
Pe terenul pe care s-a construit Sinagoga Mare au existat patru mici sinagogi, ridicate de diferite categorii de meseriasi, dupa obiceiul vremii, ca fiecare breasla sa-si cladeasca o sinagoga proprie. In cadrul schimbarilor produse in Tara Româneasca dupa Proclamatia de la Islaz, care cerea „Emancipatia Israelitilor si egalitatea politica pentru toti pamântenii de orice religie“ si in atmosfera premergatoare Revolutiei de la 1848, comunitatea evreilor askenazi a hotarât in 1846 sa cladeasca un edificiu de cult impozant, care, fiind pâna la construirea Templului Coral cel mai mare lacas de cult evreiesc din Bucuresti, a primit numele de „Sinagoga Mare“. Conducerea orasului, apreciind importanta acestui lacas de cult, a dat ulitei numele de „Strada Sinagoga“. Ulterior, strada a primit numele de „Dr. M. Beck“, dupa numele unui venerabil rabin, pentru ca, atunci când s-au proclamat legile antisemite, strada sa devina „Vasile Adamache“. Sinagoga a suferit, in decursul anilor, renovari si extinderi, forma de astazi fiind rezultatul marilor lucrari de modernizare din perioada interbelica, terminate in 1936. Ca stil arhitectonic, sinagoga este un amestec de baroc si rococo. Edificiul are o bolta semicilindrica. Interiorul impresioneaza prin decoratie, frumusetea zonei chivotului, marele candelabru. Pe drept cuvânt, Sinagoga Mare a fost declarata Monument Arhitectonic de catre Academia Româna.
„Stilul oficierii in Sinagoga Mare“ – scrie Valentin Saxone – „nu era „ortodox“, ci „neolog“. Ca urmare, altarul era in fata, lânga chivotul cu sulurile Torei, si nu in mijlocul sinagogii, ca la sinagogile ortodoxe“.
La serviciul divin, oficiat de cantori cu deosebite calitati muzicale, participau cor si orga, iar la festivitati deosebite se adaugau si instrumente de coarde. Corul era format din femei, barbati si copii, astfel ca serviciile divine constituiau adevarate concerte de muzica religioasa. Slujba religioasa se facea in limba ebraica, dar predicile se tineau in limba româna. La Sinagoga Mare au slujit rabini de o mare cultura, doctori in teologie, iar predicile lor atrageau numerosi credinciosi la rugaciunile de vineri seara si de sarbatori. Trebuie amintiti in acest sens rabinii dr. Heinrich Alperin si dr. A.M. Halevy.
Scrie Valentin Saxone: „In incinta sinagogii, enoriasii erau impartiti in proprietari de jeturi (locuri) si cei care inchiriau locuri cu prilejul sarbatorilor. Aceste plati pentru jeturi constituiau principala sursa de venituri a sinagogii. Jeturile proprietate se mosteneau din tata in fiu. Dintre detinatorii de jeturi se alegea epitropia care conducea administrativ Sinagoga. Subsemnatul am succedat tatalui meu in 1923, dupa ce parintele meu a murit si, desi tânar, eu am continuat traditia, fiind ales in conducerea sinagogii timp de 41 de ani, din anul 1924 pâna in 1965, când am emigrat in Israel. Trebuie sa subliniez ca am fost mentinut in comitet chiar si in perioada 1959-1963, când am fost detinut politic de regimul comunist“. Jetul tatei, din rândul intâi si locurile pe care au stat, la galeria femeilor, mama si bunica Luiza, pastreaza si astazi placuta cu numele lor. Frumusetea serviciului religios de sarbatori (Anul Nou evreiesc si Yom Kipur), atragea un public atât de numeros, incât, pentru a evita supra-aglomerari, se permitea intrarea numai cu invitatii. Prietenul nostru Itzhak Guttman Ben-Zvi, fiul rabinului Zvi Guttman, isi aminteste ca „la portile de intrare erau câte doi jandarmi imbracati in uniforme festive, cu chipiu impopotonat cu par de cal, care erau angajati special de conducerea sinagogii, pentru a permite intrarea numai celor ce si-au platit locul“.
Sinagoga Mare a fost martora si refugiu in situatiile grele prin care au trecut evreii din Bucuresti din cauza antisemitismului. Valentin Saxone isi aminteste ca, dupa retragerea nemtilor din Bucuresti, la sfârsitul primului razboi mondial, „studentii instigati de A.C. Cuza si parlagii de la Abator au vrut sa faca un pogrom pe Calea Vacaresti, intre Calea Dudesti si strada Sfânta Vineri, care era centrul cartierului evreiesc din acea vreme. Studentii veneau dinspre Piata Sfântul Gheorghe, iar parlagii dinspre capatul Caii Vacaresti, (…) La Sinagoga Mare s-au format colective de aparare, intre acestia fiind si soldati si ofiteri evrei demobilizati din armata româna. Politia, desi a fost sesizata, nu avea nici o intentie de a interveni. Pe Calea Vacaresti, intre strada Labirint si strada Sfânta Vineri, se aflau numeroase ceainarii detinute de evrei, care au pregatit apa fiarta, si cu ajutorul grupelor de aparare de la Sinagoga Mare, la apropierea atacatorilor din ambele parti, i-au alungat cu jeturi de apa fierbinte. Numai dupa aceea au intervenit jandarmii, de la cazarma de pe Splaiul Unirii, restabilind ordinea“.
Dar cel mai grav eveniment a fost rebeliunea legionara din ianuarie 1941, când bande de legionari au intrat in Sinagoga si au devastat-o in mod crunt. Itzhac Ben Zvi, copil in acel timp, locuia intr-o casa vecina de pe strada Adamachi, casa din care au fost ridicati, in noaptea pogromului, fratii lui Iancu si Iosif, impreuna cu tatal sau, rabinul Zvi Guttman, si dusi in padurea Jilava, unde fratii au fost asasinati si tatal a scapat cu viata printr-o minune. El isi aminteste: „Câteva zile dupa rebeliune am intrat in sinagoga si am vazut ce grozavii au facut. Am vazut un sul de Tora aruncat sus, peste marele candelabru, pergamentul Torei atârnând desfacut pâna la podea.“
In fine, in anii ’80, in cadrul freneziei demolarilor initiate in zona de Ceausescu, Sinagoga Mare a fost in pericol de darâmare, cum s-a intâmplat din pacate cu Biserica Sfânta Vineri din apropiere. Opozitia hotarâta a sef rabinului Moses Rosen, ajutat de factori externi, a izbutit s-o salveze de la demolare, ramânând insa o enclava, inconjurata de un cartal de blocuri de 10 etaje in forma de U, astfel ca acum este dificil sa o gasesti. Din 1992 sinagoga adaposteste Memorialul Holocaustului. In perioada 2004-2007 a fost renovat exteriorul. Din 2010 sinagoga a redevenit lacas de rugaciune, în perioada in care se desfasoara lucrarile de restaurare de la Templul Coral.
Sinagoga Mare este o memorie vie a unei comunitati cu un trecut bogat. Placile de marmora au incrustate numele donatorilor si ale conducatorilor institutiei, printre care sunt inscrise numele parintilor si bunicilor mei. Amintirea nuntilor fastuoase care se desfasurau aici, cu mirese inconjurate de domnisoare de onoare si nuntasi imbracati in tinuta de gala, cu calestile impodobite cu flori, cu solemnitatea si fastul oficierii cununiei, toate aceste amintiri despre o lume care a fost, imi vin acum in minte. De altfel, parintii mei s-au casatorit pe 15 ianuarie 1933 la Sinagoga Mare, in prezenta a 15 rabini din Bucuresti, in frunte cu sef rabinul dr. Iacob Niemirover, conducatori ai comunitatii in frunte cu dr. W. Filderman si conducatori ai Municipiului, in frunte cu primarul Al. Donescu.
Sunt fericita ca pe 10 iunie 2007, in sinagoga cu exteriorul de curând renovat, l-am omagiat pe Valentin Saxone. Spuneam atunci: „Avem o veche traditie in aceasta sinagoga si, iata, Dumnezeu ne-a ajutat sa revenim aici – eu si sora mea – cu sotii nostri si doi dintre nepotii lui Valentin Saxone, pentru a lansa a doua editie a memoriilor pe care tata le-a scris in Israel, despre viata lui, despre lupta pe care a dus-o impotriva violentei fasciste si comuniste, despre perioada detentiei la Jilava“.
La comemorarea a 165 de ani de existenta, imi exprim speranta ca Sinagoga Mare va dainui si in viitor, ca o amintire a unei comunitati evreiesti infloritoare din Capitala României.

Un comentariu la „Sinagoga Mare din Bucuresti”

 1. vorobchievici dimitrie-dan

  Global warming can be reversed?
  indepartarile de valorile crestine sunt periculoase indiferent din ce parte ar veni ele ne substrag atentia de la adevaratele probleme cu care se confrunta societatea umana, intrucit pentru a scapa de incalzirea globala societatea umana are nevoie ca anumite secrete militare sa fie puse in folosul societatii umane, pentru aceasta trebuie creata o societate umana care sa permita acest fapt, o astfel de societate nu poate fi bazata pe imperialism, prepotenta, violenta……. vinzari scumpe de inventii, furturi de idei, perioade lungi de monopol a unei idei, inventii…….., indiferent din ce parte ar veni ea, de aceea conducatorii de state incepind cu Rusia, U.S., E.U. trebuie sa se intoarca inapoi in valorile Crestinatatii, nu pe escaladarea violentei, prepotentei, imperialismului…….toate acestea fiind periculoase si indepartari de fiinta umana….., indepartari de adevaratele problemele cu care se confrunta umanitatea, saracie, mediu, regasire …….
  donatie publica ce este nou
  injectarea de apa in motor rezulta plus de energie si vapori de apa
  injectarea de apa, apa sarata….. compusi cu apa in toba de esapament rezulta vapori de apa plus de energie inpingere in spate, aerodinamicitate specifica vehiculelor, vapoarelor
  dus de apa in cosurile de fum rezulta vapori de apa in turbina cu energie electrica in circuit inchis cu apa reciclabila si un al-doilea circuit deschis de racire cu vapori de apa curati
  15.05 2014. 11.38
  15.05.2014.11.46
  absorbtia de aer din fata vehicului, masina, scuter,….., redirijata central in toba de esapament, in interiorul ei, pe ploaie produce vapori de apa, combinata cu turbina, gazele in toba sa se miste centrifugal intrarea aerului din fata prin tub central cu fante deschise longitudinal in tubul central incit sa produca absorbtia gazului din fata vehicului, toba captusita la interior cu materialul izolator pentru navete spatiale, alte materiale, gazele din motor intra centrifugal in conul care inlocuieste galeria de evacuare, intra prin turbina pe ax motor, sau pinioane de marire a rotatiei trece prin turbina si intra in toba de esapament, primul con cu tub de absorbtie, toba de esapament cu tub de absorbtie, gazele din toba se misca centrifugal prin obstacol sonic spirala….. orice forma geometrica de motor cu reactie este si un filtru sonic in toba de esapament (constructie din material poros nemetalic) rezultind si o spingere a vehicului prin vapori, formele geometrice de motoare cu reactie (ex. toroidal) sunt si un obstacol sonic, rezulta o spingere si absorbtie a vehicului cu beneficii aerodinamice….arderea centrifugala izolata sonic prin material poros cu obstacole in toba modele de motoare cu reactie este o ardere in care se transforma sunetul, lumina, toate fortele in impingere, vapori. se poate combina central axial cu laser,…. alte forme de temperatura inalta, se poate combina cu materiale de toba catalitica

  22.05.2014
  o expresie din popor (populara) rufele murdare se spala in familie…………..
  ………………………………………………………..
  in familia unei case
  in familia unei societati
  ……………………………….
  in familia unei tari
  in familia unui stat
  in familia unei tari
  in familia societatii umane?
  …………………………………………….

  Korea
  astfel de situatii apar normal atunci cind societatea….. se indeparteaza de Aadevaruri de adevarurile umane de adevarurile societatii umane de principiile moralitatii ……de principiile moralitatii Crestine Pentru a evita astfel de situatii fiecare parte componenta a societatii umane are obligatii, indatoriri …….. (astfel de lectii (exemple) au mai fost de-a lungul istoriei martiraje ale evolutiei umane plata a pacatelor umane cu cit reusim ca societate sa invatam din greselile trecutului, sa aplicam invatamintele pe care le experimentam ca societate de-a lungul istoriei, sa reactionam totodata si combatem astfel de situatii

  ……………………………
  Salom Aleihem Ham-du-la
  Ham-du-la Salom Aleihem
  Gratie a Dio Doamne Iarta
  Doamne Iarta Gratie a Dio
  …………………………………………..
  alte forme de exprimare similare
  ……………………………………………………………………………………….

  SHALOM ALEICHEM

  Shalom Aleichem mal’achei Hasharet mal’achei Elyon. Mimelech mal’achei Ham’lachim Hakadosh baruch Hu. Bo’achem Leshalom mal’achei Hashalom mal’achei Elyon Mimelech mal’achei Ham’lachim Hakadosh baruch Hu. Bar’chuni Leshalom mal ‘Achei Hashalom mal’achei Elyon Mimelech mal’achei Ham’lachim Hakadosh baruch Hu. Tzetchem Leshalom mal’achei Hashalom mal’achei Elyon Mimelech mal’achei Ham’lachim Hakadosh baruch Hu.

  Peace unto you, ministering angels, mes-
  sengers of the Most High, of the supreme King
  of kings, the Holy One, blessed be He.

  May your coming be in peace, angels of
  peace, messengers of the Most High, of the
  supreme King of kings, the Holy One, blessed
  be He.

  Bless me with peace, angels of peace,
  messengers of the Most High, of the supreme
  King of kings, the Holy One, blessed be He.

  May your departure be in pace, angels
  of peace, messengers of the Most High, of the
  supreme King of kings, the Holy One, blessed
  be He.

  For He will instruct His angels in your behalf, to guard you in all your ways.
  The Lord will guard your going and your coming from now and for all time.

  Other languages[edit]
  Several languages share cognates to this greeting. The related Arabic language variation, ……. as-salamu alaykum, is used by Muslims of innumerable lingual and ethnic backgrounds. As-salamu alaykum and its variants are used by Muslims outside of the Arab world in Indonesia, Central Asia, Iran Sahel Africa and far beyond, and in bosnia selam ajek tebra. Aramaic and classical Syriac use ….. Shlam ‘lekhon which means peace for you.

  Sura – 1: El – Fatiha (Inceputul)

  Coranul – copie veche cu ilustatii
  1.In numele lui Allah cel Milos si Milostiv!
  2.Slava lui Allah, Stapanul Lumilor!
  3.Cel Milos si Milostiv!
  4.Stapanul Zilei de-apoi!
  5.Numai Tie ne rugam si numai in Tine avem nadejde!
  6.Calauzeste-ne pe noi pe calea cea dreapta;
  7.Calea celor care se bucura de mila Ta! Nu calea celor asupra carora se varsa mania Ta si nici calea celor rataciti!

  (L’Aprente) 1

  Pre-Hegira *, n. 5, di 7 versetti

  1 In nome di Allah, il Compassionevole, il Misericordioso 2.

  2 La lode [appartiene] ad Allah 3, Signore dei mondi 4,

  3 il Compassionevole, il Misericordioso,

  4 Re del Giorno del Giudizio 5.

  5 Te noi adoriamo e a Te chiediamo aiuto 6.

  6 Guidaci sulla retta via 7,

  7 la via di coloro che hai colmato di grazia 8, non di coloro che [sono incorsi] nella [Tua] ira, né degli sviati.

  –––––

  Nella recitazione liturgica si aggiunge : „Amin”.

  –––––

  1 -Secondo la grande maggioranza dei commentatori questa sura fu rivelata alla Mecca. Essa è nota anche come „as-sab’u-l-mathâni” ( i sette ripetuti) con riferimento ai suoi sette versetti la recitazione dei quali è obbligatoria nell’assolvimento dell’adorazione rituale (vedi Appendice 1).

  Cele 10 porunci – Decalogul

  1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
  2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
  3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
  4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
  5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
  6. Sa nu ucizi.
  7. Sa nu fii desfranat.
  8. Sa nu furi.
  9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
  10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.

  Iisus i-a raspuns ca întâia este: „Asculta Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn”.
  30. Si: „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau si din toata puterea ta”. Aceasta este cea dintâi porunca.
  31. Iar a doua e aceasta: „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine însuti”. Mai mare decât acestea nu este alta porunca.

  FERICIRILE

  Domnul nostru Iisus Hristos S-a suit in munte si ii invata pe ucenicii Sai zicand:

  „FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR.”

  Cei saraci cu duhul sunt aceia care se considera pe sine foarte mici in comparatie cu maretia lui Dumnezeu, si care tanjesc sa se inalte la Dumnezeu si in imparatia Lui.

  „FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA.”

  Cei care plang in lumea aceasta trecatoare se aseamana Fiului lui Dumnezeu, care niciodata nu a zambit, dar foarte adesea a plans, din pricina neintelegerii, a pacatelor si patimilor omenesti.

  „FERICITI CEI BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL.”

  Cei blanzi sunt iubitori de oameni si rabdatori. Datorita blandetii Sale, Hristos este numit Mielul lui Dumnezeu. Cei mandri si maniosi sunt potrivnici celor blanzi. Ei grabnic castiga, dar tot grabnic si pierd. Cei blanzi dobandesc dupa un timp. Crestinii au fost prigoniti de pagani si aproape nimiciti, dar astazi ei stapanesc pamantul.

  „FERICITI CEI CE FLAMANZESC SI INSETEAZA DE DREPTATE, CA ACEIA SE VOR SATURA.”

  Cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate sunt oamenii care nu pot rabda nedreptatea din lume. Ei vor vedea biruinta lui Hristos Cel inviat, care va invinge toate puterile raului si inimile lor vor fi pline de multumire si bucurie. Ei vor vedea si biruinta Bisericii prigonite si se vor bucura.

  „FERICITI CEI MILOSTIVI, CA ACEIA SE VOR MILUI.”

  Dupa cum ne purtam cu fiii lui Dumnezeu, tot astfel se va purta si Dumnezeu cu noi. Mila pentru mila. Dar multa milostivire dumnezeiasca este cu mult mai mare decat milostivirea oamenilor. „Acestia vor primi insutit” le-a spus Domnul celor milostivi. Milostivirea este o virtute indoita: personala si sociala. Suntem milostivi si fata de noi insine, atunci cand nu uitam de sufletul nostru si mantuirea lui. Egoismul, razbunarea si cruzimea sunt vrajmasii milostivirii.

  „FERICITI CEI CURATI CU INIMA, CA ACEIA VOR VEDEA PE DUMNEZEU.”
  Inima omului este ochiul curat de trebuinta pentru a privi pe cele duhovnicesti, in primul rand pe Dumnezeu. Prin indelunga lucrare si prin harul lui Dumnezeu inima se poate curati de toate necuratirile pacatului, dupa cum ne dau marturie Vietile sfintilor. Gandurile si dorintele rele intineaza si orbesc inima.

  „FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACEIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA.”

  Hristos este numit imparatul pacii. El a daruit pacea Sa ucenicilor Sai. Fiecare poate da ceea ce are. Daca avem in inimile noastre pace, putem sa o daruim si celorlalti. Pacea mintii, a inimii si a vointei – intreita pace in unitate – aceasta este adevarata pace dumnezeiasca a sufletului. Sufletul necumpatat nu poate avea pace.

  „FERICITI CEI PRIGONITI PENTRU DREPTATE, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR.”

  Sa fii prigonit pentru dreptate inseamna a te asemana lui Hristos si apostolilor. In Biserica Ortodoxa s-au aratat multi mucenici, care au suferit pentru dreptate si care s-au salasluit in imparatia cereasca a lui Hristos. Sfantul Apostol Petru spune: „Caci este mai bine, daca asa este voia lui Dumnezeu, sa patimiti facand cele bune, decat facand cele rele!” (I Petru III, 17).

  „FERICITI VETI FI VOI CAND VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI VOR ZICE

  TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA, MINTIND PENTRU MINE.”

  Aici Hristos vorbeste despre patimirea pentru El a celor ce-L urmau. Ei vor fi batjocoriti, defaimati si chinuiti. Dar ei trebuie sa rabde toate cu credinta neclintita si nadejde in El, caci va veni ca Cel din urma Biruitor si Drept Judecator. El va desparti atunci pentru vesnicie dreptii de pacatosi.

  CONCLUZIE

  „BUCURATI-VA SI VA VESELITI, CA PLATA VOASTRA MULTA ESTE IN CERURI!”

  Bucurati-va in lacrimi, bucurati-va in patimire, bucurati-va in moarte, caci cei mai buni din neamul omenesc, care au strabatut aceasta cale spinoasa ca si voi, va asteapta acum in lumea cealalta, unde domneste Hristos, si unde nu este durere, nici intristare, nici suferinta, ci viata si bucurie vesnica.

  „Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 3).

  Prin saracia cu duhul se intelege smerenia, care este cea dintai virtute pe scara desavarsirii crestine, prima litera a alfabetului duhovnicesc. Orice urcus necesita un inceput sau o temelie, iar in urcusul duhovnicesc, smerenia este inceputul mantuirii, cum afirma psalmistul: „M-am smerit si m-a mantuit pe mine” (Ps. 114, 6).

  Smerenia este inteleasa ca o expresie a dependentei noastre fata de Dumnezeu si intr-un fel, fata de societate. In sens relativ, ea inseamna micime, neputinta, iar in sensul autentic, o traire existentiala a dependentei noastre fata de Dumnezeu.

  Cel sarac cu duhul se considera sarac in podoabe duhovnicesti, dar in realitate, a atins prima treapta a urcusului spre cele inalte.

  A vorbi despre smerenie, inseamna a vorbi despre Dumnezeu, cum afirma Sfantul Isaac Sirul: „Voiesc sa va vorbesc, fratilor, despre smerita cugetare, dar ma umplu de teama, ca unul ce stiu ca voi vorbi despre Dumnezeu Insusi in chipul cuvintelor mele”.

  Izvorul si temelia smereniei ca virtute se afla in Mantuitorul Hristos, in iubirea sa chenotica, nesfarsita, intrucat „Domn fiind, S-a facut asemenea robilor; bogat, El a indurat foamea,Imparat al maririi, faradelegile noastre le-a purtat (…).Venit sa implineasca legea, a fost judecat de cei Faradelege”. Pentru mantuirea noastra s-a smerit pe Sine, ascultator facandu-se pana la moarte si inca moarte pe Cruce…” (Fii. II, 8).

  Omul smerit este asadar, chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Cel smerit este cel care tinde mereu spre mai bine si este constient permanent ca el se afla pe un drum, pe drumul desavarsirii.

  Smerenia izvoraste din harul divin, dar si din efortul de cunoastere a sinelui, a dependentei fata de Dumnezeu si fata de semeni.

  Sfintii Parinti aseaza smerenia in legatura cu virtutea iubirii, fiindca atat timp cat ii lipseste smerenia, omul nu poate inainta spre Dumnezeu, nu poate urca spre Iubire, ci ramane in orizontul inchis al egocentrismului.

  Avand cunostinta smereniei,intelegem ca acela care este smerit e departe de a saraci, pe cand cel mandru cuprinde fumul propriei iluzii.

  Maretia smereniei consta in faptul ca ne mantuieste, ne deschide imparatia cerurilor. De aceea spune Sfantul Isaac Sirul „Unde odrasleste smerenia, acolo izvoraste slava lui Dumnezeu”.

  Smerenia inseamna profunzime, patrundere a tainelor lui Dumnezeu; ea este pilda si indemn divin: „Invatati de la Mine, caci sunt bland si smerit cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre (Mt. XI, 29).

  Mantuitorul arata clar ca ” tot cel ce se inalta pe sine se va smeri si tot cel ce se smereste, se va inalta”. (Lc. XIV, 11). Opusul smereniei este mandria ” inceputul tuturor relelor „(Is. Sirah. X, 15). Mandria se opune oricarei virtuti, de aceea, „celor mandri Dumnezeu le staimpotriva, iar celor smeriti le da har”.(Iac. IV, 6 ).

  Lipsind smerenia, mantuirea este cu neputinta de atins; slava desarta este doar aducatoarea necinstei, a pretinsei inaltari. Sufletul mandru este neroditor si se semeteste intr-o falsa inaltare, asemeni arborelui care-si inalta crengile lipsite de rod.

  Avand in vedere acest adevar, Sfantul Isaac Sirul exclama, in cuvantul sau duhovnicesc: „Cu adevarat, Doamne, de nu ne vom smeri, nu vei inceta sa ne smeresti pe noi”.

  Smerenia este dovedita si in ajutorarea celor saraci. Cel ce iubeste smerenia tresare la suferintele altora si vede in saraci pe Dumnezeu, iar in necazurile lor, un mijloc de a dovedi bunatatea inimii.

  Sfantul Ioan Hrysostom spune ca „nu este o alta Piedica in calatoria noastra spre ceruri, ca bogatia si ca pacatele pe care le naste bogatia”. Nici saracia, nici bogatia nu sunt in sine virtuti, dar folosirea bunurilor in scopuri egoiste este pacat, constituind o piedica serioasa in calea spre mantuire. Cel smerit poate iubi si ajuta aproapele, insa nu si cel mandru, care nu se vede decat pe sine.

  Cel smerit traieste pocainta si rabdarea, iar fata de sine va manifesta o trezvie continua si indiferenta fata de laude; in relatia cu semenii, smerenia inseamna modestie, ingaduinta, impacare, dragoste crestina.

  Omul unit cu smerenia este bun, bland, milostiv, sarguitor. Celor smeriti, celor saraci de acel ucigator pacat al mandriei, Domnul le promite imparatia cerurilor, raiul, in care „nu va mai exista nici moarte, nici plangere, nici suspin” (Ap.XXI, 4), ci fericire vesnica.

  Imparatia cerurilor este starea fericita a celor drepti in vesnicie, un loc si o stare de lumina, sau cum spun Sfintii Parinti, de „vedere duhovniceasca ce poate fi gustata numai prin har”. Iar harul se da celor smeriti. Cei drepti si Sfintii vor fi asemenea cu ingerii si vor straluci intru slava,iar Dumnezeu „va fi toate in toti ” (I. Cor. XV, 28).

  Cei smeriti vor dobandi libertate de orice suferinta, trairea in comuniunea cu Dumnezeu .Dupa trecerea lumii acesteia, vor fi ” ceruri noi si pamant nou” (Apoc. XXI, 1), intreaga fire va fi transfigurata si inaltata in imparatia harului, va fi o lume innoita, in care cei impodobiti cu smerenia isi vor afla desigur, locul lor.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  …………………..
  ……..ele exprima totodata in interiorurul fiintei umane aceiasi….. apropiere de Bunul Dumnezeu, o pace a sufletului, dragoste, regasire in aAdevaruri
  ………………………….

  asigurarea pe are o persoana o face fata de o firma de asigurari expira la o data
  asigurarea pe care o persoana o face cu Bunul Dumnezeu prin fapte bune nu expira nici o data

  actorii dintr-un film sunt ai putin importanti, important este mesajul filmului…….

  incalzirea globala poate fi contracarata?

  21.05.2014……..
  yesterday
  ………..
  I’m here mommy
  ……….
  probably someone heard
  ……………………….

  lacuri si plantari de copaci din seminte, puiet, garduri vii, cresterea masei verzi
  copacul sub el raceste aerul
  copacul retine apa de ploaie pe el, in el pe care o degaja treptat (climat mai blind)
  consuma co2
  apa evaporata face nori (reducere de temperatura(
  ploaia creste masa verde
  lacurile opresc aluviunie duce la infiltrare de apa in pamint
  succesiune de lacuri din diguri putin inalte (diguri ieftine) pe care pestii sa poata urca, cu producere de energie electrica, nu lacuri facute ca mastodonti de beton
  neecologice
  lacuri in munti, si albii de riu inundate permanent prin diguri de citiva metri inaltime, pe care pestii sa poata urca (albia cu pietris….. este o zona fara nici un folos, se poate vinde pietrisul….), rezulta folositoare prin peste,( pitoresc, zone turistice, activitati turistice zonale,) evaporare vapori de apa, plante pe margine, ridica nivelul de umiditate in sol, rezulta paduri si agricultura….
  materia prima pentru diguri mici se gaseste chiar in albia riului (pietris, nisip, stinca, apa, ….), in munte, forta de munca puscariasi …..(1 zi lucrata x zile puscarie)……. cu multiple beneficii…..
  diguri cu standarde de constructie tipice (inaltime, lungime, grosime, talpa, materiale) fara proiect pina la o anumita dimensiune, executia dupa necesitatile zonei albiei riului, dupa materialele din zona stinci,…., inregistrarea topografica definitiva dupa executie (respectarea standardelor sunt insasi proiectul, rezulta timp si cheltuieli mult reduse) (rezulta amenajari frumoase, pitoresti, diferite, asemanatoare mediului ambiant, creatie, artistic, creatie artistica, creatie artistica specifica zonal….nu diguri drepte betonate) (module betonate montate unde este necesar si usor de montat sau combinate)……………………………………………
  tuburi sub lacuri cu x% din debitul minim pentru energie electrica
  plantari de paduri in zone nelocuite, in tari sarace……
  lacuri pe riurile din zone aride cu plante in jurul lor
  case cu geamuri mari si plante in interior, exterior (schimbare de mentalitate…..) (impozitarea redusa a cladirilor cu geamuri mari, majorata a cladirilor cu geamuri mici)
  (impozitare diferita a cladirilor ecologice, raportat la cele neecologice, atentie…….. la patura de jos care nu are bani ……gasita osolutie)
  impozit (taxa) pe gardul care nu este verde, banii rezultati folositi la plantari de paduri, ecologie, rezulta metal pentru retopit, o industrie a gardurilor vii facute chiar si in sere (crescute accelerat temperatura, umiditate, chimie, biochimie……, (modificate genetic?) nefiind un produs comestibil pentru om)
  plante specifice linga, pe lacurile formate pe riuri in zone aride nefolositoare rezulta si energie electrica, distributie de fonduri in astfel de zone, precum si in zone sarace pentru reimpaduriri
  (da-ti jos gardurile dintre voi ca persoane umane, …., verdele reprezinta Inima Domnului „despre case ecologice” nu sunt eu in masura a vorbi, ci sunt altii mai vrednici intru Domnul, ei sunt in masura a vorbi despre acestea)
  folosirea la foc pentru incalzire…. a tuturor maselor lemnoase, nu doar cele tari
  panturi ecologice, care sa nu emita noxe prin ardere, multe case din zone sarace se incalzesc iarna cu rachita, buruieni, panturi, cauciucuri, haine, incaltaminte, cizme cauciuc, plastic, cauciucuri auto, carcase plastic…., ulei motor vechi, cabluri cu., al. cu invelis plastic, hirtie, tot ce arde si da temperatura in sobe model vechi, rezulta o poluare pentru fiecare casa, iarna se arde tot ce poate arde, iarna la gunoi nu se mai gasesc astfel de produse in zonele sarace, neavind bani pentru lemne, lemnele fiind scumpe, iar in alte tari lemnele esenta moale stau si putrezesc, nimeni nu le foloseste (emit co2…., prin putrefactie, „ca masura ecologica”), faceti un calcul pe venitul unei case dintr-o zona saraca, ce poate arde pentru incalzire, gatit mincare intr/un an si veti optine si cita poluare face o astfel de casa intr-un an (subventie pentru cei care duc la centre de colectare astfel de produse in zonele sarace, nu pentru unitatile de colectare)
  sobe cu bucati de lemn sunt cele mai ecologice si mai rustice (consum redus de energie, caldura de procesare) (sobe, centrale mixte concepute special pe peleti si bucati de lemn)
  vaporizarea apei inseamna ploaie, dar si ninsoare benefica termic, benefica plantelor
  canalele betonate dalate sunt capcane care pot produce inecuri, intrucit pe ele se depun alge, personal am trecut printr-o astfel de experienta,am alunecat pe alge imbracat, am iesit la mal unde s-a terminat canalul in mal de pamint,……., ele sunt neecologice intrucit nu permit infiltrarea umiditatii in sol, benefica vegetatiei, micsorind producera de miluri si microclimaturi cu actiune de epurare a apei……
  o pasune cu copaci din loc in loc tot pasune ramine
  zone litorale aride plantate cu pini meridionali, …… care produc pignoli aduc si o sursa de venit……….
  I m only a person, a human being, conclusions and decisions…………………………. will belong to each of you,
  all the time, each of us we was and will be guided and directed ( referred) by the church on earth and church in heaven wich one it is in each of us Amin
  intelesurile vin din inima…………, din dar o inima cu verstrele mari deschise este o inima care primeste din dar si daruieste din Dar
  noi in Bunul Dumnezeu
  noi in Hristos
  noi in sfinti
  noi in Alah
  noi in Nemarginire
  …………………………………..
  noi in noi
  etimologic cuvintul noi are multiple intelesuri
  noi (suntem noi)
  noi (inoiti)
  noi (noi inoiti)
  noi in …………..
  dar noi
  noi din dar
  am devenit noi din dar
  ………………………………………………
  omul nou isi doreste lucruri noi
  pentru ca este nou din dar
  omul nou iubeste darul
  pentru ca iubeste darul ca parte a darului
  darul ne-a inoit
  cine s-a daruit
  El Isus Hristos
  El in noi
  El in noi noi
  El prin noi in noi
  ………………………………………………………………
  Spune Tu Doamne ………………….pentru noi
  20 APRILIE
  Sfaturi pentru o relatie de succes intre ONG-uri si companii
  sistemul de inventica – brevetare este un sistem vechi care nu mai corespunde cerintelor societatii actuale el este o relicva a vechii societati el nu mai apartine timpului actual
  are timpi de asteptare, propietate … prea lungi
  preturi prea mmari
  birocratie…
  intretine hacherii, scurgerile de informatie, ilegalitatile
  trebuie separate cele 2 elemente
  inventica ca factor creational in timp real… Altro…
  16 APRILE
  iI multumim Domnului Isus Hristos pentru toate bunataturile Sale pe care ni le da noua clipa de clipa si zi
  …..un om care vrea sa mearga pe un drum ….
  …..nu-si alege o calauza oarba…..
  …..pentru a nu cadea in groapa…..
  calauza adevarata este Isus Hristos
  El Isus Hristos este calauza noastra a tuturor
  pentru ca din El izvorasc toate bunataturile
  nu-L indepartaTi pe Cel ce are Casa Frumoasa
  ci cauta-ti in Bunataturile Sale
  ca sa fie si casa voastra frumoasa
  eu nu sunt un lider liderul cel adevarat este Isus Hristos
  modul in care ma regasesc ca fiinta umana in societatea umana printrintre fiinte umane ma face sa ma regasesc in liderul cel adevarat Isus Hristos
  tu nu esti un lider liderul cel adevarat este Isus Hristos
  modul in care te regasesti ca fiinta umana in societatea umana printre fiinte umane te face sa te regasesti in liderul cel adevar… Altro…
  15 APRILE
  eu nu sunt un lider liderul cel adevarat este Isus Hristos
  modul in care ma regasesc ca fiinta umana in societatea umana printrintre fiinte umane ma face sa ma regasesc in liderul cel adevarat Isus Hristos
  tu nu esti un lider liderul cel adevarat este Isus Hristos
  modul in care te regasesti ca fiinta umana in societatea umana printre fiinte umane te face sa te regasesti in liderul cel adevar… Altro…
  14 APRILE
  cind inima vorbeste cuvintele par a fi de „prisos” e dragoste
  fapta buna este mai importanta decit apartenenta la o religie, pentru ca fapta buna se regaseste in El
  faptele bune ne fac ca indivizi sa ne regasim in El
  ……….religie, etnie, nationalitate
  in El aceste bariere dispar se transforma in bucuria regasiri,….. regasire, implinire in El
  A Vorobchievici Dimitrie piace Stiri Mondene.
  …..recunoasterea unitatii credintelor, oamenilor In Domnul nostru Isus Hristos este un Adevar public care atrage dupa sine shimbarile din societatea umana in fiecare individ, prin fiecare dintre noi in toti si prin multitudinea de interactiuni ce decurg din aceasta …………..
  El este schimbarea……
  modul in care fiecare dintre noi ca indivizi reusesim sa facem ceva bun, sa ajutam pe cineva… Altro…
  Este
  Important este ce decide fiecare in inima si sufletul fiecaruia
  Este o schimbare pe toate planurile
  chiar daca pentru unii ea pare invizibila
  ………………………………………
  the inventions- patent system is an old system that (wich) no longer meets the requirements of today’s society it is a relic of the old society it s no longer belongs to the present time
  the waiting, proprietary time,… is too long
  prices end costs too high
  bureaucracy …
  maintain hackers, leaks of informations, illegalities
  must be separate the two elements
  inventions as creational factor in r… Altro…
  mergind cu El
  12 APRILE
  walking with Him
  mergind impreuna cu El
  free in Him
  Him Jesus Christ
  liberi in El
  El Isus Hristos
  said otherwisw
  being alive in giving free
  altfel spus
  a fi viu in daruire liber
  we have an Infinity where we can receive in exchange of ours devotion
  avem o Nemarginire de unde sa primim in schimbul daruirii noastre
  Sistemul International de Inventica genereaza o piata intre state, guferne el se autoregleaza
  Sistemul international de inventica Ii ofera posibilitatea Lui Dumnezeu, Celor Ceresti, prin intermediul celor de pe pamint sa intervina oridecite ori Considera necesar In caz de derapaje, exagerari, furturi, idei, inventii periculoase pentru umanitate……………………………
  odata creat sistemul international de donatie a ideilor, inventiilor, cei ce au furat idei inventii au posibilitatea sa le doneze in interes umanitar, posibilitatea de a reintra in cadrul societatii umane nu va judeca „nimeni”, decit Bunul Dumnezeu atuncia cind El Doreste si da Rasplata Cuvenita fiecaruia dintre noi Cind El Doreste
  Vorobchievici Dimitrie ha aggiornato il suo stato.
  (al 3-lea text nu e necesar)
  (the third text is no necesery)
  ei L-au cunoscut pe El Cel ce Poarta In El suferintele, necazurile,…. oamenilor si le vindeca In
  ………….(pentru cei ce nu L-au cunoscut pe El)
  (al 3-lea text nu e necesar)
  (the third text is no necesery)
  ei L-au cunoscut pe El Cel ce Poarta In El suferintele, necazurile,…. oamenilor si le vindeca In El
  10 APRILE
  the inventions- patent system is an old system that (wich) no longer meets the requirements of today’s society it is a relic of the old society it s no longer belongs to the present time
  the waiting, proprietary time,… is too long
  prices end costs too high
  bureaucracy …
  maintain hackers, leaks of informations, illegalities
  must be separate the two elements
  inventions as creational facto… Altro…
  sistemul de inventica – brevetare este un sistem vechi care nu mai corespunde cerintelor societatii actuale el este o relicva a vechii societati el nu mai apartine timpului actual
  are timpi de asteptare, propietate … prea lungi
  preturi prea mmari
  birocratie…
  intretine hacherii, scurgerile de informatie, ilegalitatile
  trebuie separate cele 2 elemente… Altro…
  marzo 2014
  8 MARZO
  febbraio 2014
  Nessun post
  gennaio 2014
  19 GENNAIO
  Nemarginirea Este Nemarginire
  mintea umana este minte umana
  „Frinturile” De Nemarinire Sunt Tot Nemarginiri
  mintea umana este tot minte umana
  ……………
  Vorobchievici Dimitrie ha aggiornato il suo stato.
  formele de exprimare diferite dintre Religii, in cadrul Crestinismului sunt corecte intrucit „Relatia” prin cuvintul „INTRU” e mai presus de inteles lumesc
  Izvorul de Apa Vie, Bunataturilor, ……………… este El in care noi ne rRegasim…….. Acasa
  …………………………………………………………………………………………………………………………………
  mai mult decit acestea sunt incluse in Doamne Iarta
  Vorobchievici Dimitrie ha aggiornato il suo stato.
  regasirea personala……..ca iIndivizi………in fapte bune…….
  sufletul percepe, traieste,……….culorile sufletesti, relatiile sufletesti, bogatiile sufletesti, bogatiile relatiilor sufletesti, „nectarul” relatiilor sufletesti, bogatia relatiilor sufletesti …….dragostea……..culorile dragostei…….viata……a fi viu……………………..a fi aAcasa……………………
  regasirea personala……..ca iIndivizi………in fapte bune…….
  sufletul percepe, traieste,……….culorile sufletesti, relatiile sufletesti, bogatiile sufletesti, bogatiile relatiilor sufletesti, „nectarul” relatiilor sufletesti, bogatia relatiilor sufletesti …….dragostea……..culorile dragostei…….viata……a fi viu……………………..
  Iertarea Lui este cea care ne schimba pe noi noi suntem parte……… din Iertarea Lui …………………
  cel iertat care (incepe sa) constientizeaza Valoarea Iertarii Sale (incepe sa) devine un om nou…………..
  Vorba Lui e ca aurul Pe El Il regasim in noi in tacere („in ascultare…….”), in iertare…………..
  „vorba e de argint, tacerea e de aur”
  „speech is silver, silence is gold”
  …………………………………………………………………………………………………………….
  cel matur si copil in El se uita la cel zbuciumat si parca ii Ii spune ………… mai ai de crescut………..
  cel matur si copil in El se uita la cel zbuciumat si parca-i spune ………… mai ai de crescut………..
  Valoarea Iertarii
  Valoarea si Frumusetea Celui ce Iarta
  …………………………………………………
  valoarea iertarii……
  valoarea si frumusetea sufleteasca…… a celui ce iarta…..
  …………………………………………………………………………………
  El Este Cel care curata………. sufletul fiecaruia……………, care sterge vinovatiile…………. fiecaruia……………
  valoarea familiei…….
  inainte sa-l judec pe altul sa ma judec pe mine insumi……
  17 GENNAIO
  fiecare dintre noi „suntem o roticica foarte mica” intrun „intreg ansamblu”
  responsabilitatea……….,
  16 GENNAIO
  grija fata de om, sunt linistit, dorm linistit pentruca si aici si Cineva Sus Are Grija De Toatecelea
  grija fata de om,
  datinile, specificul local, zonal …………….. insasi diversitatea e frumoasa noante de culoare pe tabloul Vvietii
  multe state au darnicia in cadrul societatii ele au uameni frumosi avaritia ne fiind o boala sociala sunt multe de invatat de la astfel de state
  multe state au darnicia, transparenta, corectitudinea (neavind probleme cu furturile), modestie, libertate de exprimare……., tineri frumosi inocenti si exuberanti, plini de viata, posibilitatea de a te regasii pe tine insuti… Altro…
  multe state au darnicia in cadrul societatii ele au uameni frumosi avaritia ne fiind o boala sociala sunt multe de invatat de la astfel de state
  15 GENNAIO
  fiecare dintre noi avem posibilitatea sa contribuim prin actiunile, gindurile, faptele noastre …………….. la evolutia societatii umane
  postul si rugaciunea sunt motoare de dobindit virtuti si fapte bune
  societatea capitalista….. daruirea…… lipsa daruirii….. efecte individuale…. sociale…… societatile care au pierdut postul ca forma de daruire neinlocuit de alte forme laice de daruire… exemple
  mindriile societatii comuniste efecte…..
  Crestinism – acopunctura, presopunctura, bioterapeuti , cadre medicale ……., „persoane in relatie cu publicul”, relatia cu El este benefica intrucit …… asupra societati
  Acopunctura… este o ramura a medicinei care se ocupa cu vindecarea corpului uman folosind biocurentii umani… reticienta unora fata de acopunctura se datoreaza perceptiei inconstienta a existentei interactiunilor In caz… Altro…
  relatia intereligioasa…….., intersociala…….. a fiecarui individ genereaza evolutia societatii umane
  Ansamblul Relatiilor Interactiunilor Intereligioase, ansamblul relatiilor interactiunilor intersociale au la baza Rrelatia Iinteractiunea Ffiecarei Pparti Pparticipante…………
  14 GENNAIO
  orice Crestin are in casa o Biblie Biblia din suflet este schimbarea……………………………. Este Invatatura Lui Este El din sufletul nostru schimbarea El Este schimbarea din noi
  Nnoi Iinoiti Pprin El
  pacatul moare Nnoi Iinviem Pprin El
  Nnoi Ssuntem Vvii Pprin El
  Nnoi Ssuntem Aactivi Pparte a Sschimbarii
  Eevolutia Eeste Viata El Eeste
  persoana Uumana este Vvie, se Ttransforma, ea nu apartine unui sablon, Ttraieste, Eevolueaza, dorinta Eevolutiva este in fiecare dintre Nnoi
  persoana Uumana este Vvie, se Ttransforma, ea nu apartine unui sablon, Ttraieste, Eevolueaza, dorinta evolutiva este in fiecare dintre noi
  Biserica este „…un Oorganism Viu in Permanenta Sschimbare Vie (Ttransformare Vie) ….”
  Domnul Isus Hristos Este Adevarul Calea si Viata
  Biserica este „…un Oorganism Viu in Permanenta schimbare Vie (transformare Vie) ….”
  Domnul Isus Hristos Este Adevarul Calea si Viata
  .Crestinismul este si traire Este si Traire
  …”indoctrinarea dogmatica poate aparea ca efect secundar a cunoasterii logice, poate cauza repulsie, suprasolicitare, cadere din dragoste (poate cauza efect opus dragostei),( datorita slabiciunii, lumescului fiintei umane)” (poate aparea ca efect secundar a cunoasterii logice in detrimentul trairii personale) (indoctrinarea este cunoastere logica…, Ddragostea este traire intre parti, „mers impreuna”………pe drum)…. – drumul cu pasi marunti in dDragoste este Plinirea Adevarului pe Carare (evolutia naturala pe carare) prezenta dDragostei inseamna prezenta Lui Dumnezeu
  dDragostea este masura tuturor”lucrurilor…” ceea ce omul face din dDragoste este binefacut
  10 GENNAIO
  Crestinism – yoga Crestinismul este in toate celea pe Dumnezeu in sine il are fiecare persoana umana nativ, prin botez,… yoghinul incearca „prin forte proprii” „, ca persoana umana la momentul evolutiv” sa cunoasca, sa simta, sa dobindeasca valori frumoase…, sau mai putin frumoase yoga contine „elemente zi – noapte” Bunul Dunezeu prin Biserica Crestina il infrumuseteaza dintro… Altro…
  9 GENNAIO
  Crestinism – yoga
  Crestinismul este o relatie Dumnezeu catre om om catre Dumnezeu
  Creator catre creatie creatie catre Dumnezeu
  Adevar catre creatia Sa creatia Sa catre Adevar
  El care este intru Sfinti Sfinta Maria … catre oameni om catre Sfinti Sfinta Maria… care este intru El
  ……………………………………………………………………………………………….. Altro…
  8 GENNAIO
  Prin El se intelege El Piatra din Capul unghiului Isus Hristos cel ce Este in Tatal, Intru Sfinta Treime, Sfinti pe care ii avem dupa nume,…., Intreaga Biserica Cereasca, Biserica de pe pamint care este intru cea Cereasca, cu adevaratii lucratori Tainici, laicatul eu nu sunt demn sa scriu acestea, dar cind vad nedreptati, conflicte,…, este ca o datorie morala a scrie aceste lucruri fiecarei persoane care poate sa aduca o schimbare, imbunatatire a societatii umane
  conflictele, razboaiele au in spate, pacate capitale, pacate, pacate neiertate
  mindria, iubirea de arginti (avaritia), desfrinarea, invidia (pizma), lacomia, mania, lenea sunt pacate capitale pentru ca genereaza alte pacate
  gresita intelegere a Scripturii, Coranului (razboiul Sfint consta in Zilele de Ramadan….), gresita intelegere se regaseste tot in pacatele capitale generatoare de alte pacat… Altro…
  7 GENNAIO
  ce ieste mai important? viata unei persoane, unui grup de persoane sau interesele economico – financiare, interesele zonale?
  apa, piinea si vinul
  6 GENNAIO
  timpul trece cu ce plec?
  nimic nu aduc pe pamint nimic nu iau de pe pamint
  Fericiti cei care aduna Fapte Bune la Judecata Lui
  Domnul Isus Hristos cel in Sfinta Treime
  orice gind pe care il avem, orice actiune pe care o facem, …. este cineva deasupra noastra care cindva ne va judeca pentru acestea, acel cineva scris cu litere mici precum unii nu il iau in consideratie este Bunul Dumnezeu Sfinta Treime
  ha aggiornato il suo stato.
  ceea ce am scris se bazeaza pe experienta proprie
  este o relitate Crestina
  nu are ca scop sa creeze conflicte intereligioase
  Bunul Dumnezeu Este Atotputernic in Creatia Sa, in cadrul fiecare religii
  eu ca crestin nu am voie sa-mi fac inchipuiri
  scopul este de a arata celor ce conduc aceasta lume, precum si omului de rind, ca mai exista si alte valori, care ar trebui luate in consideratie
  saracia, prin lepadare de cele lumesti, este un Dar a celor care vor sa transceada dualitatea zi – lumina, sa guste din El, prin Piine si Vin sa guste din Harul Duhului Sfint, sa guste din Dragostea Sa fata de oameni, sa guste din fericirile omului „repus in drepturi”, din omul viu prin El, sa guste din Adam „repus” in Cer prin Domnul Isus Hristos, sa guste din El din cele Ceresti, invingind patim… Altro…
  5 GENNAIO
  avaritia genereaza saracia altora
  avaritia este o boala a sufletului uman – daruirea este si medicament si vindecare
  daruirea este valoare – avaritia este non valoare
  avaritie – folosul banilor in interesul oamenilor
  avaritia este o boala a sufletului uman decazut, partial izolat care nu cauta vindecarea in (opusurile avaritiei) daruire…, ci isi cultiva egoul personal, egoismul, mindria… ca… Altro…
  criza economica este dovada cronicizarii anumitor imoralitati
  ea este defapt ireala pentru ca ea nu exista in moralitea umana. ea este artificial indusa de unele imoralitati
  iesirea din criza se realizeaza prin readucerea moralitatilor lipsa inapoi in societate
  restabilirea moralitatilor anuleaza criza. criza devine o irealitate.
  criza economica este dovada cronicizarii anumitor imoralitati
  factorii care duc la evolutia, imbunatatirea,”ridicarea”… individului duc la evolutia, imbunatatirea, „ridicarea” … societatii
  factorii care duc la decaderea individului duc la decaderea societatii
  Evolutia persoanei umane, a societatii umane are ca prim factor, persoana umana ca cetatean Ceresc. Acest fapt se realizeaza intr-o masura mai mica sau mai mare, in fiecare individ……….. Persoana umana se implineste ca cetatean Ceresc in a 2-a viata…….
  Relatia fiecarui individ cu Dumnezeu este insasi existenta.
  pornografia face ca sufletul persoanei sa se indeparteze de Dumnezeu, accept… Altro…
  criza economica este in primul rind o criza morala. imoralitatea duce la criza economica. moralitatea este vindecarea ei…..
  Evolutia persoanei umane, a societatii umane are ca prim factor, persoana umana ca cetatean Ceresc. Acest fapt se realizeaza intr-o masura mai mica sau mai mare, in fiecare individ……….. Persoana umana se implineste ca cetatean Ceresc in a 2-a viata…….
  Relatia fiecarui individ cu Dumnezeu este insasi existenta.
  Pornografia face ca sufletul persoanei sa se indeparteze de Dumnezeu, accept… Altro…
  2 GENNAIO
  Relatia Tatal Fiu este o Relatie de Dragoste … atit de Frumoasa
  Care tata ar suporta sa-si vada fiul batut, rastignit, injunghiat …
  Intre Tatal si Fiu ea se Realizeaza la Nivel Dumnezeiesc al Sfintei Treimi
  Ca forme de Iertare, Dragoste,…. Izvoare de Viata, Dragoste … inimaginabil de Bogate, Colorate, … greu de exprimat prin logica mentala, prin cuvinte, ci prin trairi ale inimi si sufl… Altro…
  dicembre 2013
  31 DICEMBRE
  a happy New year un an nou fericit un felice anno nuovo
  INRI Isus Nazariteanu Regele Iudeilor
  Iudeu in semnificatia Iudaica inseamna Credincios
  Primi 13 Apostoli proveneau etnic din sinul poporului evreu-iudaic
  Ei prin intermediul Lui Intru El au facut alti Apostoli in intreaga lume
  Apostolat Transmis pina azi, prin Apostoli care au facut Apostoli intru El, prin Structura Piramidala, El Isus Hristos Piatra din Capul Unghiului
  Poporul evreu nu inseamn… Altro…
  INRI Isus Nazariteanu Regele Iudeilor
  Iudeu in semnificatia Iudaica inseamna Credincios
  Primi 13 Apostoli proveneau etnic din sinul poporului evreu-iudaic
  Ei prin intermediul Lui Intru El au facut alti Apostoli in intreaga lume
  Apostolat Transmis pina azi, prin Apostoli care au facut Apostoli intru El, prin Structura Piramidala, El Isus Hristos Piatra din Capul Unghiului
  Poporul evreu nu inseamn… Altro…
  INRI Isus Nazariteanu Regele Iudeilor
  Iudeu in semnificatia Iudaica inseamna Credincios
  Primi 13 Apostoli proveneau etnic din sinul poporului evreu-iudaic
  Ei prin intermediul Lui Intru El au facut alti Apostoli in intreaga lume
  Apostolat Transmis pina azi, prin Apostoli care au facut Apostoli intru El, prin Structura Piramidala, El Isus Hristos Piatra din Capul Unghiului
  Primi Crestini ca forma… Altro…
  24 DICEMBRE
  cind un submain se scufunda aruncati balastrul si salvati tot echipajul
  submarinul care se scufunda este societatea „decadenta”
  balastru sunt „bucatile de suflet ingemanate de pacate impreuna cu El”
  echipajul este societatea renascuta „prin alipirea bucatilor de suflet” curatate de catre El prin Renasterea Sa
  Craciune Fericit Merry Christmas Buon Natale
  cind un submain se scufunda aruncati balastrul si salvati tot echipajul
  submarinul care se scufunda este societatea decadenta
  balastru sunt „bucatile de suflet ingemanate de pacate impreuna cu El”
  echipajul este societatea renascuta „prin alipirea bucatilor de suflet” curatate de catre El prin Renasterea Sa
  Craciune Fericit Merry Christmas Buon Natale
  23 DICEMBRE
  cind un ansambu decade
  daca o particica din contrabalansare spune nu
  ansamblul isi preia ipostaza contrabalansei
  rezultanta este „inpropriu spus decaderea”
  urmata de regasirea in valorile de baza
  cu mult mai valoroase decit intreg „ansamblul”
  in revenire nu se mai regasesc in acelasi „loc”… Altro…
  cind un ansambu decade
  daca o particica din contrabalansare spune nu
  ansamblul isi preia ipostaza contrabalansei
  rezultanta este „inpropriu spus decaderea”
  urmata de regasirea in valorile de baza
  cu mult mai valoroase decit intreg „ansamblul”
  in revenire nu se mai regasesc in acelasi „loc”… Altro…
  cind un ansambu decade
  daca o particica din contrabalansare spune nu
  ansamblul isi preia ipostaza contrabalansei
  rezultanta este „inpropriu spus decaderea”
  urmata de regasirea in valorile de baza
  cu mult mai valoroase decit intreg „ansamblul”
  in revenire nu se mai regasesc in acelasi „loc”
  ci in evolutia intregului ansamblu
  in relatia cu Dumnezeu suntem permanent „datori”
  El care se Daruieste noi consumatori a darului
  ca lucratori intr-u El suntem lucratori neputinciosi devenim putinciosi prin prezenta Harului prin prezenta Lui
  oricit am incerca sa ne achitam din datorie tot raminem datori este natura noastra umana
  ori cit am incerca sa nu gresim, tot gresim si raminem Uimiti De El Si Adevarurile Sale
  doar El… Altro…
  20 DICEMBRE
  Taina Celor Trei Cruci
  Trei ipostaze
  cel ce nu L-a Cunoscut cel ce „Lucreaza”… Intr-u El cel ce L-a Cunoscut
  toate cele 3 ipostaze Intr-u El „lucratoare”
  religiile exista intr-u cele 3 ipostaze
  omenirea exista intr-u cele 3 ipostaze
  fieare dintre noi ne miscam, deplasam, schimbam intru cele 3 ipostaze… Altro…
  societatile care genereaza pacate sunt societati degenerative, pentru ca altereaza celula societatii, fiinta umana. societatile care genereaza Fapte Bune sunt societati evolutive, pentru ca mentin in Viata celula societatii, fiinta umana
  the society wich generating sins are degenerative society, because alters the society cell, the human being, the society wich generate Good Deeds are evolut… Altro…
  17 DICEMBRE
  societatile care genereaza pacate sunt societati degenerative, pentru ca altereaza celula societatii, fiinta umana. societatile care genereaza Fapte Bune sunt societati evolutive, pentru ca mentin in Viata celula societatii, fiinta umana
  the society wich generating sins are degenerative society, because alters the society cell, the human being, the society wich generate Good Deeds are evolut… Altro…
  15 DICEMBRE
  12 DICEMBRE
  societatile care genereaza pacate sunt societati degenerative, pentru ca altereaza celula societatii, fiinta umana. societatile care genereaza Fapte Bune sunt societati evolutive, pentru ca mentin in Viata celula societatii, fiinta umana
  the society wich generating sins are degenerative society, because alters the society cell, the human being, the society wich generate Good Deeds are evolut… Altro…
  11 DICEMBRE
  ceea ce omul face din dragoste este bine facut Dumnezeu este Dragoste dragostea este masura tuturor lucrurilor
  10 DICEMBRE
  Esti dator insa sa-l iubesti pe fratele tau si dintr-un alt motiv: pentru ca ai castig si folos, de vreme ce prin iubire plinesti toata legea lui Dumnezeu. Astfel, fratele pe care-l iubesti devine binefacatorul tau. Si intr-adevar, sa nu savarsesti adulter; sa nu ucizi; sa nu furi; sa nu marturisesti stramb; sa nu poftesti si oricare alta se cuprind in acest cuvant, adica: sa-l iubesti pe aproapel… Altro…
  4 DICEMBRE
  societatile care genereaza pacate sunt societati degenerative, pentru ca altereaza celula societatii, fiinta umana. societatile care genereaza Fapte Bune sunt societati evolutive, pentru ca mentin in Viata celula societatii, fiinta umana
  the society wich generating sins are degenerative society, because alters the society cell, the human being…
  novembre 2013
  Mi piace · Commenta · Condividi

  Premi Invio per pubblicare.

Comentariile sunt închise.