Sari la conținut
Autor: Cristian BARNA
Apărut în nr. 273

Osama bin Laden: Noua „fata“ a terorismului sau a globalizarii?

    În general, este acceptata ipoteza conform careia amenintarile mondiale asimetrice de tip Al Qaeda decurg din revolta unor comunitati afectate de fenomenul globalizarii. De la „state-esuate“ precum Somalia, pâna la regiunile sub-dezvoltate din tarile cele mai dezvoltate, toti se ridica împotriva polilor de putere care conduc lumea. (1)
    În zilele noastre, resurgenta curentului religios, în special a Islamului, prevesteste o revolta împotriva modernitatii si globalizarii. Pentru ca globalizarea, „integrarea inexorabila a pietelor, statelor-natiuni si a tehnologiilor la un nivel nemaiîntâlnit, care permite indivizilor, corporatiilor si statelor sa ajunga în lume mai departe, mai repede, mai în profunzime si mai ieftin“, este mai degraba un eufemism pentru „razbunarea istoriei“.(2)
    În acest context, atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au fortat regândirea globalizarii, democratiei si securitatii globale demonstrând ca nivelurile global, national si local se intersecteaza în lumea contemporana. Al Qaeda reprezinta suma sentimentelor de furie ale musulmanilor din lumea întreaga, care pot avea satisfactie doar printr-o umilire de proportii uriase a Statelor Unite ale Americii si a aliatilor acesteia, oriunde si oricând este posibil.(3)
    De aceea, Al Qaeda nu este numai o grupare terorista internationala ci reprezinta, pentru adeptii fundamentalismului islamic, simbolul luptei împotriva cotropirii lumii musulmane de catre Occidentul „infidel“. La rândul sau, Osama bin Laden s-a transformat într-un simbol care canalizeaza sentimentul de furie al lumii musulmane împotriva Statelor Unite ale Americii (binladenism).
    De cealalta parte a baricadei, Occidentul îl considera pe Bin Laden un avatar al „islamo-fascismului“. Michael Scheuer, fostul sef al unitatii „Alec“ din cadrul CIA, care era însarcinata cu identificarea si eliminarea lui bin Laden, considera ca „mass media occidentale nu au publicat integral declaratiile lui bin Laden si nu au informat opinia publica despre contextul cultural si istoric în care acestea au fost exprimate. bin Laden a exprimat foarte clar motivele pentru care duce acest razboi împotriva noastra. Nici unul din aceste motive nu este contrar conceptelor de libertate si democratie ci strategiilor si actiunilor americane fata de lumea musulmana“.(4)
    Pe de alta parte, coalitia antiterorista internationala împotriva Al Qaeda este legitimata ca o lupta a umanitatii împotriva unei doctrine religioase reactionare (a se citi terorista) si retrograde (a se citi fundamentalista). Osama bin Laden este constient de perceptia negativa a Occidentului fata de fundamentalism islamic si terorism si încearca sa induca ideea unei „stari de asediu“ a „infidelilor“ asupra lumii islamice, adica existenta unui „conflict al civilizatiilor“ occidentala si islamica.(5)
    Binladenism-ul este o conceptie simplista si violenta asupra lumii, care împarte omenirea în „slujitorii lui Allah“ (Dar al-Islam) si „infideli“ (Dar al-Harb), cele doua parti fiind într-un conflict permanent. Pentru bin Laden, lumea islamica (Dar al-Islam) a cazut în necredinta si apostazie, doctrina fundamentalist islamica reprezentând unica salvare a lumii musulmane.(6)
    Conform lui bin Laden, musulmanii au avut parte doar de agresiune, injustitie si nedreptate din cauza aliantei „cruciatilor“ si „sionistilor“: „sângele musulman a fost varsat în Palestina si Irak. Masacrele musulmanilor din Qana (Liban), Burma, Kasmir, Assam, Filipine, Fatani, Ogadin, Somalia, Eritrea, Cecenia si Bosnia sunt înca proaspete în memoria noastra. Toate acestea au avut loc sub ochii lumii occidentale, care nu numai ca nu a împiedicat aceste atrocitati ci, sub acoperirea nedreapta a Organizatiei Natiunilor Unite, i-au împiedicat pe fratii nostri sa se apere. Aparatorii Islamului s-au trezit si au realizat ca sunt principala tinta a agresiunii din partea aliantei «cruciatilor» cu «sionistii». Propaganda mincinoasa, cu privire la necesitatea apararii «drepturilor omului», a fost data în vileag de masacrarea musulmanilor din orice colt al lumii“.(7)
    Se poate observa ca bin Laden construieste o imagine selectiva si distorsionata a realitatilor cu care se confrunta lumea islamica. Pentru aceasta, bin Laden foloseste în discursurile sale atât un vocabular de termeni religiosi, cum ar fi „infidel“ (kufr), „opresor“ (mufsid fil-ard) sau „arogant“ (mutajabbir) cât si de termeni politici, politica Occidentului fata de lumea islamica, drepturile popoarelor, lupta de eliberare a musulmanilor din Palestina sau denuntarea aliantelor regimurilor arabe cu Statele Unite ale Americii.(8)
    Analizând decretul religios (fatwa), emis de Osama bin Laden, în anul 1998, prin care îndemna musulmanii la „razboi sfânt“ împotriva Statelor Unite ale Americii, Bernard Lewis subliniaza modul în care acesta interpreteaza atât realitatea (de exemplu, etichetarea prezentei fortelor militare americane în Arabia Saudita, la invitatia casei regale saudite, este considerata „o invazie a locurilor sfinte de catre cruciati“) cât si religia islamica (cerând uciderea, fara discriminare, a „tuturor infidelilor“ americani, oriunde s-ar afla acestia în lume).(9)
    Pentru bin Laden, „uciderea americanilor si aliatilor acestora, atât militari cât si civili, este o datorie sfânta. Orice musulman care crede în Allah si doreste sa ajunga în Paradis trebuie sa ucida americani, cu orice pret!“(10)
    Mesajul acestuia vorbeste de obligatia musulmanilor de a ridica stindardul Jihad-ului împotriva „infidelilor“ care au cotropit „locurile sfinte“ ale Islamului. Eliberarea acestora reprezinta cea mai mare victorie pentru musulman, este datoria fiecarui musulman, chiar cu pretul sacrificiului suprem (ishtihar).(11)
    Care ar fi justificarea lui bin Laden pentru aceasta interpretare razboinica a religiei islamice? Politica externa americana privind lumea islamica, faptul ca guvernele arabe s-ar afla în slujba SUA, care consuma un procent nejustificat de mare din resursele naturale (a se citi petrol) în vreme ce marea masa a populatiei, din statele (musulmane) care detin aceste resurse naturale, traiesc sub pragul saraciei. Statele Unite ale Americii ar fi o democratie ipocrita, care ofera sprijin militar si financiar Israelului, „intrusul sionist din Orientul Mijlociu“, precum si regimurilor arabe totalitare si represive, cum ar fi cele din Egipt, Algeria si Arabia Saudita, unde vocea poporului musulman este redusa la tacere.(12)
    Acest discurs al umilintei si rusinii îndurate de lumea musulmana din partea SUA si Israelului este seducator pentru musulmani. Solutia avansata de gruparile fundamentalist islamice? „Eroismul“ pâna la sacrificiul suprem, în numele religiei islamice. Se pare ca ascensiunea lui bin Laden constituie o inevitabilitate istorica, reprezentând întruchiparea unei identitati musulmane renascute. O mare parte a lumii musulmane îl vad ca un brav campion al revolutiei si razvratirii, o persoana de dimensiuni mitologice care exercita atractia unui David în lupta cu Goliat. Dupa secole de declin, acestia îl vad pe bin Laden ca pe un aducator de speranta si demnitate pentru un popor apasat de umilinta si exploatare.(13)
    Însa, în toate declaratiile sale publice, bin Laden a respins cu fermitate ideea ca este, sau doreste sa devina, conducatorul suprem al lumii musulmane în razboiul împotriva Occidentului. Mai degraba, acesta considera ca rolul sau, respectiv al gruparii Al Qaeda, este de a „instiga“ lumea musulmana sa declare „razboi sfânt“ opresorilor „cruciati“ si „sionisti“. Conform lui bin Laden: „datoria mea a fost sa-i trezesc pe musulmani si sa le arat ceea ce este bine sa faca“, (…) sa provoc natiunea musulmana (ummah) sa se ridice si sa-si elibereze teritoriile, sa lupte pentru Allah si sa faca din legea islamica cea mai importanta lege dintre toate iar din cuvântul lui Allah cel mai important cuvânt de pe pamânt“.(14)
    Asadar, Al Qaeda hraneste marea multime a sustinatorilor sai cu o filozofie a injustitiei sociale, a „imperialismului“ occidental si a razbunarii. Imagini ce prezinta distrugeri, oameni fara case sunt difuzate în lumea întreaga datorita dezvoltarii spectaculoase a tehnologiilor de comunicatie. Internet-ul si televiziunea prin satelit au adus aceste imagini ale disperarii la noi acasa. Tocmai aceste imagini sunt folosite de Al Qaeda pentru a recruta si trimite în linia întâi teroristi, în Jihad-ul global împotriva „imperialismului“ occidental.
    Notiunea contemporana de Jihad este reinventata, personalizata, secularizata si transformata într-un instrument politic. Gruparile neo-fundamentaliste islamice promoveaza necesitatea declansarii Jihad-ului ca îndatorire permanenta a fiecarui musulman de a lupta pâna la moarte împotriva Occidentului.
    În acest razboi care este perceput ca o cruciada egoista, de catre una dintre partile combatante si ca un Jihad dezinteresat, de cealalta parte combatanta, soldatii americani, israelieni sau britanici, mai bine antrenati, remunerati si echipati, se straduiesc sa supravietuiasca, urmarind atingerea unor obiective pe care deseori le considera inutile. Adversarii lor sunt voluntari înzestrati cu echipament modest dar pregatiti sa-si sacrifice viata într-o confruntare pe care o considera necesara.(15)
    De aceea teroristii mileniului al III-lea vor fi înfrânti sau anihilati doar când ideologiile care-i motiveaza vor începe sa paleasca, orice razboi fiind, înainte de toate, o batalie a ideilor.

    NOTE:
    1. Bishara, Marwan: Des guerres asymétriques au „chaos constructif”, Le Monde Diplomatique, octobre 2006, www.monde-diplomatique.fr, octobre 2006
    2. Friedman, Thomas: The Lexus and the Olive Tree, Anchor Books, New York, 2000
    3. Kramer, Martin: Suicide Terorism in the Middle East: Origins and Response, November 8, 2005, www.washingtoninstitute.org
    4. Scheuer, Michael: Coalition Warfare: How Al-Qaeda Uses the World Islamic Front Against Crusaders and Jews, Terrorism Focus, Volume 2, March 31, 2005, www..jamestown.org
    5. Bergen, Peter: The gift of hindsight, September 7, 2002, www.guardian.co.uk
    6. Forte, David: Radical Islam vs. Islam, Ashbrook Center for Public Affairs at Ashland University, Ohio, September 2001, www.ashbrook.org
    7. bin Laden, Ossama: Declaration of War against the Americans Occupying the Land of the Two Holy Places, Al Quds Al-Arabi, August 1996.
    8. Aburish, Said: A Brutal Friendship: the West and the Arab Elite, St. Martin’s Press, New York, 1997.
    9. Lewis, Bernard: License to Kill: Ossama bin Ladin’s Declaration of Jihad, Foreign Affairs, No.77, 1998.
    10. *** The Fatwah Urging Jihad Against Americans, signed by Usamah bin-Ladin; Ayman al-Zawahiri, leader of the Jihad Group in Egipt; Abu- Yasir Rifa’i Ahmad Taha, a leader of the Islamic Group; Sheikh Mir Hamzah, secretary of the Jamiat-ul-Ulema-e-Pakistan; and Fazlul Rahman, leader of the Jihad Movement in Bangladesh, Al-Quds al-Arabi, Febuary 23, 1998.
    11. bin Laden,op.cit.VII
    12. Appleby, Scott R: The Unholy Uses of the Apocalyptic Imagination: Twentieth Century Patterns in Abbas, Amanat; Collins, John J. (eds.): Apocalypse and Violence, The Council on Middle East Studies, 2004.
    13. Atwan, Abdel Bari: The Secrets of al Qa’ida, apud Lumea, nr.8 (173)/2007.
    14. Scheuer, op.cit.IV
    15. Bishara, op.cit.I

    Un comentariu la „Osama bin Laden: Noua „fata“ a terorismului sau a globalizarii?”

    1. Mondializarea fascistă nu este globalizarea democratică ! Sunt zone tradiţional autonome şi zone culutrale in globalizarea democratitică. Al-Quaida nu este impotriva Americii. Invazia fascismului in lumea occidentala a determinat o contra ofensiva dar s-au pacalit singuri.

    Comentariile sunt închise.