Aproape 95% dintre loturile licitatiilor de antichitati din Romania dateazã din secolele 19 sau 20. Perioada interbelica si perioada comunista îsi disputa înca întâietatea si interesul public în licitatiile de antichitati si obiecte de colectie, cu o victorie neta – pâna în acest moment – de partea epocii regale. Câstigul este asigurat de obiectele mai vechi si, implicit, mai valoroase, care dateaza din prima jumatate a secolului trecut sau chiar din ultima perioada a secolului al XIX-lea. Cel mai mare pret raportat de casele de licitatii pentru obiecte din aceasta zona de interes este de 40.000 de euro, valoare de adjudecare pentru una dintre cele mai importante decoratii din perioada regala, Ordinul Carol I în grad de Colan.
Doua dintre licitatiile care au atras atentia în mod special, prin cifra de afaceri si încarcatura simbolica a obiectelor propuse, au fost „România Regala“ (care a avut deja trei editii) si „Epoca de Aur“ (care îsi propunea, la fel, editii anuale, dar care nu a mai fost organizata în acest an, obiectele din acea perioada fiind regrupate sub alte tematici). Cea mai mare cifra de afaceri pentru o licitatie de antichitati a fost de 279 de mii de euro, realizata de editia din 2011 a licitatiei „România Regala“, la o rata de adjudecare de peste 80%.
O istorie fara preistorie
Colectiile de arta si antichitati au aparut în România dupa jumatatea secolului al XIX-lea. Anterior, dupa moda orientala, obiectele de lux cele mai reprezentative erau stofele fine, bijuteriile si covoarele. Fenomenul colectiilor a devenit semnificativ abia în jurul anului 1900, perioada din care dateaza primele colectii importante. Antichitatile propriu-zise (datate înainte de Hristos), de origine egipteana, greceasca sau mesopotamiana au fost si sunt extrem de rare în România. O statueta egipteana datata în Regatul Mijlociu (cca. 2000 î.e.n.) a fost vânduta la Artmark cu 1.500 de euro, iar o alta, partiala, datata în Imperiul Târziu, cu 3.500 de euro. Mai bine reprezentate în colectii (precum cea a familiei Minovici) au fost obiectele medievale. Totusi, în licitatii, mai multe armuri nu si-au gasit cumparatori, iar un pret de referinta este dat de o sabie de Toledo din timpul lui Ludovic al XIV-lea, vânduta cu 6.500 de euro. Cinematografia exercita totusi mai multa fascinatie decat manualele de istorie, iar cea mai spectaculoasa crestere in licitatiile de antichitati a fost obtinuta de o katana de secol 19.