Sari la conținut

Demonstrând excelenta

Autor: GEORGE ROCA
Apărut în nr. 427

O tânArA originarA din România laureatA a unui
premiu internaTional pentru excelenTA în cercetare

 

Dr. Andreea Cervatiuc este câstigatoarea „Premiului international de excelenta în cercetare“, (TESOL Award for Distinguished Research) pentru anul 2013. Premiul a fost acordat de TESOL International Association (Asociatia Internationala pentru predarea englezei la vorbitori de alte limbi), organism care, având în vedere importanta limbii engleze în lumea de azi, numara peste 13.000 membri din 150 de tari, fiind sponsorizat de ETS’s TOEFL® Program, comunitatea stiintifica mondiala careia i se datoreaza celebrul test de engleza ca limba straina, administrat în 130 de tari si peste 8.500 de institutii de învatamânt superior.

Acest prestigios premiu international se ofera o data pe an unui singur cercetator din întreaga lume, care este onorat pentru cel mai valoros studiu de specialitate aparut într-o publicatie stiintifica erudita în domeniu.
Dr. Andreea Cervatiuc este cercetator si cadru didactic la Universitatea din Calgary, Canada, unde preda cursuri universitare si post-universitare în domeniul Lingvisticii aplicate. În calitatea sa de câstigatoare a Premiului international de excelenta pentru anul 2013, Andreea a fost invitata sa fie vorbitorul de onoare al anului 2013 în cadrul „Conventiei anuale si Expozitiei Internationale TESOL 2013“ (TESOL International Convention & English Language Expo) si la „Forumul doctoral international“ din domeniu (2013 International TESOL Doctoral Forum), evenimente desfasurate în orasul Dallas, din Statele Unite ale Americii, cu participarea a peste 7.000 de cadre didactice, universitari si cercetatori din toata lumea. În acest cadru onorant si impunator a avut loc ceremonia de acordare a premiului, în timp ce fotografia de mari dimensiuni a laureatei (împreuna cu cea a laureatei unui alt domeniu) era proiectata pe frontispiciul uriasei arene sub deviza „Demonstrând excelenta“.
Articolul premiat este rezultatul unui proiect de cercetare mai amplu, desfasurat la Universitatea din Calgary, soldat cu importante aplicatii practice precum: oferirea pentru profesionistii din domeniu a unui sistem-cadru pentru articularea si constientizarea convingerilor lor educationale si a meta-orientarilor curriculare; demonstrarea necesitatii ca programele de pregatire teoretice sa se bazeze pe lingvistica aplicata critica (Critical Applied Linguistics) s.a., în esenta, a faptului ca predarea limbilor trebuie facuta în conexiune cu mediul social, cu notiunea de identitate si transformare sociala s.a.
Acesta nu este primul premiu important obtinut de dr. Andreea Cervatiuc, care în anul 2009 a obtinut un alt premiu international de cercetare pentru realizare exceptionala (2009 International Award for Outstanding TESOL Article), iar în anul 2010, înca un premiu, de asta data pentru un studiu de cercetare exemplar (Exemplary Research Study Nomination, American Association of Applied Linguistics (AAAL), 2010).
Dincolo de importanta faptului în sine, motivul nostru special de interes fata de acest eveniment consta în faptul ca Andreea (Olaru) Cervatiuc este unul dintre tinerii plecati din România, având un traseu profesional remarcabil, dar si reprezentativ pentru potentialul de excelenta al conationalilor nostri.
Andreea Cervatiuc s-a nascut în Radautii Bucovinei, dar a crescut la Botosani, în arealul eminescian, fiind absolventa a cunoscutului Liceu „A.T. Laurian“, unde a învatat odinioara si Nicolae Iorga, dupa care a studiat engleza si spaniola la Facultatea de filologie a Universitatii „Al. I Cuza“ din Iasi, pe care a absolvit-o cu Diploma de licenta de merit (media generala 10) si unde a predat apoi ca preparator si asistent. Tot la aceasta universitate si-a sustinut ulterior un prim doctorat, în hispanistica, dedicat studierii comparatistice a operei cervantine, materializat în volumul „Don Quijote punte între mituri“ (Ed. Floare albastra Bucuresti, 2006), prefatata de cunoscutul hispanist Andrei Ionescu si considerata o importanta contributie româneasca la exegeza cervantina. Iata ce afirma prefatatorul: „Cartea doamnei Andreea Olaru Cervatiuc ne îndeamna irezistibil, cu forta inteligentei ce merge drept la tinta, sa ne îmbogatim necontenit prin implicarea în dezbaterea miturilor lumii, care ne înlesneste totodata descoperirea propriei noastre dimensiuni mitice“.
Dupa o serie de burse de cercetare (Bursa Nationala de Merit, Universitatea „AL.I. Cuza“ Iasi, 1991-1994; Bursa de specializare, Madrid, Spania, 1992; Bursa de Masterat a Decanului, Universitatea din Calgary, Canada, 1997-1998; Bursa de documentare, Filmoteca Nationala, Madrid, 1998; Bursa de Masterat a Provinciei Alberta, Universitatea din Calgary, Canada, 2006; Bursa de Doctorat „Regina Elizabeth II“, Universitatea din Calgary, 2006-2007) obtine: Diploma de Master of arts în literatura spaniola la Universitatea din Calgary, Alberta (Canada) (1999), o diploma în Informatica la absolvirea Institutului de Tehnologie din Alberta de Sud, Calgary, 2000-2001), diploma de doctor si apoi statutul postdoctoral în predarea limbii engleze la Facultatea de Pedagogie a Universitatii din Calgary, în 2007. Lucrarea acestui din urma doctorat se intituleaza „Successful Second Language Vocabulary Acquisition“ si a fost publicata la Saarbrücken, Germany: VDM Dr. Müller, în 2009 si preluata pe Amazon.
În toti acesti ani de activitate multilaterala neîntrerupta, dr. Cervatiuc a participat la simpozioane, colocvii, reuniuni si manifestari culturale si stiintifice în tara si în strainatate, a scris si a publicat lucrari de specialitate, eseuri, carti, traduceri (precum cartea tradusa din limba spaniola la solicitarea Ministerul Educatiei si Culturii din Spania, intitulata „Scrisori marocane“ de Jose Cadalso, Editura Cronica, Iasi, 1996), articole aparute în publicatii din tara si din strainatate a caror meritata încununare si recunoastere internationala o constituie importantul si onorantul premiu de elita obtinut în acest an si care rasplateste în chip simbolic o viata exemplara dedicata autodepasirii prin cunoastere.
Având acces la atâtea limbi si domenii ale cunoasterii, întrunind atâtea performante impresionante, Andreea Olaru Cervatiuc a putut raspunde pe deplin prin exemplul sau personal devizei sub care s-a desfasurat marea întrunire internationala de la Dallas: Demonstrând excelenta.
Un interviu cu Andreea Cervatiuc referitor la premiul din acest an a fost publicat în revista „TESOL Connections“, iar informatii, comentarii, felicitari entuziaste, comunicate de presa si detalii despre acest prestigios premiu au aparut în numeroase publicatii si agentii de presa din întreaga lume.