Sari la conținut
Autor: ION CEACIRU
Apărut în nr. 435

Am primit la redactie: „Omul cu ochelari“ din Parcul „Romanescu“

     

    Scriitorul Teodor Mazilu, intr-o carte a sa, intitulata „Pâinea la loc fix“, aparuta la Editura Albatros in anul 1972, afirma despre unii insi ca forta lor sta in ignoranta si ca nu vor sa fie pângariti de cultura. Asa se face ca, plecând de la aceasta asertiune a scriitorului, ajungem in fata Parcului „Romanescu“ din Craiova. Pâna nu de mult, in zona amintita se inalta maiestos un obelisc, care se intitula „1907“, opera a sculptorului Ion Irimescu, amplasat pe locul unde se aflase disparutul monument al Independentei, sculptura efectuata de omul de arta Pavelescu-Dima.
    Actualmente, din acest spatiu au disparut monumentele cu pricina si parca atmosfera exala un parfum talibanic, desi s-au plantat trandafiri si iarba peste care troneaza haitele agresive de câini.
    Daca iti mai vine si nastrusnica idee de a vizita volens nolens Parcul „Romanescu“, constati cu stupefactie fel si fel ciudatenii. Ajunând in apropierea restaurantului „Debarcader“, intr-un pâlc de copaci se profileaza o statuie. E vorba, mai precis, de bustul unui barbat care poarta ochelari si a carui privire este orientata catre gratarele de mici ale restaurantului. Pe statuie nu este fixata nicio placuta care sa dezvaluie pe cine reprezinta. In jur, dainuie o mizerie de nedescris. Fiind novice in tainele investigatiei, ma apropii de un domn cu o privire senina si putin distant si il intreb cu sfiala:
    – Fiti amabil, stiti cumva pe cine reprezinta acest bust…?
    Imi raspunde la fel de distant:
    – Ce dracu’, domne, nu vezi ca astia-s cai verzi pe pereti, cum cânta Smiley…?
    Insist cu intrebarea si toata lumea ridica din umeri, in afara de un tânar cu sânge in instalatie, care imi raspunde pe un ton destul de caustic:
    – Este un om cu ochelari, ce mai tura-vura!

    In realitate, controversatul bust lasat de izbeliste in voia trecerii inexorabile a timpului, il reprezinta pe marele poet Tudor Arghezi si a fost sculptat de Corneliu Medrea.
    In timp ce oficialitatile Craiovei vehiculeaza in spatiul public dorinta lor netarmuita ca orasul sa devina capitala culturala europeana, memoria lui Tudor Arghezi este umilita si ignorata in Parcul „Romanescu“ – despre care se spune ca a luat medalia de aur la Expozitia universala de la Paris din anul 1900. Dar nu si in cazul Arghezi.