Ramona Mitrică, manager cultural, traducătoare, organizator de evenimente și adevărată campioană a promovării României în Marea Britanie, a plecat în seara de sâmbătă, 17 februarie 2024, spre o lume mai bună și lipsită de dureri, după o scurtă luptă cu cancerul.
Ramona Mitrică a absolvit Facultatea de Litere a Universității București, în 1993, iar apoi Facultatea de Teatrologie și Management Cultural a Academiei de Teatru și Film din București, în 1994. Aceste domenii de studiu i-au marcat restul vieții.
Ramona și-a început cariera lucrând cu marele scriitor și om de cultură Augustin Buzura, la Fundația Culturală Română. După succesele repurtate la festivalul folcloric al muzeului Smithsonian din Washington DC, în 1999, Ramona s-a mutat la Londra ca atașat cultural al Ambasadei României, transferându-se apoi în domeniul cultural privat ca director al Fundației Rațiu din Marea Britanie, din 2002 până în 2012.
Bucurându-se de libertate de acțiune și de resurse fizice care păreau aproape nelimitate (și cu care familia, colegii și colaboratorii erau bine obișnuiți), Ramona a reușit nu numai performanța de a identifica un câmp aparte de interes, dar și de a dezvolta și „crește” un public britanic pentru cultura românească, colaborând cu instituții de renume precum Arts Council, Galeriile de Artă Tate, Muzeul Ashmolean, sau rețeaua de cinematografe Curzon. În paralel, Ramona a încurajat relațiile de comunitate, organizând evenimente la care aveau posibilitatea de a participa toți românii londonezi. Treptat, prin buna cunoaștere a României și a comunității din Londra, a devenit și un partener de încredere pentru organizațiile și consiliile locale interesate de țara noastră și de românii nou veniți în Marea Britanie începând cu anii 2000.
În tot acest timp, Ramona a fost responsabilă și de administrarea burselor de studii acordate de Fundația Rațiu, înlesnind studiile de specialitate ale unui mare număr de studenți și cercetători români, de la Universitatea Kent la Colegiul Regal de Muzică și de la London School of Economics la colegiile universităților Oxford și Cambridge. A contribuit, de asemenea, la formarea de artiști și manageri culturali aflați la început de carieră prin programele specifice inițiate la Fundație sau parteneri din Marea Britanie și România.
Cu toate acestea, printre multele realizări ale Ramonei, proiectul cel mai aproape de inima sa a fost Festivalul de Film Românesc de la Londra, organizat de firma ei privată, Profusion International. Cea mai recentă ediție a festivalului a avut loc în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023 și a marcat 20 de ani de activitate. Un mic eveniment demarat în 2003 a devenit un festival de referință în lumea filmului la Londra, fiecare seară beneficiind de săli pline.
În plus, Ramona și-a demonstrat pasiunea pentru promovarea culturii în România, sprijinind Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Film Documentar Astra, dar și organizând un mini-turneu în cadrul Liverpool 2008, Capitală culturală europeană, pentru Teatrul Național din Craiova.
Printre toate celelalte îndatoriri, Ramona a găsit timp să promoveze literatura română, publicând și contribuind la traducerea a șapte cărți, cea mai recentă fiind ultimul roman semnat de Augustin Buzura, Raport asupra singurătății. În baza acestui text, Ramona a creat o piesă-monolog, Raport asupra iubirii, care a avut premiera la Londra pe 24 iunie 2023, în interpretarea actorului Vlad Ivanov.
În urma ei, Ramona a lăsat o lume în care cultura românească la Londra ocupă un teren stabil, cu admiratori și fani devotați. Din fericire, există speranța ca o nouă generație de manageri culturali nu numai să preia sau să se inspire din ideile Ramonei, dar și să creeze noi programe, noi moduri de comunicare artistică, noi legături culturale între România și Marea Britanie.
Pingback: (Video) O poveste pro România: In memoriam Ramona Mitrică – România de pretutindeni