Sari la conținut
Prima pagină » Articole recente » 5 întrebări simple pentru cineva care știe toate lucrurile complicate despre reciclare. No 01

5 întrebări simple pentru cineva care știe toate lucrurile complicate despre reciclare. No 01

Întrebarea no 01. Cum facem să fim mai buni când reciclăm? Ne dorim. Dar e suficient?

Noi trăim într-un context și totul în mentalul nostru
este definit de acest context.

Ionuț Georgescu, Director general FEPRA International SA:

O să plec de la o chestie de leadership pe care am aflat-o acum vreo trei ani. Cu toții vrem performanță. Dar de unde vine performanța? Performanța este un rezultat direct al acțiunii sau al non-acțiunii noastre ca oameni. Iar acțiunea noastră cu ce este corelată? Care este trigger-ul pe care îl avem ca să facem o acțiune sau ca să nu facem o acțiune? Este modul în care vedem noi viața, modul în care vedem noi lumea. De exemplu… au fost alegerile locale în România. Unii au văzut posibilă o anumită schimbare în România. Dacă noi am vedea lucrurile în paradigma „aaaa, nimic nu e posibil în România, votul meu nu contează”, acțiunea ar fi fost să nu mergem la vot. Dar în momentul în care ne vedem pe noi în lume, reușim să ne vedem ca acționând pentru a determina schimbarea. Modul în care vedem noi lumea și ne vedem pe noi în lume este trigger-ul pe care îl avem pentru a face sau nu o acțiune. Și aici apare întrebarea: cum vedem noi lumea, ce ne face să vedem într-un fel sau în altul? Iar răspunsul este: contextul în care trăim. Noi trăim într-un context și totul în mentalul nostru este definit de acest context. Ca urmare, acțiunile și, apoi, performanța sunt corelate cu contextul. Și întrebarea finală este: bine, dacă cel care definește performanța este contextul, atunci cum definim contextul? Care este instrumentul prin care noi putem să definim un context? Răspunsul pe care l-am aflat m-a șocat și l-am înțeles în timp: este vorba despre limbaj. Limbajul este cel care precede acțiunea și, ulterior, performanța.
Preocuparea pe care eu o am acum este cum putem să creăm un context prin care oamenii să vadă posibilă o îmbunătățire a mediului în care trăim și să acționeze pentru un mediu mai curat, mai prietenos, mai sustenabil. Și să ajungem astfel la performanță. Care este performanța pe care o urmărim? Să avem o economie circulară. Termenul sună frumos, ne cucerește. Reutilizarea unui ambalaj este cel mai simplu și mai banal exemplu de economie circulară. Mai departe, vorbim despre reciclarea unui ambalaj și într-un nou ambalaj. Dacă mergem puțin în zona tehnică, un recipient din sticlă poate conține până la optzeci la sută sticlă reciclată. Și când ajungem la acest optzeci la sută sticlă reciclată într-o sticlă nouă, economisim patruzeci la sută din energia pe care ar trebui să o folosim pentru producerea unui recipient din sticlă nouă. Deci economisim gaz, iar gazul reprezintă cel mai mare cost pentru producerea acelei sticle. Avem beneficii de mediu și avem și beneficii financiare.
Oamenii au preocupările lor, e firesc, nu îi poți aduce într-o astfel de zonă a discuției tehnice atunci când vrei să îi convingi de beneficiile colectării selective a deșeurilor. Și atunci este mai potrivit să vorbești despre malul râului care nu va mai fi excavat pentru nisip, sau despre copacul care nu va mai fi tăiat pentru hârtie. Apoi este foarte important să colectezi separat, dar nu este suficient. Este nevoie să și consumi ambalaje reciclate.

Un comentariu la „5 întrebări simple pentru cineva care știe toate lucrurile complicate despre reciclare. No 01”

  1. Pingback: 5 întrebări simple pentru cineva care știe toate lucrurile complicate despre reciclare. No 01 – News Xspring

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.